Αν κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε πει, ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι υπερβολικά δαπανηρή, να ξέρετε πως σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Οι healthy επιλογές σχεδόν πάντοτε φαίνεται να κοστίζουν περισσότερο κι όταν αγωνίζεστε να καλύψετε τα τρέχοντα έξοδα του μήνα, ακόμη και το 1€ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, το κόστος των τροφίμων δεν πρέπει να μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και την υγεία σας. Έτσι, παρακάτω θα σας δώσω δυο εξαιρετικά θρεπτικές συνταγές, που μπορείτε να υιοθετήσετε για να τρώτε υγιεινά, ενώ παράλληλα θα εξοικονομείτε και τα χρήματα που κερδίζετε με πολύ κόπο.
Μη ζωικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια, μπορούν ως τρόφιμα να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς αλλά και νόστιμους τρόπους ενώ οι συνδυασμοί αυτοί είναι και εξαιρετικά προσιτοί!
Ρεβύθια στη γάστρα
Αφού μούλιασα τα ρεβύθια για 12 ώρες σε ζεστό νερό, τα ξέπλυνα καλά (πάντα με ζεστό νερό) και τα άφησα να στραγγίξουν μαζί με ένα κουταλάκι σπιτική σόδα για μια ώρα. Μετά τα άπλωσα στη γάστρα, έβαλα 3-4 σκελίδες σκόρδου, 3-4 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και 250 γραμμάρια λάδι. Στη συνέχεια, τα κάλυψα με ροδέλες κρεμμύδιων και με ροδέλες ντομάτας. Έβαλα τόσο ζεστό νερό, ώστε ίσα ίσα να τα καλύψει. Τα σκέπασα καλά, ώστε να μην παίρνουν αέρα και τα μαγείρεψα στους 200 βαθμούς για 3 ώρες. Είναι απίθανα, δοκιμάστε τα κι εσείς!
Μαυρομάτικα φασόλια με χταπόδι και ωμά λαχανικά
Βάζω τα φασόλια να βράσουν για 5 λεπτά και κατόπιν τα ξεπλένω και ρίχνω το νερό. Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βράζω το χταπόδι (περίπου 500 γραμμάρια) μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι και λίγο λευκό κρασί ή ξύδι για μισή ώρα. Αφού ξεπλένω τα φασόλια, τα ξαναβάζω να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι που να κρατάνε λίγο (θα το ελέγχετε με το πιρούνι). Όταν ετοιμαστούν, τα βάζω σε ένα βαθύ σκεύος, ρίχνω φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι, ψιλοκομμένο φρέσκο, κρεμμυδάκι, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά. Το χταπόδι, αφού βράσει για μισή ώρα, το βάζω σε σκεύος στον φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, μαζί με ένα -δύο φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο λάδι. Μετά από μισή ώρα, το βγάζω, το κόβω σε μικρές μπουκιές και το ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. Μην ξεχάσετε να ροσθέσετε ελαιόλαδο!
A note from me...
Ανήκω στους τυχερούς ανθρώπους στη ζωή, αυτούς που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα. Αυτό μου δίνει απέραντη ελευθερία, ώστε να απολαμβάνω κάθε ώρα αυτής της δημιουργικής απασχόλησης, που ονομάζεται επάγγελμα.
Στο τελευταίο cover story του GLOW magazine, με τη Μπέτυ Μαγγίρα, απόλαυσα κάθε στιγμή μαζί της. Παραθέτω μερικά backstage snap shots από τη συγκεκριμένη φωτογράφιση.
WHO IS WHO
Αποφάσισα να ασχοληθώ με το make up, όταν πέρασα στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου -οι σπουδές μου είναι σε αυτόν τον κλάδο και όχι στο make up, στο οποίο είμαι εντελώς αυτοδίδακτη! Σε κάθε μακιγιάζ που κάνω θέλω να απογειώνω τα δυνατά σημεία του προσώπου και να εξαφανίζω, ό,τι δεν κολακεύει. Αρθρογραφώ εδώ και πολλά χρόνια! Μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι τις προσωπικές εμπειρίες μου και τα beauty tips μου που αφορούν στο μακιγιάζ. Αγαπώ την καλαισθησία, δεν ζω δίχως αυτήν. Κάθε στιγμή της ζωής μου, θέλω να μεταδίδω στους ανθρώπους γύρω μου, όλα όσα μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο όμορφα!
Για επιπλέον προτάσεις και ιδέες ακολουθήστε τη Μαρία Παγωνάκη στο Facebook ή στο Instagram