fbpixel

Search icon
Search
Θεοδώρα Μιχαηλίδου: «Τα νέα κορίτσια μας χαρακτηρίζει η δυναμικότητα, η αποφασιστικότητα, η στοχοπροσήλωση»
LIFE & CAREER

Θεοδώρα Μιχαηλίδου: «Τα νέα κορίτσια μας χαρακτηρίζει η δυναμικότητα, η αποφασιστικότητα, η στοχοπροσήλωση»

Η 18χρονη μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια που έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο του Harvard με πλήρη υποτροφία σχεδιάζει την επόμενη μέρα


Η Θεοδώρα Μιχαηλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Από την πρώτη Λυκείου, φοιτά στο Κολλέγιο Ανατόλια, και φέτος, ως τελειόφοιτη, έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία. Αν και μόλις 18 ετών η ίδια έχει γίνει δεκτή στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου ενώ μπροστά της ανοίγεται ένα μεγάλο ταξίδι με μοναδικό «καπετάνιο» την ίδια. 

Πώς αισθάνεσαι μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της εισαγωγής σου στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου, το Harvard;

Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη αλλά κυρίως ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έχει δοθεί. Ευτυχισμένη διότι βρίσκομαι ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μου και ευγνώμων για την συνεχή στήριξη της οικογένειάς μου, των καθηγητών και των φίλων μου όλα αυτά τα χρόνια, στήριξη η οποία με βοήθησε να τα καταφέρω.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου από εκείνη τη στιγμή;

Η προετοιμασία μου για τις πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζει κανονικά, καθώς σκοπεύω να πάρω μέρος σε αυτές τον Ιούνιο. Ωστόσο, η χαρά και η ανακούφιση που αισθάνθηκα όταν έλαβα την θετική απάντηση από το πανεπιστήμιο ήταν πραγματικά ανεκτίμητη σε μια δύσκολη χρονιά σαν την τρίτη λυκείου.

Τι προκλήσεις αντιμετώπισες στο ταξίδι σου προς την κορυφή και τι θυσίες πραγματοποίησες; 

Η διαδικασία επιλογής στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα. Η επιτροπή εισαγωγών εξετάζει τους βαθμούς, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις εκθέσεις των υποψηφίων, γίνεται δηλαδή μια συνολική εκτίμηση του προφίλ των υποψηφίων. Ιδιαίτερα θετικά αξιολογούνται ασχολίες με κοινωνικό πρόσημο. Πάντα απολάμβανα ό,τι έκανα, την μελέτη ή τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες, οπότε δεν θεωρώ πως χρειάστηκε να κάνω πολλές θυσίες για να γίνω δεκτή. Ήταν τέτοιος ο τρόπος ζωής μου.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα νέο κορίτσι του 2023;

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε σκοπό να σπουδάσουμε. Έχουμε απαλλαχθεί από τα στερεότυπα της θέσης της γυναίκας στον επαγγελματικό χώρο, οπότε μπορούμε να ασχοληθούμε με ό,τι θελήσουμε, πολύ συχνά ακολουθώντας επαγγέλματα τα οποία δεν θεωρούνταν “γυναικεία” στο παρελθόν. Μας χαρακτηρίζει η δυναμικότητα, η αποφασιστικότητα, η στοχοπροσήλωση.

Αισθάνεσαι απελευθερωμένη με την εικόνα σου; Κατά πόσο η εικόνα είναι μέρος της γυναικείας φύσης και πώς αντιμετωπίζεις τις αλλαγές επάνω σου;

Ναι. Θεωρώ ότι η εικόνα μου είναι προέκταση της προσωπικότητάς μου. Η εικόνα είναι μέρος τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής φύσης. Αντιμετωπίζω τις αλλαγές πάνω μου ως φυσιολογική εξέλιξη της ζωής μου.

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινες σε συνομηλίκους σου που μπορεί να έχουν το ίδιο όνειρο με εσένα;

Η συμβουλή μου προς όλους τους νέους που ονειρεύονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό είναι να ενημερωθούν εγκαίρως για την διαδικασία των αιτήσεων. Να αναζητήσουν ένα πανεπιστήμιο που τους ταιριάζει, να μάθουν με τι κριτήρια θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους, να ψάξουν υποτροφίες που θα τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Οι προσπάθειές τους, ακόμα κι αν δεν αποδώσουν με τον αναμενόμενο τρόπο, θα τους αφήσουν πιο ώριμους και σοφούς.

Ποια είναι η επόμενη μέρα; Τα σχέδια και οι σκέψεις για το μέλλον;

Ο επόμενος στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο. Τον Αύγουστο, θα ετοιμάσω τις βαλίτσες μου για την Βοστώνη, όπου βρίσκεται το Χάρβαρντ. Εκεί σκοπεύω να σπουδάσω Ιατρική, και στη συνέχεια να ασχοληθώ με την έρευνα. Αυτή η μετάβαση θα φέρει αρκετές αλλαγές στη ζωή μου, καθώς αφήνω πίσω την πατρίδα μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ωστόσο, αντιμετωπίζω το μέλλον με αισιοδοξία και ενθουσιασμό για όσα έρχονται.