fbpixel

Search icon
Search
The Whale: Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες που θα φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο
DESIGN NEWS

The Whale: Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες που θα φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο

Ένα υπέροχο project που θα λάβει χώρα στη Νορβηγία


Ένα συγκλονιστικό αρχιτεκτονικό project, δημιουργήθηκε στη Νορβηγία, το οποίο ονομάστηκε The Whale και προορίζεται για να λειτουργήσει ως παρατηρητήριο για φάλαινες. Πιο συγκεκριμένα, το υπέροχο αυτό κτίριο, που μοιάζει με ουρά φάλαινας που μόλις έχει βγει από το νερό θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αndenes, μια περιοχή στο βορειότερο τμήμα της Andøya, ενός νησιού 300 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του Αρκτικού Κύκλου. Το παρατηρητήριο θα χτιστεί κυριολεκτικά στην άκρη του Ωκεανού, έτσι ώστε οι επισκέπτες να θαυμάσουν τη μαγεία του ωκεανού, των βουνών, τον συγκλονιστικό μεταμεσονύκτιο ήλιο του Αρκτικού Κύκλου και τέλος το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται πολύ κοντά στην Βleiksdjupa, μια κοιλάδα απ' όπου περνούν πολύ συχνά φάλαινες. Έτσι, αποτελεί το πλέον ιδανικό σημείο στον κόσμο για να παρατηρήσει κανείς αυτό το τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό στο φυσικό του περιβάλλον. Η τοποθεσία έχει ήδη 50.000 επισκέπτες ετησίως, αλλά το αρχιτεκτόνημα θεωρείται ότι θα καταστήσει την περιοχή τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη Νορβηγία.

3-3S3Hp.jpg

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι τυχεροί που θα φτάσουν μέχρι εκεί για να αντικρίσουν το υπέροχο αυτό θέαμα θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στην οροφή του και να θαυμάζουν το φυσικό περιβάλλον από ψηλά. Η καμπυλωτή στέγη του είναι καλυμμένη από πέτρα και συνδυάζεται απόλυτα με την αισθητική τόσο του υπόλοιπου κτιρίου όσο και του ευρύτερου τοπίου. Ακόμη, στο εσωτερικό του, το "The Whale", θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ κι ένα κατάστημα. Τα παράθυρά του θα ανοίγονται προς το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας άμεση σύνδεση με το άγριο και ταυτόχρονα δραματικό φυσικό περιβάλλον.

Η τοποθεσία που θα στεγαστεί, προσελκύει ήδη περίπου 50.000 επισκέπτες ετησίως λόγω της απύθμενης ομορφιάς της και λέγεται πως με αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, θα καταστήσει την περιοχή ως τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της Νορβηγίας.

2-HlHVh.jpg

Αξιοσημείωτο είναι πως η εταιρία Whale AS, κάλεσε τα αρχιτεκτονικά γραφεία που ενδιαφέρονται για το project να καταθέσουν τις προτάσεις και τα σχέδιά τους, την Άνοιξη του 2019, ενώ ο νικητής ανακοινώθηκε στη 1 Νοεμβρίου και δεν ήταν άλλος από το γραφείο Dorte Mandrup. Το κτίριο-ωδή στη δανέζικη αρχιτεκτονική, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέσα στο 2020. «Το κτίριο αυτό είναι ταυτόχρονα ποιητικό και χαμηλών τόνων, εντυπωσιακό αλλά και ασυνήθιστο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO της Whale AS, Βørre Βerglund.

Έτσι, η Νορβηγία θα αποκτήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, αποτελώντας ταυτόχρονα ωδή στη φύση και το ζωικό βασίλειο. Μέσα από το εξαιρετικό project θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν από κοντά αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό όπως ακριβώς ζει στο δικό του περιβάλλον και φυσικά ανενόχλητο. Ακόμη, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πολλοί ερευνητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το "The Whale" για να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν όχι μόνο τις φάλαινες αλλά και το Βόρειο Σέλας και τον ωκεανό.

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να εγκαινιαστεί αυτή η υπέροχη δημιουργία, έχοντας ως στόχο να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε ως την περιοχή Αndenes για να αντικρίσουμε από κοντά το απόκοσμο αυτό θέαμα. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση περαιτέρω πληροφοριών. Ελπίζουμε και στο μέλλον να βλέπουμε τόσο καινοτόμα και ξεχωριστά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα.

4-Q9ewr.jpg

Πηγή: The Lonely Planet