fbpixel

Search icon
Search
The Taste of Art: Τα elevated εστιατόρια που συνδυάζουν την Τέχνη με το fine dining
MAGAZINE

The Taste of Art: Τα elevated εστιατόρια που συνδυάζουν την Τέχνη με το fine dining

Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια της γευστικής απόλαυσης


Όταν το φαγητό αντιμετωπίζεται με προσοχή και σερβίρεται με αγάπη, μπορεί να αναχθεί σε μορφή τέχνης. Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια της γευστικής απόλαυσης.

Τα παρακάτω, λειτουργώντας και ως γκαλερί, προσφέρουν μια απόλυτα elevated εμπειρία που συνδυάζει την Τέχνη με το fine dining!

Sketch in London

3sketch-march-olivia.jpg

Ένα ιδιαίτερο εστιατόριο, που ανήκει στη λίστα με τα πιο viral των τελευταίων ετών και πρωταγωνιστεί στο Instagram feed κάθε art & fine dining lover. Ο λόγος για το εμβληματικό Sketch στο Λονδίνο, το οποίο η interior designer India Mahdavi έχει ανανεώσει εκπληκτικά. Πρόκειται για έναν γαστρονομικό προορισμό που ξεχωρίζει για την pop αισθητική των χώρων του και συνδυάζει με μαεστρία τη funky σχεδιαστική ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών με τη λονδρέζικη κουλτούρα και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις. Από τους τοίχους μέχρι τα κεραμικά σερβίτσια στα τραπέζια, οι πινελιές τέχνης και οι luxurious λεπτομέρειες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, που μαγεύονται από τον δημιουργικό του κόσμο που φέρει την υπογραφή της Mahdavi.

Info: Sketch, 9 Conduit St, London

Atlas in Atlanta

atlas-in-atlanta2.jpg

Το Atlas στις Ηνωμένες Πολιτείες δε θυμίζει σε τίποτα ένα τυπικό εστιατόριο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σαν όλα τα άλλα. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να το περιγράψει ως ένα μουσείο σύγχρονης Τέχνης, που παράλληλα απογειώνει την έννοια του fine dining χάρη στο εκπληκτικό μενού του, διά χειρός του culinary director chef Freddy Money, σε συνεργασία με άλλους αστέρες της γαστρονομίας. Εδώ, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ταξίδι στον 20ό αιώνα, με iconic έργα στη σάλα, όπως το “Study for Portrait” του Francis Bacon και το “La Famille” του Pablo Picasso. Επί του παρόντος, εκτίθεται ένας θησαυρός με 39 έργα του ιαπωνο-γάλλου ζωγράφου Léonard Tsuguharu Foujita, ο οποίος είναι γνωστός για τα πορτρέτα του με γυναίκες και γάτες. Μετά το δείπνο, ένα ποτό στο sister restaurant The Garden Room, με colorful διακόσμηση εμπνευσμένη από τον Gustav Klimt, είναι η ιδανική επιλογή.

Info: Atlas, 88 W Paces Ferry Rd NW, Atlanta

Le Gavroche in London

le-gavroche-london.jpg

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα δύο αστέρια Michelin αξίζουν στο εστιατόριο Le Gavroche στη βρετανική πρωτεύουσα, που ξεχωρίζει στον χάρτη της γαστρονομίας για τη γαλλική old-school κουζίνα του. Πέρα από το μενού του, εξίσου εντυπωσιακή είναι η Τέχνη που πρωταγωνιστεί σε κάθε γωνία, αποδεικνύοντας περίτρανα το εκλεπτυσμένο γούστο του chef-manager Michel Roux Jr. Εάν βρεθείτε εκεί, παράλληλα με τη γευσιγνωσία, αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στον χώρο κι ανακαλύψτε έργα των Picasso, Miró και Dalí. Υπάρχει, επίσης, μια σειρά από πρωτότυπα κομμάτια που «ψιθυρίζουν» ιστορίες γι’ αυτό το λονδρέζικο γαστρονομικό αριστούργημα, καθώς και για τη θαυμαστή πορεία του μέσα στα χρόνια. Ένα ατμοσφαιρικό, μοναδικό στο είδος του περιβάλλον, που ξεφεύγει κατά πολύ από τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τα εστιατόρια και το interior design.

Info: Le Gavroche, 43 Upper Brook St, London

Casa Lever in New York City

img-1080.jpg

Μέχρι πρόσφατα, αυτό το sophisticated ιταλικό εστιατόριο στο Midtown της Νέας Υόρκης φιλοξενούσε 32 από τα πιο εμβληματικά πορτρέτα του Warhol σε μεταξοτυπία - συμπεριλαμβανομένων διάσημων προσώπων, όπως η Judy Garland, η Aretha Franklin και ο Alfred Hitchcock. Η συλλογή, που έκανε το ντεμπούτο της το 2019, έχει αντικατασταθεί με έργα του βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst, δημιουργώντας ένα απίστευτα μοντέρνο σκηνικό. Σε αυτό, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέρτατη φιλοξενία σε όλο της το μεγαλείο και να γίνει «κομμάτι» του μιλανέζικου πνεύματος με γνώμονα την Τέχνη και την υψηλή γαστρονομία. Bonus, στην ιδιωτική τραπεζαρία κυριαρχεί το “Since the Majority of Me Rejects the Majority of You”, ένα glossy, γεμάτο πεταλούδες αριστούργημα, αλλά και το “Denatonium Benzoate”, ένας λευκός καμβάς που καλύπτεται με πολύχρωμα πουά.

Info: Casa Lever, 390 Park Ave, 53rd St., New York

Bibo Restaurant in Hong Kong

59d2e7e77d3b8e0c7f787f71eeb33017.jpg

Το Bibo στο Hong Kong επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας και προσδίδει μια νότα ανανέωσης στο μποέμ lifestyle μέσα από τα έργα περίφημων street artists. Οι εγκαταστάσεις των Banksy, Yayoi Kusama, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Daniel Arsham, Jeff Koons, Takashi Murakami κ.ά. έχουν πάρει τη θέση τους στο εστιατόριο που ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά για το βιομηχανικό του στιλ, αναδεικνύοντας τη μοντέρνα δουλειά των παραπάνω καλλιτεχνών και κάνοντας τον χώρο να παραπέμπει σε γκαλερί. Ο executive chef Mutaro Balde αποτίνει φόρο τιμής στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα, ερμηνεύοντας εκ νέου μερικά από τα πιο κλασικά πιάτα, ενώ, πίσω από το bar, ο mixologist Alexandre Chatté δίνει την υπογραφή του στα back-to-the-roots cocktails που αγαπήθηκαν τη δεκαετία του ’30.

Info: Bibo, 163 Hollywood Rd, Sheung Wan, Hong Kong

Osteria Francescana in Modena

osteria-francescana1-pkpPm.jpg

Παραμένοντας στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στη Μόντενα της Ιταλίας, το Osteria Francescana με τρία αστέρια Michelin κινείται στα μονοπάτια της μοντέρνας Τέχνης, μέσα από μια μινιμαλιστική σχεδιαστική προσέγγιση. Ο chef του, Massimo Bottura, πέρα απ’ το ότι είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους στον κόσμο, είναι και μεγάλος art lover, γεγονός που αποτυπώνεται μέσα από το εκπληκτικό design του εστιατορίου, όπου εντοπίζει κανείς μερικά από τα πιο αγαπημένα του έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως των Maurizio Cattelan, Damien Hirst και Takashi Murakami. Ίσως το πιο ιδιαίτερο -και παρεξηγημένο- artwork στον χώρο είναι το γλυπτό “Trash” του Gavin Turk, μια ρεαλιστική χάλκινη σακούλα σκουπιδιών.

Info: Osteria Francescana, Via Stella 22, Modena, Italy

La Colombe d’Or in French Riviera

la-colombe-dor-in-saint-paul-de-vence-france.jpg

Αν οι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν, θα είχαν πολλά να πουν γι’ αυτό το one- of-a-kind ξενοδοχείο κι εστιατόριο στη Γαλλική Ριβιέρα. Αφού άνοιξε τις πόρτες του το 1931, το La Colombe d'Or έγινε καταφύγιο για καλλιτέχνες που απασχόλησαν την περιοχή κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Με τα χρόνια, ο κατάλογος των θαμώνων μεγάλωσε και συμπεριέλαβε τους Matisse, Picasso και Miró - όλοι τους άφησαν μια για πάντα την Τέχνη τους εκεί. Η συλλογή έχει αυξηθεί από τότε, ενώ αξίζει μια ματιά και στον εξωτερικό χώρο, όπου επικεντρώνεται κανείς στο μωσαϊκό του Fernand Léger, καθώς και σ’ ένα έργο του Alexander Calder που αιωρείται πάνω από την πισίνα.

Info: La Colombe d'Or, Place du Général de Gaulle, Saint-Paul-de-Vence, France

Kεντρική φωτογραφία: sketch London 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023