fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τις αρχιτέκτονες Έλενα Καμπούκου και Julie Σπαρτίνου Πατρώνη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τις αρχιτέκτονες Έλενα Καμπούκου και Julie Σπαρτίνου Πατρώνη

Για τη δημιουργική μάτια του Εdje Architects


Αυτό που η Έλενα Καμπούκου και η Julie Σπαρτίνου Πατρώνη έχουν καταφέρει δημιουργώντας την αρχιτεκτονική ομάδα Εdje Architects, είναι κυρίως να σχεδιάζουν και να υλοποιούν χώρους μοναδικούς για κάθε περίπτωση, που όμως διατηρούν μία συγκεκριμένη αισθητική που τους αντιπροσωπεύει.

Το σημείο εκκίνησης τους ήταν οι κοινές τους σπουδές στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εκεί ξεκίνησαν σαν συμφοιτήτριες, έγιναν συγκάτοικοι, φίλες! Αποφοιτώντας από το RCA, Royal College of Art και UCL, Bartlett School of Architecture εργάστηκαν σε μεγάλα γραφεία στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια. Επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεργαστούν ως μέρος της ομάδας του Olympic Overlays Committee, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και στη συνέχεια συνεργάστηκαν σε ιδιωτικά μικρά έργα. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι είχαν την ίδια προσεγγιση στον σχεδιασμό και εξίσου έντονο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική. Σήμερα, μετά από 20 χρόνια, έχουν μεγαλώσει αρκετά την ομάδα τους αλλά και το portfolio τους, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος έργων.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά σας να ξεχωρίζει; Ποια είναι η σχεδιαστική σας προσέγγιση; 

Οι λιτές γραμμές, οι απαλοί τόνοι και τα φυσικά υλικά, η έμφαση στην λεπτομέρεια, οι πειραματισμοί με καινοτόμα υλικά και υφές, όλα αυτά μας επιτρέπουν να δημιουργούμε ξεχωριστούς χώρους.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει η αρχιτεκτονική και το design; 

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Παραμένει πάντα μέσα στην σκέψη μας και τον τρόπο ζωής μας.

stcatherines-0093.jpg

Μιλήστε μας για τα υλικά που χρησιμοποιείτε, την εξέλιξή σας, τα πιο σημαντικά σας projects.

Χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά με ενδιαφέρουσες υφές που δημιουργούν μια αίσθηση «ζεστασιάς» και μοναδικότητας. Τα υλικά που επιλέγουμε εξελίσσονται χρόνο με τον χρόνο, αλλά αυτά που μένουν σταθερά στις προτιμήσεις μας είναι το ξύλο, το μπετόν και οι βελούδινες επιφάνειες.

Ξεκινώντας με ένα μικρό εστιατόριο, 70μ2, στους Αμπελόκηπους και έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει το Pfizer Center of Digital Innovation στην Θεσσαλονίκη, 7.000μ2, τα έργα μας -θα λέγαμε πως- έχουν μεγαλώσει αλλά ο τρόπος προσέγγισης του σχεδιασμού παραμένει ο ίδιος.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα project ολοκληρώνεται, τι νοιώθετε και ποιο είναι εκείνο που ξεχωρίζετε;

Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργου, που όταν αυτό ολοκληρώνεται, το νιώθουμε σαν επέκταση του εαυτού μας. Για εμάς, η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση είναι όταν το έργο παραδίδεται στον εκάστοτε πελάτη και διαπιστώνουμε πως έχουμε καταφέρει να του προσφέρουμε όχι απλά ένα χώρο μοναδικό, αλλά ένα χώρο που υπερβαίνει τις προσδοκίες του.

Yπάρχει όριο στη δημιουργικότητα;

Όσο υπάρχουν δημιουργική περιέργεια και ελεύθερη έκφραση, τόσο υπάρχει και η ανεξάντλητη δημιουργικότητα χωρίς όρια.

edje-architects-portraits-88.jpg

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας και ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις για εσάς;

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο από εξαιρετικούς συνεργάτες στην Ελλάδα που μοιράζονται κοινές αξίες, τρόπο σκέψης και δράσης με εμάς, και αυτό μας βοηθά να υλοποιούμε επιτυχώς όλα όσα φανταζόμαστε στα έργα μας. Επίσης, συνεργαζόμαστε και με διεθνείς αρχιτέκτονες, καθώς είμαστε μέλη της ομάδας International Design Alliance (IDEA). Η ύπαρξη αυτής της ομάδας, μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε ακόμα καλύτερα τους πελάτες μας, αξιοποιώντας την κοινή φιλοσοφία και ευρεία τεχνογνωσία στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, για την απρόσκοπτη παροχή πρωτοποριακών έργων σε πολλές χώρες και διαφόρους πολιτισμούς. Τα γραφεία της ομάδας αυτής καλύπτουν τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Εμείς εκπροσωπούμε την Ελλάδα!

Ποια θεωρείτε τα σημεία-σταθμούς στην καριέρα σας; 

Ένα σημείο-σταθμός ήταν αδιαμφισβήτητα η φανταστική ευκαιρία που είχαμε και η εμπειρία που αποκομίσαμε, σχεδιάζοντας τα πρώτα γραφεία της Google στην Ελλάδα! Ένας καινοτόμος χώρος εργασίας, για το σχεδιασμό του οποίου μας δόθηκε μεγάλη ελευθερία στο δημιουργικό κομμάτι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και ποιο τo dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Να σχεδιάσουμε ένα νέο χώρο για τους eDje Architects, ο οποίος θα μας αντιπροσωπεύει απόλυτα και θα μας εμπνέει καθημερινά.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Αισθάνεστε έτσι; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;

Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει την πορεία μας. Ίσως έχουμε καταφέρει πολλά από όσα ονειρευτήκαμε, αλλά υπάρχουν άλλα τόσα και ακόμα πιο πολλά που ακόμη δεν έχουμε κάνει! Εξάλλου θεωρούμε πως κανένας αρχιτέκτονας δεν φτάνει ποτέ στο σημείο να πει ότι έχει καταφέρει να κάνει όλα όσα ονειρεύτηκε. Η φιλοσοφία του αρχιτέκτονα ειναι να εξελίσσεται συνεχώς και να δημιουργεί πάντα κάτι καινοτόμο.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς; 

Simplicity – Η απλότητα.

Ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Ηρεμία και ζέστη.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις η καθεμιά τον εαυτό της.

Η Έλενα για την Julie: Δημιουργική, Προσιτή, Ανοιχτόμυαλη.

Η Julie για την Έλενα: Διορατική, Πνευματώδης, Αξιοσέβαστη.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Ταξίδια, παρέα και γέλιο.

view-02.jpg

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Το ελαφρύ Macbook Air που δεν λείπει ποτέ από κοντά μας.

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και η έκθεση που λατρέψατε;

Kolumba Museum by Peter Zumthor, και η έκθεση του Anish Kapoor στο Turbine Hall, Tate Modern.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Να φύγουμε από το σπίτι χωρίς το laptop...

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Don’t marry an architect!

Κάτι για το οποίο είστε περήφανες...

Το eDje architects, και βέβαια τα παιδιά μας.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με ένα latte.

Και θα τελείωνε...

Με ένα prosecco!

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερα έργα τους!