fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την jewel designer, Μαργαρίτα Χρυσάκη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την jewel designer, Μαργαρίτα Χρυσάκη

Την founder του jewelry brand, Maggoosh


Από μικρό παιδί η Μαργαρίτα Χρυσάκη θυμάται τον εαυτό της να φτιάχνει συνεχώς κοσμήματα. Σε κάθε ταξίδι που πήγαινε, αναζητούσε ιδιαίτερα υλικά για να φέρει μαζί της στην Ελλάδα. Την ενθουσίαζε πάντα η ιδέα του να «διακοσμεί», να «στολίζει» και, στην ουσία, γνώριζε από πολύ μικρή ηλικία ότι αυτό θέλει να κάνει στη ζωή της. Τελειώνοντας το σχολείο, στα 18, έκανε επίσημη έναρξη της επιχείρησής της, ώστε να έχει το δικαίωμα πώλησης, και με τα χρόνια, σιγά σιγά, εξελίχθηκε κι ως designer. Σπούδασε σχέδιο κοσμήματος στο Gemological Institute of America στη Νέα Υόρκη και σίγουρα, ειδικά στο στήσιμο του brand Maggoosh, βοήθησε πολύ και η πρακτική της στο showroom RainbowWave της Μαρίας Λαιμού.

«Ακόμα θυμάμαι το πρώτο μου κόσμημα από μέταλλο, γιατί είχαν προηγηθεί κι άλλα σχέδια από χάντρες ή άλλα πιο υλικά. Στα 19 περίπου έφτιαξα ένα δαχτυλίδι εμπνευσμένο από ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα σύμβολο που είχε η γιαγιά μου, η χορογράφος και χορεύτρια Ζουζού Νικολούδη», λέει η ίδια.

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στη δουλειά σoυ; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός brand που ήδη γνωρίζει αναγνώριση;

Όποτε σχεδιάζω κάτι, ρωτάω τον εαυτό μου: «Αυτό το σχέδιο σε εκφράζει;», «Σου αρέσει;», «Θα το φόραγες;». Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Όταν δημιουργείς κάτι που σε εκφράζει, το αποτέλεσμα είναι σαν να αποτελεί την προέκταση του εαυτού σου και τότε, και μόνο τότε, πιστεύω πως μπορούν τα σχέδια να είναι και επιτυχημένα.

fjfy4bdg-Un8yb.jpeg

Ποια κατηγορία ανθρώπων σε εμπνέει για να σχεδιάζεις;

Με εμπνέουν γυναίκες, αλλά και πολύ συχνά άντρες, που εκφράζουν την αυθεντικότητα και την αλήθεια τους. Άνθρωποι που έχουν το δικό τους προσωπικό στυλ και πάνω στο στυλ αυτό θα έρθει το κόσμημά μου να ολοκληρώσει την εμφάνιση και να δώσει μία ωραία, τελική πινελιά. Μου αρέσει πολύ να βλέπω καλλιτέχνες να φοράνε τα κοσμήματα μου - χορευτές, ζωγράφους, σχεδιαστές και γενικά όλων των ειδών τους καλλιτέχνες.

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις γυναίκες στο δρόμο να φοράνε κοσμήματά σας και πόσο πολύ σε εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου; 

Νιώθω ευτυχία! Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για έναν δημιουργό να βλέπει μια άγνωστη γυναίκα στο δρόμο να φοράει τα σχέδιά του. Όποτε μου συμβαίνει αυτό, πάντα ενθουσιάζομαι πολύ, σαν μικρό παιδί! Όταν τα φορούν οι φίλες και οι κοντινοί σου άνθρωποι, ξέρεις ότι συμβαίνει επειδή έχετε μια κοινή αισθητική φιλοσοφία, υπάρχει μια άλλη συμβατότητα. Όταν όμως τα φορούν άγνωστοι, είναι σαν το brand Maggoosh να είναι αυθύπαρκτο, πέρα από σένα.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου; 

Νομίζω ότι ήταν η στιγμή που γύρισα από την Αμερική στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η στιγμή που είπα στον εαυτό μου «τώρα θα ξεκινήσει η αληθινή δουλειά».

Πώς θεωρείς ότι εξελίσσεται το ελληνικό κόσμημα και ποιο είναι το μέλλον του;

Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο κόσμημα και διαθέτει εξαιρετικούς αριστοτέχνες με φοβερές δεξιοτεχνίες, γνώση και εμπειρία. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις παραδοσιακές τεχνικές και να συμβάλουμε όλοι στο να κρατηθούν ζωντανές. Δυστυχώς η χειροποίητη διαδικασία γίνεται όλο και πιο σπάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Προσπαθώ λοιπόν με τη δουλειά μου να συμβάλω κι εγώ στη διατήρηση της χειροποίητης παραγωγής, να δώσουμε ένα κίνητρο για να κρατηθεί ενεργή και στο μέλλον και να υπάρξουν και επόμενες γενιές τεχνιτών που θα συνεχίσουν την παράδοση του κοσμήματος με το ίδιο πάθος και γνώση.

gmfn9llw-u7wRe.jpeg

Πόσο σε εξιτάρει η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Ως γυναίκα επιχειρηματίας θεωρώ πως είναι σημαντικό να έχουμε ίσες ευκαιρίες, να στεκόμαστε στα πόδια μας, να εξελισσόμαστε και οικονομικά αλλά και κοινωνικά, αλλά επειδή οι γυναίκες καλούμαστε να ισορροπήσουμε σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, δεν νιώθω πως πρέπει η επαγγελματική καταξίωση να είναι και το παν αν μια γυναίκα δεν το επιθυμεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ίδιο με εξιτάρει και μια γυναίκα που θέλει να αφοσιωθεί στη μητρότητα ή μια γυναίκα που θέλει να αφοσιωθεί στην τέχνη της.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μια σπουδαία κατάκτηση των φεμινιστικών αγώνων, όμως θεωρώ ότι εξίσου σπουδαίο είναι για κάθε γυναίκα να μπορεί να εκφράζει και να είναι αυτό που θέλει να είναι.

Γυναίκες που θαυμάζεις και γιατί; 

Χωρίς να αναφέρω απαραίτητα ονόματα, θα φωτογραφήσω κάποιες γυναίκες που γνωρίζω προσωπικά και τις θαυμάζω πολύ για διαφορετικούς λόγους την καθεμία. Θαυμάζω πολύ τη μητέρα μου για τη δύναμή της και για το γεγονός ότι καταφέρει να ισορροπήσει μια πολύ απαιτητική δουλειά με φροντίδα που προσφέρει σε εμάς, την οικογένειά της. Μια επιχειρηματία για την επιτυχία της και για την σκληρή δουλειά της. Μια μαμά τεσσάρων παιδιών που είναι σπίτι και φροντίζει τα παιδιά της. Μια καλλιτέχνιδα, γλύπτρια, που έχει θυσιάσει τη ζωή της για την τέχνης της και ζει σε ένα νησί για να παράξει το έργο της. Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που τολμούν να κάνουν αυτό που νιώθουν και που εκφράζονται στο εκατό τοις εκατό.

Τι θέση έχει η Τέχνη στη ζωή σου; 

Είναι το Α και το Ω. Δεν νομίζω να μπορούσα να ζήσω χωρίς την τέχνη στη ζωή μου. Αλλά για μένα η τέχνη δεν είναι κλεισμένη σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί. Δεν είναι ακαδημαϊκή. Για μένα τέχνη μπορεί να είναι ένα ωραίο αντικείμενο, ένα όμορφο λουλούδι στη φύση, ένα κτίριο στη γωνία του δρόμου, μια μελωδία που γαληνεύει την ψυχή. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί από σκέψη ή από το πάθος ενός ανθρώπου. Και όλα έχουν τη δυναμική να με εμπνεύσουν και να μου δώσουν μια ιδέα για ένα σκουλαρίκι, ένα κόσμημα ή ένα design αντικείμενο.

Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα; 

Ρούχα, έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα.

byhip76q-ec48U.jpeg

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Να διευρυνθούν τα σημεία πώλησης του brand Maggoosh στο εξωτερικό και να εξελίξω περισσότερο τις συλλογές μου λανσάροντας νέα σχέδια. Και να υλοποιήσω κάποιες ιδέες που έχω στο μυαλό μου.

Τι να περιμένουμε στις επόμενες συλλογές σου;

Σύντομα θα λανσάρω και μια fine jewelry συλλογή από ευγενή μέταλλα και πολύτιμους λίθους.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever; 

Το σκουλαρίκι tiny dancer – το μακρύ φυσικά.

Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι, μοιράσου κάποιο μαζί μας.

Μια μικρή τσάντα από 925 ασήμι που έχω αγοράσει στην Ινδία. Είναι πλεγμένο με μια παραδοσιακή ινδική τεχνική και το αγόρασα από μια τοπική αγορά στην Τζαϊπούρ.

iastj91w-4Y00p.jpeg

Μια λαμπερή γυναίκα που θα ήθελες να φοράει κοσμήματά σου;

Η Τζούλια Ρόμπερτς στο Pretty Woman, η Πενέλοπε Κρουζ στο Blow, η Ζιζέλ στην καθημερινότητά της, η Phoebe Philo σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της να φοράει κοσμήματα.

Περίγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

«Sweet, jolly and fresh», είχε πει κάποτε ένας φίλος μου για να με περιγράψει και θα το κρατήσω…

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα; 

Το να είσαι αληθινός και αυθεντικός.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Για κάποιους το breakdance ίσως να είναι ένα ριψοκίνδυνο πράγμα, όμως για εμένα που το έκανα για 8 χρόνια, σχεδόν επαγγελματικά, δεν ήταν ποτέ... αλλά το να φέρνεις στροφές με το κεφάλι σου, μάλλον είναι ριψοκίνδυνο.

Κάτι που δεν ξέρουμε για σένα και μπορεί να μας εκπλήξει;

Ασχολήθηκα με το breakdance για τουλάχιστον 8 χρόνια και έπαιρνα μέρος σε battles στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε βαλκανικούς διαγωνισμούς έχω πολλές φορές πάρει την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Μια φορά βγήκα δεύτερη και στο παγκόσμιο.

tghvsdrw-ODpFu.jpeg

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ…

«Never deny yourself for others».

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

Είμαι πολύ περήφανη που το brand Maggoosh βρίσκεται από πολύ νωρίς σε καταστήματα του εξωτερικού. Από φέτος βρισκόμαστε και στο Liberty London ενώ από το Φεβρουάριο το brand θα διατίθεται και στο Samaritaine στο Παρίσι. Έχουμε μπει σε τουλάχιστον 10 καταστήματα στην Αμερική και σε 5-6 boutiques στην Ιαπωνία.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε… Με ήλιο, ζέστη και μία καλή προπόνηση χορού - αυτή την εποχή κάνω αυτοσχεδιασμό και κάθε Τετάρτη είμαι πιστή στο μάθημά μου ό,τι και να γίνει και θα τελείωνε… με μια σφιχτή αγκαλιά.