fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την hotel manager, Μαρία Στρατή
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την hotel manager, Μαρία Στρατή

Στo ξενοδοχεία J.K. Place στη Ρώμη


Πετυχαίνοντας σημαντικές κατακτήσεις στον χώρο του hotel management η Mαρία Στρατή μπήκε στον κόσμο των ξενοδοχείων από πολύ μικρή για να καταλήξει σήμερα στην κορυφή της ιεραρχίας του ξενοδοχείου J.K. Place στη Ρώμη. Στα 16 της ξεκίνησε στην reception της ξενοδοχειακής επιχείρησης που διατηρεί η οικογένειά της στο νησί της Ίου από όπου και κατάγεται. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τα καλοκαίρια της τα πέρναγε στο νησί. Σπούδασε ξενοδοχειακά στην Αγγλία και στη συνέχεια, περίπου πριν 20 χρόνια, βρέθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησε την καριέρα της στο Hilton της Ρώμης όπου παρέμεινε για 5 πολύ παραγωγικά χρόνια. Την περίοδο 2006-2010 ήταν Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο King George Palace στην Αθήνα καθώς και στα 17 αστικά ξενοδοχεία στη συνέχεια της τότε ελληνικής αλυσίδας. Στη βάση αυτής της εμπειρίας αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις της σε διεθνή hospitality projects και έτσι ξεκίνησε μια πολύ δημιουργική περίοδος για εκείνη με αφετηρία την Νότια Γαλλία και αρκετά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αφιέρωσε σχεδόν μια 10ετία σε ελληνικά hospitality brands 5 αστέρων πριν κάνει το (τολμηρό εν μέσω πανδημίας) βήμα να γυρίσει στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα για εκείνη επαγγελματικά και να ενταχθεί στο management team του J.K. Place πρώτα στο Capri και στη συνέχεια στη Ρώμη ενώ η αλυσίδα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και στο Παρίσι.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει σήμερα η δουλειά σας, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε;

Η δουλειά μου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μου επιτρέπει να επενδύσω τον ίδιο χρόνο σε άλλους τομείς της ζωής μου. Την αγαπώ βαθιά και έχω αφιερωθεί σε αυτήν επομένως πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μου. Ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, εξελίχθηκε στην Ιταλία που ήταν ουσιαστικά και το βασικό μου επαγγελματικό σχολείο, συνεχίστηκε στην Ελλάδα και σε διαφορά projects του εξωτερικού και τώρα πάλι ξανά στην Ιταλία την οποία νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου.

3-Jk6ek.jpg

Τι αγαπάτε περισσότερο να κάνετε σε σχέση με το hotel management και τι λιγότερο;

Αγαπώ τις πωλήσεις, το marketing, το να δημιουργώ εκείνους τους λόγους και τις αφορμές που θα οδηγήσουν έναν επισκέπτη να προτιμήσει ένα ξενοδοχείο έναντι ενός άλλου, την προσφορά της ζεστής φιλοξενίας, αυτής που θα κάνει τον επισκέπτη να νιώσει ότι τον προσέχουν και τον φροντίζουν αυθεντικά, τη διαχείριση ανθρώπων με σκοπό να τους βοηθήσω να εξελιχθούν, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. Λιγότερο τα τεχνικά θέματα, τη συντήρηση, τα budgets, και τις πληρωμές!

Περιγράψτε μας τα βασικά στοιχεία της δουλειά σας κι ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό σας επίτευγμα;

Τα βασικά στοιχεία στη δουλειά μου περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών, τη φιλοξενία, την επιλογή και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, τις πωλήσεις και το marketing, τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με τους πελάτες, τους δημοσιογράφους, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πολλά άλλα θέματα οικονομικής φύσεως όπως για παράδειγμα η τιμολογιακή πολιτική. Θα έλεγα πως σημαντικό μου επίτευγμα σε κάθε ξενοδοχείο που έχω δουλέψει είναι σε πρώτο επίπεδο η ενίσχυση του top of mind awareness στα business κοινά του (agents, TOs, luxury travel designers) και σε δεύτερο επίπεδο η βελτίωση του P&L μέσα από τον εξορθολογισμό του κόστους αλλά και την δημιουργία πρόσθετων revenue lines μέσα από την γαστρονομία, τις εμπειρίες εντός και εκτός ξενοδοχείου αλλά και τις direct συνεργασίες με luxury brands.

Πώς αισθανθήκατε όταν έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσετε ένα όνειρο ζωής;

Όνειρο ζωής για εμένα είναι η κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα νέο προορισμό στα ταξίδια μου επομένως κάθε επίσκεψη σε κάποιο μέρος που δεν έχω γνωρίσει μέχρι τώρα είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής.

2.jpg

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νοιώθετε μία από αυτές; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;

Όχι, δεν θα έλεγα πώς νιώθω σπουδαία με την έννοια ότι αγαπώ πολύ μεν αυτό που κάνω αλλά αυτό δε σημαίνει για εμένα ότι καταξιώνομαι σαν άνθρωπος μέσα από αυτό. Αισθάνομαι ικανή και πως καταφέρνω καλά ό,τι κάνω, είμαι εργασιομανής και έχω την ανάγκη να εξελίσσομαι συνεχώς και να προχωράω μπροστά. Η στασιμότητα με σκοτώνει και μόλις άρχισα να την βιώνω στο προηγούμενο ξενοδοχείο που ήμουν στη Ελλάδα ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως έπρεπε να φύγω και συγκεκριμένα να κάνω ξανά ένα βήμα στο εξωτερικό. Έχω την επιθυμία να μάθω νέες γλώσσες, να ζήσω στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη και να προλάβω να ταξιδέψω σε όποιο μέρος δεν έχω ακόμα επισκεφτεί, επομένως για να απαντήσω στην ερώτησή σας θα έλεγα πώς τα όνειρα είναι μια συνεχής και εξελισσόμενη διαδικασία, όπως οι άνθρωποι εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες μας και το επάγγελμά μας έτσι εξελίσσονται και τα όνειρά μας.

Πώς νοιώθει μια γυναίκα σε τόσο σημαντική θέση σε ένα από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία του κόσμου;

Θα έλεγα ζωντανή με την έννοια των πολλών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων που ενέχει αυτή η θέση βρισκόμενη διαρκώς σε εγρήγορση αλλά και του γεγονότος πώς βρίσκομαι σε μια από τις μητροπολιτικές πρωτεύουσες του κόσμου. Όλο αυτό συνολικά δεν σημαίνει παρά απόλυτη ζωντάνια, πολλές σημαντικές εμπειρίες και παραστάσεις. Είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ παρόλο το μέγεθος της πρόκλησης και των απαιτήσεων που κουβαλάει μαζί του η μεγάλη ευθύνη αυτής της θέσης σε αυτήν την τόσο ξεχωριστή αλυσίδα ξενοδοχείων και συγκεκριμένα σε αυτό της Ρώμης.

Τι αναμνήσεις έχετε από το εμβληματικό «Ποσειδώνιο» στις Σπέτσες;

Όπως κάθε εμπειρία έτσι και αυτή έχει συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη της επαγγελματικής μου πορείας γεννώντας πολλές αναμνήσεις στις οποίες όπως είναι φυσικό πρωταγωνιστούν άνθρωποι. Πέρασα 5 από τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου και είδα σε πρακτικό επίπεδο πως το χτίσιμο διαπροσωπικών σχέσεων στη φιλοξενία μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό asset για ένα hospitality brand.

Ένα απαιτητικό επαγγελματικό challenge που θυμάστε. 

Το να έχεις να κάνεις με ένα ανδροκρατούμενο κυρίως επαγγελματικό περιβάλλον που πολλές φορές σε υποτιμά αρχικά μέχρι να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Είναι γεγονός πώς θέλει γερό στομάχι για μια γυναίκα όταν βρίσκεται κυρίως ανάμεσα σε άνδρες θέλοντας να ξεχωρίσει και να αναδείξει τις ικανότητές της. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο έχω ανταποκριθεί αρκετά καλά μέχρι τώρα.

6-L8Z3v.jpg

Έχετε ζήσει σε πολύ όμορφα μέρη σε όλο τον κόσμο ως traveler, αλλά και ως επαγγελματίας. Πόσο σας έχει βοηθήσει αυτό και τι κρατάτε στην καρδιά σας περισσότερο;

Αν δεν είχα τολμήσει και αναζητήσει να ζήσω και να εργαστώ σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν θα ήμουν ο άνθρωπος και επαγγελματίας που είμαι σήμερα. Κρατάω τις όμορφες εικόνες, τις σχέσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τις εμπειρίες, τα μαθήματα ζωής, την διαφορετικότητα. Η ζωή έξω μου έχει ανοίξει το μυαλό, ενισχύει τη δημιουργικότητά μου, με αποτρέπει από να βλέπω μονόπλευρα αλλά αντιθέτως διευρύνει τους ορίζοντές μου γεγονός μου με βοηθά και επαγγελματικά αλλά και προσωπικά.

Πώς είναι η νέα σας ζωή στο Capri και μετά στη Ρώμη, τι σας προσφέρει και τι νοσταλγείτε από την Ελλάδα;

Η ζωή στο πανέμορφο Capri είναι καταπληκτική για διακοπές αλλά όχι για να ζεις. Για μια Ελληνίδα μαθημένη στο μελτέμι των νησιών η υγρασία στο Capri ήταν αφόρητη και τον χειμώνα δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζω εκεί απομονωμένη, γι’αυτό και είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα στη Ρώμη την οποία αγαπώ πολύ. Η ζωή στη Ρώμη αυτή τη στιγμή και από τον Οκτώβριο που είμαι εδώ είναι πολύ διαφορετική με τα περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει ζωή το βράδυ, έχω αφοσιωθεί εξολοκλήρου στη δουλειά προκειμένου να ανταπεξέλθω στις ανάγκες της εποχής και να κάνω ότι μπορώ να προσελκύσω κόσμο. Ωστόσο, ευελπιστώ ότι το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Από την Ελλάδα νοσταλγώ τους ανθρώπους μου, το φως, τα ελληνικά νησιά κυρίως τις Κυκλάδες από όπου και κατάγομαι.

Ποια είναι η διαδρομή μιας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πως τα ξεπεράσατε;

Η συνταγή δεν είναι μαγική αλλά μάλλον προβλέψιμη: Σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή, ρίσκο, τόλμη. Αν κάποιος δεν το θέλει αρκετά ή δεν το πιστεύει τότε δεν μπορεί και να το καταφέρει. Φυσικά και έχουν βρεθεί πολλά εμπόδια και πάντα βρίσκονται, τα έχω ξεπεράσει με υπομονή, διπλωματία και ειδική διαχείριση και αυτό συνεχίζω να κάνω.

4-00CeV.jpg

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σας;

Τα πάντα! Είμαι πολύ δραστήρια και άνθρωπος του προγράμματος επομένως προσπαθώ να χωρέσω ό,τι περισσότερο μπορώ, από γυμναστική, δουλειά, συναντήσεις ακόμα και ταξίδια. Για παράδειγμα, απολαμβάνω περισσότερο ένα 24ωρο που έχω κάνει πράγματα σε δυο χώρες! Είναι καταπληκτικό να συνειδητοποιείς πόσα πράγματα είναι δυνατόν να κάνεις αν έχεις καλό προγραμματισμό. Ξυπνάς σε μια χώρα το πρωί και το βράδυ βρίσκεσαι σε μια άλλη με αποτέλεσμα να έχεις μια ημέρα γεμάτη εικόνες, παραστάσεις, εμπειρίες.

Ο ορισμός της ομορφιάς για σας

Η καλή διάθεση. Πιστεύω πώς εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα και αυτή αντανακλάται και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά σε έναν άνθρωπο και αυτό καθορίζει και τον ορισμό της ομορφιάς.

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή σας;

Κάθε στιγμή που έχω ταξιδέψει και έχω γνωρίσει ένα καινούριο προορισμό. Αν όμως θα έπρεπε να πω αυθόρμητα τι μου έρχεται στο μυαλό ως μαγική στιγμή τότε ασυνείδητα η σκέψη επιστρέψει στις ρίζες μου και συγκεκριμένα στο να περπατάω ξυπόλυτη στο μαγευτικό Μαγγανάρι της Ίου, μιας από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Eργασιομανής, θαρραλέα, ανυπόμονη

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Τα ταξίδια! Είναι φανερή η αδυναμία μου σε αυτά από όσα έχω αναφέρει και παραπάνω!

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ ή και ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;

Ένα δαχτυλίδι μιας Γαλλίδας σχεδιάστριας από τα εξαιρετικά κοσμήματα της Μαρία Σκάζα στη Γλυφάδα. Το βγάζω μόνο όταν κοιμάμαι!

Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σας;

Το Louisiana Museum of Modern Art στην Κοπεγχάγη, το Ωκεανογραφικό Μουσείο στο Μόντε Κάρλο και η έκθεση του David Hockney στην Tate Britain που πήγα 3 φορές για να βρω εισιτήριο και τη γύρισα άλλες 3!

5-T0ILu.jpg

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας δέκα χρόνια μετά...

Σίγουρα πιο σοφό!

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Να πάω να εργαστώ στην Ιταλία εν μέσω πανδημίας.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να στηρίζομαι στα πόδια μου.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Η ανεξαρτησία μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με περπάτημα στην πάντοτε πληθωρική και ξεχωριστή παραλία του Μυλοπότα στη Ίο.

Και θα τελείωνε...

Με θέα στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.