fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την fashion designer Βasak Gurcu
STYLE PEOPLE

Τhe Talks: Με την fashion designer Βasak Gurcu

Τη δημιουργική founder του fashion brand, Basak Couture


Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η Basak Gurcu μεγαλώνοντας μέσα σε μια οικογένεια συνδεδεμένη με την υφαντουργία, ανέπτυξε μια έντονη αίσθηση του design. Το 2017, μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα, όπου και εμπνεύστηκε για να κάνει το μεγάλο βήμα και συνδυάζοντας τα ταξίδια και την παγκόσμια μόδα να δημιουργήσει το fashion brand Basak Couture - ένα brand που τολμά να σπάσει τους κανόνες, ενώ ταυτόχρονα παραμένει κομψό και διαχρονικό. 

Σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί της, ξετυλίξαμε μαζί το νήμα της προσωπικής της ιστορίας. 

Μίλησέ μου για την πορεία σου, πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σου...

Πάντα είχα μια βαθιά αγάπη για τη μόδα, η οποία δημιουργήθηκε φυσικά από το γεγονός ότι προέρχομαι από μια οικογένεια συνδεδεμένη με τη βιομηχανία ένδυσης. Το να παρακολουθώ πώς κατασκευάζονταν τα ρούχα με ενέπνευσε από μικρή. Με τον καιρό, ήξερα ότι ήθελα να διοχετεύσω αυτό το πάθος σε κάτι δικό μου. Γι' αυτό, σε κάποιο σημείο, αποφάσισα να λανσάρω το δικό μου brand και να δημιουργήσω το δικό μου όραμα για τη μόδα.

basakcouture0911.jpg
Basak Couture

Πώς προέκυψε η σύνδεσή σου με τη μόδα και πότε ένιωσες έτοιμη για να κάνεις το επόμενο βήμα;

Αν και αρχικά εκπαιδεύτηκα ως αισθητικός και μόνιμος makeup artist, ένιωθα πάντα μια ισχυρότερη σύνδεση με τη μόδα. Το να δουλεύω με υφάσματα και να σχεδιάζω κάτι απτό ένιωθα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ενώ η ομορφιά και το μακιγιάζ είναι δημιουργικοί τομείς, συνειδητοποίησα ότι το αληθινό μου πάθος είναι το σχέδιο μόδας, γι' αυτό τελικά αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση και να κάνω το επόμενο βήμα στη δημιουργία του δικού μου fashion brand.

Έχεις σχεδιάσει την πρώτη σου συλλογή μόδας, η οποία και μόλις παρουσιάστηκε. Σε ποιον τύπο γυναίκας απευθύνεσαι και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Η συλλογή μου έχει σχεδιαστεί για γυναίκες που είναι δυνατές, με αυτοπεποίθηση και μοντέρνες. Απευθύνεται σε όσους δεν φοβούνται να «αγκαλιάσουν» το σώμα τους και να αισθάνονται ακόμη πιο δυναμικές με αυτό που φορούν. Επιθυμώ τα σχέδιά μου να προσφέρουν μια ισορροπία άνεσης και τόλμης, κάνοντας τη γυναίκα να νιώθει άνετα στο δικό της δέρμα.

Τι περιλαμβάνει αυτή η συλλογή και ποια είναι τα highlights, τα πιο δυνατά της σημεία κατά τη γνώμη σου;

Παρουσιάζει μια ποικιλία κομματιών από πολυτελή υφάσματα. Μερικά από τα αγαπημένα μου σχέδια είναι η φούξια σαλοπέτα, το σομόν φόρεμα με φλοράλ λεπτομέρειες και η αστραφτερή νυχτερινή τουαλέτα. Τα πιο δυνατά σημεία της collection είναι η ποιότητα των υλικών και ο τρόπος με τον οποίο κάθε σχέδιο βοηθά τις γυναίκες να νιώθουν άνετες και κομψές. Επικεντρώθηκα στη δημιουργία εμφανίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και να εκφράζονται.

basakcouture0936.jpg
Basak Couture

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου και τι είναι αυτό που θεωρείς ότι κάνει μια συλλογή επίκαιρη και πολυπόθητη;

Ως νεαρή Διευθύνων Σύμβουλος, η ηγεσία ενός fashion brand όπως αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για μένα. Το μυστικό της επιτυχίας μου βρίσκεται στην αφοσίωσή μου, στην οικοδόμηση ενός brand που έχει απήχηση στις σύγχρονες γυναίκες. Νομίζω ότι μια συλλογή είναι σχετική όταν αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, αλλά γίνεται πραγματικά επιθυμητή όταν δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να νιώθουν αυτοπεποίθηση και στιλ. Το να παραμείνουμε πιστοί στο όραμά μας και να κατανοήσουμε το κοινό μας ήταν το κλειδί για την επιτυχία μας.

Είναι η μόδα γυναικεία υπόθεση; Θεωρείς ως γυναίκα ότι με τα ρούχα που δημιουργείς, γνωρίζεις πως να χαρίζεις αυτοπεποίθηση και άνεση στις άλλες γυναίκες; 

Η μόδα δεν είναι μόνο για τις γυναίκες, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς εκφραζόμαστε. Ως γυναίκα, καταλαβαίνω τι κάνει τις γυναίκες να νιώθουν αυτοπεποίθηση και άνεση. Στόχος μου είναι να φτιάξω ρούχα που βοηθούν τις γυναίκες να αισθάνονται δυνατές και περήφανες γι' αυτό που είναι, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν άνετα με αυτό που φορούν.

Είσαι μια σύγχρονη κοσμοπολίτισσα που αντλεί έμπνευση από το κάθε τι. Μίλησέ μου για όσα σε εμπνέουν. Διηγήσου μου μια ιστορία.

Όπου κι αν ταξιδεύω, πάντα αφιερώνω χρόνο για να τσεκάρω brands υψηλής ποιότητας. Με τον καιρό, συνειδητοποίησα ότι πολλές από αυτές τα luxury brands χρησιμοποιούσαν απλά υφάσματα, αλλά εξακολουθούσαν να τα πουλούν σε υψηλές τιμές. Αυτή η συνειδητοποίηση με ενέπνευσε να δημιουργήσω το Basak, προσφέροντας σχέδια υψηλής ποιότητας σε δίκαιες τιμές, χωρίς να βασίζομαι αποκλειστικά στη δύναμη ενός διάσημου ονόματος. Ήθελα το δικό μου brand να αντικατοπτρίζει αυτή τη φιλοσοφία.

basakcouture0605.jpg
Basak Couture

Η συλλογή σου κατασκευάζεται στην Κωνσταντινούπολη και διατίθεται στην Ελλάδα. Αποτυπώνεται η πολυπολιτισμική σας ταυτότητα σε αυτά και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Η πολυπολιτισμική μου ταυτότητα παίζει μεγάλο ρόλο στη συλλογή μου. Ενώ κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη και ζω τώρα στην Αθήνα, τα σχέδιά μου είναι επηρεασμένα από τις πολλές διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες που έχω συναντήσει στα ταξίδια μου. Συνδυάζω αυτές τις εμπνεύσεις στη δουλειά μου, δημιουργώντας μια συλλογή που αντικατοπτρίζει τόσο μοντέρνα όσο και παραδοσιακά στοιχεία, προσφέροντας μια μοναδική, παγκόσμια προοπτική.

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες σου; 

Το να φοράω ρούχα υψηλής ποιότητας και να γνωρίζω πώς να τα διαμορφώνω είναι αδιαπραγμάτευτα για μένα. Πιστεύω ότι το πώς ντυνόμαστε αντικατοπτρίζει το πώς νιώθουμε. Γι' αυτό έχω δημιουργήσει μια σειρά από στιλ, από χαριτωμένα μικροκαμωμένα φορέματα μέχρι μοντέρνα, τολμηρά και σέξι ρούχα. Θέλω η συλλογή μου να προσφέρει κάτι για κάθε διάθεση, βοηθώντας τις γυναίκες να εκφραστούν με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από το πώς νιώθουν εκείνη τη μέρα. Η ποιότητα και η ευελιξία είναι το κλειδί σε οτιδήποτε σχεδιάζω.

Υπάρχει κάτι άλλο που σχεδιάζεις και περιλαμβάνεται στα επόμενά σου βήματα; 

Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε, ειδικά στην Ευρώπη και την AEU ως μέρος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Παράλληλα, εργάζομαι για την εισαγωγή πιο ευέλικτων, καθημερινών κομματιών που εξακολουθούν να διατηρούν μια πολυτελή αίσθηση. Εξερευνώ επίσης πιθανές συνεργασίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της επωνυμίας μας.

Πώς θα ήθελες να δεις το Basak Couture να εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια; 

Οραματίζομαι να εξελιχθεί σε έναν διεθνή αναγνωρισμένο οίκο, γνωστό για τα υψηλής ποιότητας, ευέλικτα σχέδιά της. Θέλω να φτάσει σε νέες αγορές, ειδικά στην Ευρώπη και όχι μόνο, μένοντας πιστός στις βασικές του αξίες. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια ετικέτα που όχι μόνο αντικατοπτρίζει το μοντέρνο στιλ, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα στις γυναίκες να νιώθουν σιγουριά σε ό,τι κι αν φορέσουν.

Πώς θα περιέγραφες το style που φοράς και προτιμάς;

Θα χαρακτήριζα το στιλ μου ως ένα μείγμα μοντέρνας κομψότητας και τολμηρής αυτοπεποίθησης. Μου αρέσει να φοράω κομμάτια που είναι και σικάτα και άνετα, με έμφαση στις καθαρές γραμμές και τις statement λεπτομέρειες. Είτε πρόκειται για ένα κομψό φόρεμα είτε για μια φόρμα, προτιμώ τα ρούχα που μου επιτρέπουν να νιώθω δυνατή και κομψή. Για μένα, η μόδα είναι να εκφράζεις αυτό που είσαι και μου αρέσει να διατηρώ την εμφάνισή μου ευέλικτη αλλά πάντα εκλεπτυσμένη.

img-000249.JPG
Basak Gurcu

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever;

Είναι σίγουρα τα βραχιόλια μου. Τα φοράω κάθε μέρα και δεν τα βγάζω ποτέ. Έχουν γίνει μέρος του προσωπικού μου στιλ και μου αρέσει να προσθέτουν κάτι ιδιαίτερο σε ό,τι φοράω, είτε είναι casual είτε πιο ντυμένο.

Φοράς πράγματα για χρόνια, κι αν ναι, ποιο είναι ένα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι; 

Ναι, φοράω κάποια πράγματα για χρόνια, ειδικά το κολιέ μου, που είναι πολύ ιδιαίτερο για μένα γιατί ήταν δώρο από κάποιον σημαντικό. Είναι ένα κομμάτι που λατρεύω και φοράω τακτικά.

Τι είναι η Ελλάδα για εσένα; 

Ζω στην Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια και νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου. Η κουλτούρα, οι άνθρωποι και ο τρόπος ζωής εδώ με βοήθησαν τόσο πολύ να εξελιχθώ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ζωή εδώ με άλλαξε προς το καλύτερο ως άνθρωπο. Η Ελλάδα μου έδωσε τον χώρο να εξελιχθώ και έχτισα το brand μου με έμπνευση από αυτή την όμορφη χώρα. Είναι ένα μέρος που έχει διαμορφώσει αυτό που είμαι σήμερα και είμαι περήφανη που την αποκαλώ σπίτι μου.

img-019940.jpg
Basak Gurcu

Περιέγραψέ μου με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Καινοτόμα, ατρόμητη και παθιασμένη.

Τρία coffee table books στο τραπέζι σου.  

Αυτήν τη στιγμή, έχω το «Great Paintings», που με εμπνέει με την κλασική του τέχνη, ένα «αγγλικό βιβλίο μαγειρικής» που μου αρέσει να εξερευνώ νέες συνταγές και το «Dolce Vita», μια όμορφη συλλογή ιταλικών φωτογραφιών που αποτυπώνει την ουσία της γοητείας της Ιταλίας και κομψότητα.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει; 

Το πιο τολμηρό πράγμα που έχω κάνει ποτέ είναι να λανσάρω τη δική μου επωνυμία και να μετακομίσω σε μια ξένη χώρα. Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση από το μηδέν ήταν ένα τεράστιο άλμα πίστης, ειδικά ως νέος επιχειρηματίας. Ταυτόχρονα, η μετακόμιση στην Ελλάδα με έβγαλε από την comfort zone μου και με βοήθησε να εξελιχθώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτά τα τολμηρά βήματα έχουν διαμορφώσει αυτό που είμαι σήμερα και δεν θα άλλαζα την εμπειρία με τίποτα.

Μοιράσου μαζί μου τους επόμενους στόχους σου.

Ο επόμενος στόχος μου είναι να επεκτείνω τo brand σε περισσότερες αγορές, ειδικά στην Ευρώπη. Θέλω επίσης να εισάγω πιο ευέλικτα σχέδια που να μπορούν να ταιριάζουν σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, διατηρώντας παράλληλα το focus στην ποιότητα. Η συνεργασία με άλλους και η ανάπτυξη του brand διεθνώς είναι σίγουρα στα σχέδιά μου.

Τέλος, εκμυστηρεύσου μου κάτι για το οποίο είσαι περήφανη; 

Είμαι περήφανη για την απίστευτη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα η ομάδα μου και εγώ. Ήταν εκπληκτικό να βλέπεις την αφοσίωση και το πάθος από όλους τους εμπλεκόμενους. Το να χτίσω κάτι από την αρχή ήταν πρόκληση, αλλά το να έχω μια δυνατή ομάδα που εργάζεται δίπλα μου κάνει τη διαφορά. Είμαι περήφανη για τη συλλογική προσπάθεια που έγινε με τη δημιουργία κάτι ξεχωριστού και είμαι ενθουσιασμένη με αυτό που ακολουθεί.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της συλλογής Basak Couture! 

Info: basakcouture.net