fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων, Danai Gianneli
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με τη σχεδιάστρια κοσμημάτων, Danai Gianneli

Μας μιλάει για τη σχέση της με τη μόδα και για την επιτυχία του brand της


Όλα ξεκίνησαν το 2011 από ένα hobby, που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε μία μεγάλη αγάπη. Χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να αποφασίσει η Δανάη Γιαννέλη και να πιστέψει η ίδια μέσα της ότι αυτό το hobby μπορεί να γίνει και το επάγγελμά της αλλά ήταν σαν να την «οδήγησε» και το ίδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Προέκυψαν δύο συνεργασίες στο διάστημα αυτό των δύο ετών, η μία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η άλλη με το Μέγαρο Μουσικής, από τυχαία γεγονότα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να ασχοληθεί σοβαρά πια με αυτό που αγαπά. Το brand γεννήθηκε το 2014 και από τότε ωριμάζει μαζί της και «μεγαλώνουν» παρέα. Η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου είναι κάτι που έχει χτιστεί σιγά σιγά, και αυτό είναι μία διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ, γιατί όσο εξελίσσεται το brand, τόσο ενδυναμώνεται και η σχέση της με τους ανθρώπους που επιλέγουν τα κοσμήματά DG.

Kόσμημα κι Ελλάδα. Πώς το διαχειρίζεστε;

Η Ελλάδα και το κοινό της αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριοποίησης του brand και παρά το γεγονός ότι το κόσμημα έχει προσελκύσει πολλούς στην Ελλάδα στο να ασχοληθούν μαζί του τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι οι δημιουργοί που έχουν το αληθινά δικό τους σχεδιαστικό ύφος και την αφοσίωση που χρειάζεται σε αυτό που κάνουν, είναι λίγοι, ξεχωρίζουν και είναι αυτοί που θα αντέξουν και στη δοκιμασία του χρόνου. 

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες και ποιο το μυστικό της επιτυχίας σας;

Η αυθεντικότητα στα σχέδια και η προσωπική σχέση που έχω με κάθε ένα από αυτά, είναι από τις πιο σημαντικές αξίες του brand. Σε κάθε σχέδιο υπάρχει κάτι από μένα, έχει έναν λόγο ύπαρξης και αυτή η ταυτότητα προς μεγάλη μου χαρά, είναι αναγνωρίσιμη από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνομαι. Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης κάτι αδιαπραγμάτευτο και η σταθερή συνεργασία με έμπειρους τεχνίτες που έχουν την ίδια αγάπη για αυτό που κάνουν, είναι η σταθερά μου. 

danai-gianneli007-bhSYl.jpg


Ποιο 
είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Μου φαίνεται μαγικό το να παρατηρώ από κοντά τις γυναίκες που αποφασίζουν να φορέσουν κάτι δικό μου. Οι περισσότερες δείχνουν κι εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους και αυτό το βρίσκω υπέροχο. Κι ενώ η κάθε μία έχει το δικό της στιλ και ύφος, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αγαπούν το κομψό, το διαχρονικό, το αυθεντικό και αυτό που τους δημιουργεί ένα δυνατό συναίσθημα.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε γυναίκες στο εξωτερικό να φορούν κοσμήματά σας και πόσο πολύ σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας εκτός Ελλάδας;

Η αίσθηση είναι πολύ όμορφη και είναι ακόμη πιο συναρπαστικό όταν γνωρίζω αυτές τις γυναίκες από κοντά και από κοντά. Έρχονται στο showroom συχνά γυναίκες που μένουν στο εξωτερικό κι επισκέπτονται την Ελλάδα και μας λένε ότι είχαν προγραμματίσει να μας επισκεφθούν γιατί θέλουν να φορούν κάτι από τη συλλογή DG. 

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σας;

Σημαντική είναι η κάθε στιγμή που νιώθω ότι εξελίσσομαι σε αυτό που κάνω, προχωράω και δε νομίζω ότι μπορώ να ονομάσω μία μόνο σε όλο αυτό το ταξίδι. Έχω συγκινηθεί πολλές φορές όταν σκέφτομαι τη δουλειά μου και το συναίσθημα είναι πολύ δυνατό. Η τελευταία φορά ήταν κατά τη διάρκεια γυρίσματος για τη νέα καμπάνια "Parts of Me", όπου συμμετέχει και η χορεύτρια και ηθοποιός Έλενα Τοπαλίδου. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε σύντομα!

Πώς θεωρείτε ότι εξελίσσεται το ελληνικό χειροποίητο κόσμημα και ποιο είναι το μέλλον του;

Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία στο κόσμημα και είναι θετικό να συνυπάρχουν σήμερα οι μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις που συνεχίζουν την παράδοση στο κόσμημα από γενιά σε γενιά, μαζί με νέους δημιουργούς οι οποίοι προσφέρουν μία άλλη σχεδιαστική ματιά, πιο σύγχρονη ίσως και πιο προσωπική. Υπάρχει πιστεύω “χώρος” για όλους όσους έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό και μπορούν να το πλαισιώσουν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να βρει το κοινό του, είτε εντός είτε/και εκτός Ελλάδας.

Πόσο σας ενδιαφέρει η γυναικεία επιχειρηματικότητα και πώς εμπλέκεστε;

Η επιλογή μίας γυναίκας να μπει στον χώρο του επιχειρείν είναι κάτι περισσότερο από μία προσωπική επιλογή. Είναι κάτι που πιστεύω ότι βελτιώνει κι εξελίσσει την κοινωνία μας και τις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως το έχω βιώσει προσωπικά και το βλέπω και γύρω μου, αυτό που προσφέρει η επιχειρηματικότητα σε μία γυναίκα, είναι η ενδυνάμωση της θέσης της στην κοινωνία, που ταυτόχρονα της δίνει τη δυνατότητα να διοχετεύσει στο περιβάλλον της όλη τη θετική ενέργεια που εισπράττει. Είναι ευτύχημα που υπάρχουν οργανισμοί, που σαν στόχο έχουν την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με πολλές δράσεις και υποστήριξη σε όλους τους τομείς και είχα την χαρά και την τιμή να με καλέσουν πρόσφατα στο λανσάρισμα ενός τέτοιου παγκόσμιου οργανισμού, του Nations of Women, με επικεφαλής στην Ελλάδα την Ιλιάδα Κοθρά.

0888500007-JIbw1.jpg


Γυναίκες
που θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που καταφέρνουν να αισθανθούν αγάπη για τον εαυτό τους κι επιλέγουν στη ζωή τους ό,τι εκφράζει τη δική τους αλήθεια. Δεν είναι εύκολες κατακτήσεις αυτές.

Τι θέση έχει η τέχνη στη ζωή σας;

Είναι κάτι που με ηρεμεί, με φέρνει κοντά στον εαυτό μου και μ' εμπνέει.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από κοσμήματα;

Με το μυαλό μου σχεδιάζω διάφορα πράγματα αυθόρμητα σε κάποιες στιγμές, που τα φαντάζομαι να παίρνουν μορφή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω ασχοληθεί στην πράξη με κάτι άλλο εκτός από το κόσμημα. Αυτό που επίσης μου αρέσει πολύ είναι η εσωτερική διακόσμηση και η αύρα που δημιουργείται σε έναν χώρο, από το φως και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτόν, αλλά φυσικά και από τους ανθρώπους του.

Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;

Η επέκταση του brand στο εξωτερικό είναι μία συνεχής πρόκληση και απαιτεί κι αυτή συστηματική ενασχόληση, επένδυση και συνδυασμό διαφορετικών ενεργειών. Το φθινόπωρο θα βρεθώ στο Παρίσι σε αυτά τα πλαίσια.

Τι να περιμένουμε στις επόμενες συλλογές σας;

Θηλυκότητα, ονειρική αίσθηση, λάμψη.

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σας κόσμημα ever;

Μία αχιβάδα που μου χάρισε ο μικρός μου γιος και από μία φυσική τρύπα που είχε το κοχύλι, πέρασε ένα κορδόνι για να το κάνει κολιέ. 

Φοράτε πράγματα για χρόνια; Κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που φοράτε ξανά και ξανά;

Φοράω πάντα τη βέρα της προγιαγιάς μου και δεν την αποχωρίζομαι ποτέ. Είναι πολύ απλή. Προτιμώ να μην αλλάζω συχνά κοσμήματα κι επιλέγω κάθε φορά συνδυασμούς από διαφορετικά μέταλλα –ασήμι και χρυσό– διαμάντια και χρωματιστούς λίθους που έχουν μία αρμονία μεταξύ τους και μου δίνουν μία αίσθηση χαλαρής πολυτέλειας. 

Μια λαμπερή γυναίκα που θα θέλατε να φοράει κοσμήματά σας

Μία Ελληνίδα που ξεχωρίζω και τα έχει φορέσει ήδη είναι η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μία ξένη ηθοποιός που πάντα με γοήτευε και θα ήθελα να δω τα Paradiso Perduto επάνω της, είναι η Cate Blanchett.

888899a3155-1.jpg


Περιγράψτε μας
 με τρεις λέξεις τον εαυτό σας...

Αυθεντική, δημιουργική, επιλεκτική.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Ως παιδί της θάλασσας, έχω πηδήξει από έναν φάρο ύψους 10 μέτρων όταν ήμουν έφηβη.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

«Προχώρα!»

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Η οικογένειά μου, η δουλειά μου και οι φίλες μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Μ' έναν πρωινό καφέ και τον ήχο της θάλασσας δίπλα μου 

Και θα τελείωνε...

Με μία βουτιά κάτω από τα αστέρια μαζί με τα αγόρια μου.