fbpixel

Search icon
Search
The rules of giving: Οι νέοι κανόνες στον τρόπο που δωρίζουμε και τα etiquette tips που πρέπει να γνωρίζετε
MAGAZINE

The rules of giving: Οι νέοι κανόνες στον τρόπο που δωρίζουμε και τα etiquette tips που πρέπει να γνωρίζετε

Οι πιο updated επιλογές είναι εδώ


Οι γιορτές αποτελούν την ιδανική αφορμή για να μοιράσουμε αγάπη στους ανθρώπους της ζωής μας. Και τι καλύτερο απ’ το να τους δωρίσουμε κάτι ξεχωριστό; Οι κανόνες του gifting έχουν αλλάξει, τόσο εξαιτίας των νέων trends όσο και όσον αφορά στο etiquette, κι εμείς σας παρουσιάζουμε τους καινούριους που ισχύουν πλέον, για να είστε updated, ώστε να προχωρήσετε στις καλύτερες επιλογές που θα μπουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Personalized gifts

Είναι σημαντικό να δείξετε ότι αφιερώσατε χρόνο για να διαλέξετε ένα δώρο, αποφεύγοντας τις συνηθισμένες προτάσεις. Σκεφτείτε out of the box για το τι ταιριάζει πραγματικά στους δικούς σας και μην τους δωρίσετε κάτι απλά και μόνο επειδή είναι γιορτές - βιαστικά και χωρίς να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια. Πρέπει να είστε ευρηματικοί και να κάνετε επιλογές που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα, τα ενδιαφέροντα και την αισθητική τους. Από αξεσουάρ με μονόγραμμα μέχρι έργα Τέχνης κατά παραγγελία και DIY κατασκευές, η εξατομίκευση όχι μόνο προσθέτει μια πινελιά αποκλειστικότητας, αλλά και δημιουργεί μια μοναδική σύνδεση με τον άνθρωπο στον οποίο θα κάνετε το δώρο. Πέρα από το ίδιο το δώρο, και η κάρτα πρέπει να είναι εξίσου ιδιαίτερη. Σκεφτείτε την ιδέα της καλλιγραφίας και γράψτε κάτι ξεχωριστό - μια ευχή για τα Χριστούγεννα ή κάποιο inside joke που μόνο εσείς και ο παραλήπτης γνωρίζετε.

10.jpg
Σετ Bath & Body στο άρωμα English Pear & Freesia της Jo Malone London, Αttica - The Department Store

Sustainability on top

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη στάση απέναντι στη βιωσιμότητα. Και τα δώρα των γιορτών δεν αποτελούν εξαίρεση! Πλέον, όλο και περισσότεροι δίνουν προσοχή στο είδος των προϊόντων που επιλέγουν να δωρίσουν, στη φιλοσοφία των επιχειρήσεων που τα παράγουν και στο αν οι πρακτικές τους έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στην αναζήτηση του ιδανικού δώρου για τους αγαπημένους σας, λοιπόν, στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι πιο «πράσινο». Προτιμήστε τις eco-friendly συσκευασίες που δε χρησιμοποιούν πλαστικό, αλλά ανακυκλωμένο χαρτί ή άλλα βιοδιασπώμενα υλικά. Το ίδιο ισχύει και για τις σακούλες, οι οποίες πρέπει να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν - την αγορά των οποίων μπορείτε να αποφύγετε χρησιμοποιώντας τις πιο όμορφες ή ουδέτερες από αυτές που ήδη έχετε. Μάλιστα, συστήνεται να υποστηρίξετε βιώσιμες επιχειρήσεις, που ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, επιλέγοντας ως δώρα sustainable skincare προϊόντα, ρούχα που υποστηρίζουν την ηθική μόδα, ή ακόμη κι αξεσουάρ για το γραφείο από οικολογικό δέρμα.

beolab-8-silver-2.jpg
Eπιτραπέζιο ηχείο Beolab 8, Bang & Olufsen


Gadgets & technology

Τα είδη τεχνολογίας αποτελούν πάντα μια καλή ιδέα για δώρο τις γιορτές κι υπερισχύουν όλων των άλλων προτάσεων, παραμένοντας στην κορυφή των προτιμήσεων των αγοραστών, γεγονός που τα καθιστά το απόλυτο trend. Για τους tech-savvy της ζωής σας, και ιδίως γι’ αυτούς που η τεχνολογία είναι καθημερινότητά τους, στραφείτε σε gadgets που πράγματι θα χρησιμοποιήσουν είτε στη δουλειά τους είτε στον ελεύθερό τους χρόνο. Από smartwatches και φορητά ακουστικά -είναι σταθερά πρώτα σε πωλήσεις ως δώρα- για τους πολυάσχολους τύπους ή όσους ασχολούνται με τη γυμναστική, μέχρι pickups για τους music lovers και κονσόλες ή βιντεοπαιχνίδια για τους λάτρεις του gaming, οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλλουν ανάλογα με τα γούστα αυτού στον οποίο απευθύνονται.

fb9d-11940368115253-0-2-0-1-2-1000x1000.jpg
Πιάτο Versace της Rosenthal από τη σειρά Holiday Alphabet, Παρουσίαση

Re-gifting

Έχει συμβεί σε όλους μας να μας προσφέρουν ένα δώρο, αλλά τελικά να μην το χρησιμοποιήσουμε. Το νόημα του re-gifting αλλάζει πλέον, κι αποκτά άλλη έννοια - πιο βιώσιμη και χωρίς καθόλου budget, καθώς έτσι αξιοποιείται πραγματικά κάτι εφόσον περνάει σε άλλα χέρια. Τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα είδη περιποίησης και μακιγιάζ, για παράδειγμα, που δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση στη δική μας συλλογή ή που δεν προλάβαμε να αλλάξουμε, μπορούν να δοθούν κάπου αλλού κι έτσι να «πιάσουν τόπο». Όμως, δείξτε προσοχή στο πρόσωπο στο οποίο προορίζεται το εκάστοτε δώρο, ώστε να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Επίσης, να είστε σίγουροι ότι είναι κάτι που ο παραλήπτης θα ήθελε πραγματικά να λάβει, ότι είναι ολοκαίνουριο και συνοδεύεται από την αρχική του συσκευασία και δεν υπήρξε εξατομικευμένο για εσάς.

swm-the-dolli-1-1200x630.jpg
To ξενοδοχείο The Dolli στην Αθήνα είναι ο ιδανικός προορισμός για πολυτελή απόδραση που μπορείτε να δωρίσετε

Life experiences

Τα υλικά αγαθά χάνουν πολλές φορές την αξία τους και τα βιωματικά δώρα είναι η νέα τάση στο gifting, η οποία έχει έρθει για να μείνει. Πρόκειται για τις εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε στους πιο εκλεκτούς ανθρώπους για εμάς ή ακόμη και στους συναδέλφους μας - ένα ουσιαστικό δώρο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους. Σκορπίστε τη χαρά που επιβάλλει η εποχή, δωρίζοντας εισιτήρια για ένα ταξίδι, στο οποίο μπορείτε να πάτε παρέα και που βρίσκεται για καιρό στην bucket-list σας. Πείτε «ναι» σε προτάσεις που οι δικοί σας δε θα περίμεναν να λάβουν ως δώρο και θα τους ενθουσίαζαν, όπως μια από κοινού συνδρομή στο γυμναστήριο, μαθήματα yoga, φωνητικής ή μαγειρικής. Ανακαλύψτε το κρυφό τους ταλέντο κι ωθήστε τους στο να το ακολουθήσουν για να εξελιχθούν, κάνοντάς τους μια ιδιαίτερη έκπληξη με την επιλογή σας.

karpathos-earrings-removebg-preview.png
Έθνικ σκουλαρίκια Karpathos του brand Laskarina

Supporting small businesses

Τη φετινή περίοδο των γιορτών, είμαστε και πάλι σε αποστολή ώστε να σας παρουσιάσουμε εξαιρετικά δώρα από μερικές από τις πιο δημιουργικές μικρές επιχειρήσεις. Αν ψάχνετε κάτι πραγματικά εξατομικευμένο, οι ιδιοκτήτες των small businesses μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε αξέχαστα κομμάτια. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά σας ως flâneur, για ν’ ανακαλύψετε τις μικρές, αναδυόμενες boutique τις οποίες ως τώρα δεν είχατε παρατηρήσει, όπου είναι σίγουρο πως θα βρείτε πολλά μικρά διαμάντια. Σε περίπτωση που δεν έχετε άπλετο χρόνο, υπάρχουν και online μικρές εταιρίες που σας επιτρέπουν να δωρίσετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πλέον, έχετε τη δυνατότητα να ηχογραφήσετε ένα παιδικό βιβλίο με τη δική σας φωνή σε συγκεκριμένα διαδικτυακά καταστήματα, όπως το Amazon και το Hallmark, να γράψετε ένα μίνι εικονογραφημένο βιβλίο στο Etsy (αναζητήστε το προφίλ Characterful LTD για παιδικά βιβλία) ή στο Love Book, ή να δημιουργήσετε χειροποίητα κοσμήματα μαζί με ταλαντούχους designers μικρών brands. Σε περίπτωση που επιλέξετε να κινηθείτε “shop small”, ξεκινήστε την αναζήτηση του δώρου σας από νωρίς, καθώς, σε αντίθεση με μια γιγαντοαλυσίδα, μπορεί να χρειαστεί και να το παραγγείλετε. Ως ανταμοιβή θα λάβετε ένα δώρο φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, ιδανικό για το special άτομο της ζωής σας!

edpfm-fy24-holiday-2023-digital-vertical-1080x1920-no-logo-25.jpg
Vibrant & Warm Limited Edition Holiday Set του οίκου Frederic Malle, Attica - The Department Store

Self-care

Προσφέροντας σε κάποιον που αγαπάτε ένα δώρο που θα βελτιώσει τη ζωή και την ομορφιά του, είναι ένας ουσιαστικός τρόπος να του δείξετε πόσο πολύ τον νοιάζεστε. Μπορείτε να αρχίσετε από τα βασικά και να δωρίσετε luxurious skincare ή bath sets. Για να ξεφύγετε από την πεπατημένη, μια καλή ιδέα θα ήταν να δημιουργήσετε το δικό σας σετ με tools για το πρόσωπο, μάσκες, αλλά και μερικά καλλυντικά προϊόντα, τοποθετημένα όμορφα σ’ ένα καλάθι ή κουτί. Αν πάλι αναζητάτε κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να δωρίσετε μια spa-day κάρτα, που θα εμπεριέχει μια custom-made εμπειρία με μασάζ, facial και περιποίηση μανικιούρ και πεντικιούρ. Φυσικά, μπορείτε να κλείσετε ένα yoga ή hiking retreat σε secluded προορισμούς, όπως το Πήλιο, για να πάτε μαζί, κάτι που θα σας αποφορτίσει εντελώς. Επίσης, μην ξεχνάτε πως πλέον το self-care δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση και έχει πάψει να αποτελεί ταμπού. Έτσι, μπορείτε κάλλιστα να χαρίσετε και σε κάποιον φίλο ή στον σύντροφό σας ένα δώρο που θα προωθήσει την αυτοφροντίδα του. Ακόμη και η επιλογή ενός αρώματος για εκείνον μπορεί να προμοτάρει τόσο την περιποίησή του όσο και την αγάπη του εαυτού του. Απλά σιγουρευτείτε πως από το κατάστημα έχουν τοποθετήσει μαζί μέσα στη συσκευασία δώρου και το ανάλογο δείγμα, ώστε να το δοκιμάσει πρώτα και να δει αν του ταιριάζει, προτού το ανοίξει.

Επιμέλεια: Μαρία Αραμπατζίδου | Κείμενο: Χρύσα Σιμώνη, Κωνσταντίνος Τανιάς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024