fbpixel

Search icon
Search
The Oscars: Μια αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των βραβείων που άφησαν εποχή
PEOPLE & MOMENTS

The Oscars: Μια αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των βραβείων που άφησαν εποχή

Ένα throwback στα πιο iconic πρόσωπα που πέρασαν από τον θεσμό, αλλά και στα στιγμιότυπα που για πάντα θα θυμόμαστε


Τα Oscars, τα μεγαλύτερα βραβεία στη βιομηχανία του κινηματογράφου, έχουν κάθε χρόνο τον τρόπο να μας εμπνέουν και να μας χαρίζουν στιγμές λάμψεις κι εντυπωσιασμού. Το ταλέντο και το star quality ηθοποιών και μη, βρίσκονται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της όλης βραδιάς, αναδεικνύοντας τη δουλειά τους που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να γίνονται talk of thw town για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταλήξουν στη σάλα των iconic βραβείων και να σηκώσουν ψηλά το χρυσό αγαλματίδιο.

Φέτος, παρά τις όλες τόσο διαφορετικές συνθήκες, η 93η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σίγουρα όμως με πολλές αλλαγές λόγω των καταστάσεων. Οι ίδιοι οι παραγωγοί των Oscars, Steven Soderbergh, Stacey Sher και Jesse Collins έγραψαν στην επίσημη ανακοίνωση πως «Θέλοντας να έχουμε για τα βραβεία μια κινηματογραφική προσέγγιση, συνθέσαμε ένα λαμπερό καστ αστέρων. Υπάρχει τόση μεγάλη ενέργεια που θα είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου», αφήνοντας έτσι πολλές υποσχέσεις για όσα πρόκειται να δούμε.

Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε μία προς μία τις στιγμές που όλες αυτές τις δεκαετίες θεωρήθηκαν iconic κι έμειναν μια για πάντα στην ιστορία του εμβληματικού Θεσμού, καθώς και τα πρόσωπα που συζητήθηκαν περισσότερο και ξεχώρισαν μέσα από την προσφορά τους στον κινηματογράφο.

Let's throwback!

The first time

2-nQ2bs.jpg
Oscars, 1929

Προφανώς και η πρώτη στιγμή στην οποία αξίζει να γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω, είναι η χρονιά του 1929 -την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων. Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου 1929 πραγματοποιείται η πρώτη τελετή απονομής στο θρυλικό ξενοδοχείο Roosevelt στο Hollywood με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Douglas Fairbanks, τον πρεσβύτερο. 

Στην πρώτη τελετή απονομής μάλιστα, μια ταινία του βωβού κινηματογράφου κερδίζει το Oscar καλύτερης ταινίας, με το βραβείο να πηγαίνει σε ένα ρομάντζο που διαδραματίζεται την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο "Wings".

3-N4C0F.jpg
Στιγμιότυπο από την απονομή του βραβείο στους πρωταγωνιστές της ταινίας Wings

Early years

Τα χρόνια περνούσαν κι έπειτα από μια δεκαετία, τα βραβεία ονομάστηκαν κι επίσημα "Oscars". Νέες αλλά και ήδη υπάρχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή και να κατακτήσουν το περιβόητο χρυσό αγαλματίδιο, το οποίο δεν άργησε να θεωρηθεί εμβληματικό.

Ήταν το 1940, όταν η Hattie McDaniel έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη μαύρη ηθοποιός η οποία κέρδισε βραβείο Oscar -το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για το άκρως επιτυχημένο και διαχρονικό «Όσα παίρνει ο άνεμος». Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει άλλη μια μαύρη ηθοποιός βραβείο, η Whoopi Goldberg για το "Ghost" («Αόρατος εραστής»).

4-SBjuF.jpg
Hattie McDaniel, Oscars 1940

Το 1953, μάλιστα, η τελετή απονομής μεταδίδεται από την τηλεόραση για πρώτη φορά. Ο οικοδεσπότης, Bob Hope, ενώ κάποια χρόνια αργότερα, το 1968, τα Oscars αναβάλλονται για δύο ημέρες λόγω της δολοφονίας του Martin Luther King στις 4 Απριλίου εκείνης της χρονιάς και αποτίοντας φόρο τιμής στο πρόσωπο και τη μνήμη του, όταν τελικά πραγματοποιήθηκε η βραδιά 

In the 00's

Όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο περισσότερη ήταν και η λάμψη που εξέπεμπε αυτή η «γιορτή» που είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο. Πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα έκαναν αισθητική την παρουσία τους και πολλά από αυτά έμειναν στην ιστορία. Μεταξύ αυτών, η Halle Berry η οποία το 2002 έγινε η πρώτη -και μέχρι σήμερα η μοναδική- μαύρη που παίρνει βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου, το οποίο αφιερώνει σε όλες τις «ανώνυμες, απλές έγχρωμες γυναίκες που τώρα έχουν μια ευκαιρία επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε απόψε», όπως είχε πει χαρακτηριστικά εκείνη τη βραδιά.

5-lmux1.jpg
Halle Berry, Oscars 2002

Έναν χρόνο αργότερα, το 2003, η ταινία «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά» παίρνει τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία των Oscars, κερδίζοντας το βραβείο σε κάθε κατηγορία για την οποία η ταινία ήταν υποψήφια. Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η τρίτη ταινία μέχρι σήμερα που έχει αποσπάσει συνολικά 11 βραβεία, μαζί με τον «Τιτανικό» το 1997 και τον «Ben-Hur» το 1959.

Reaching today

Μερικά χρόνια πριν, το 2013 συγκεκριμένα, η Jennifer Lawrence γίνεται το πρόσωπο της βραδιάς, εξαιτίας της στιγμή που σκόνταψε την ώρα που πήγαινε να παραλάβει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας», η οποία είχε γίνει η number one εκείνη τη χρονιά. Πάντα λαμπερή, χαμογελαστή και με χιούμορ, καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο κι έτσι η στιγμή αυτή έγινε viral μέσα σε λίγη ώρα.

6-tqFQA.jpg
Jennifer Lawrence, Oscars 2013

Το 2016, και αφού το πάθος για δικαιοσύνη και η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθενται στο επίκεντρο, για δεύτερη φορά στη σειρά, και οι είκοσι υποψήφιοι ηθοποιοί είναι λευκοί, προκαλώντας επικρίσεις κι ένα κίνημα διαμαρτυρίας στα social media με το hashtag #OscarsSoWhite. Έτσι, η Ακαδημία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών μελών της, καθώς και των μελών της που προέρχονται από μειονότητες, ενώ την επόμενη χρονιά το "Moonlight" ήταν η πρώτη ταινία με εξ ολοκλήρου μαύρους ηθοποιούς που κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας.

Φυσικά, από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσε να λείπει η Lady Gaga, η οποία το 2019 κέρδισε βραβείο Oscar για το τραγούδι "Shallow" που ερμήνευσε μαζί με τον Bradley Cooper στην ταινία "A Star is Born". H μεταξύ τους χημεία, αποτυπώθηκε τόσο στην ταινία όσο και στη live εμφάνιση που χάρισαν εκείνη τη βραδιά της απονομής, με τις φήμες να οργιάζουν και να τους θέλουν να είναι ζευγάρι και στην πραγματική ζωή.

7-q564X.jpg
Lady Gaga & Bradley Cooper, Oscars 2019

Σχεδόν κάθε χρόνο, υπάρχει κι από ένα highlight στη βραδιά των Oscars. Η πολλά υποσχόμενη φετινή τελετή απονομής, πρόκειται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας και οι υπόλοιπες που ακολουθούν στα επόμενα χρόνια προβλέπονται εξίσου ενδιαφέρουσες!

Kεντρική Φωτογραφία: Kevin Winter