fbpixel

Search icon
Search
The New Raw: Δύο νεαροί αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη δίνουν νέα πνοή στα πλαστικά απορρίμματα μέσα από το design studio τους
MAGAZINE

The New Raw: Δύο νεαροί αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη δίνουν νέα πνοή στα πλαστικά απορρίμματα μέσα από το design studio τους

Με επίκεντρο τον σύγχρονο σχεδιασμό, τη χρήση ρομπότ και τη δεξιοτεχνία τους


Με έδρα τους το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, οι αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνος Σακκάς έχουν αναπτύξει ένα αυξανόμενο σύνολο εργασιών, που υποστηρίζει τη βιώσιμη χρήση του πλαστικού, για να έχει θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Όπως λένε οι ίδιοι: «Η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι ρομποτικές τεχνικές οδηγεί συχνά σε απροσδόκητα αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώνουν τον τελικό σχεδιασμό και μετατρέπουν τα πλαστικά απόβλητα σε όμορφα και ουσιαστικά προϊόντα που είναι 100% κυκλικά».

4-the-new-raw-print-your-city-in-thessaloniki-for-coca-cola-greece-stefanos-tsakiris.jpg


Μ
ιλήστε μας για την πορεία σας, το σημείο εκκίνησής της και τη διαδρομή σας... 

Σπουδάσαμε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα, όπου και γνωριστήκαμε. Στη συνέχεια, ήρθαμε στο Delft της Ολλανδίας για μεταπτυχιακές σπουδές στις Τεχνολογίες Κατασκευής (Building Technologies). Μας ενδιέφερε πολύ πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, κι έτσι, το 2015, ιδρύσαμε τo research & design studio The New Raw. Έκτοτε ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή επίπλων και αρχιτεκτονικών στοιχείων από πλαστικά απορρίμματα και robotic 3D printing.

Σχετικά με το design που εκπροσωπείτε, ποια είναι η φιλοσοφία σχεδιασμού των αντικειμένων σας και ο προσανατολισμός σας; 

Η εργονομία, η χρηστικότητα και η διάρκεια στον χρόνο είναι χαρακτηριστικά που πάντα συνδέονται στα αντικείμενά μας. Η σχεδιαστική μας φιλοσοφία, όμως, εστιάζει ιδιαίτερα στη δημιουργία αντικειμένων με έντονη και ξεχωριστή υλικότητα. Χρησιμοποιούμε τα πλαστικά απορρίμματα με τέτοιον τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να προκαλεί ενδιαφέρον και θετική έκπληξη.

0-the-new-raw-michele-margot-3.jpg


Πώς
το sustainability εφαρμόζεται στα σχέδιά σας και τι ρόλο παίζει το γεγονός ότι ζείτε στο Ρότερνταμ στο να μπορείτε να στηρίξετε αυτήν την προοπτική; 

Ο σχεδιασμός των αντικειμένων μας είναι συνδεδεμένος με τον τρόπο με τον οποίο τα κατασκευάζουμε, που επιδιώκουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμος. Άλλοτε ακολουθεί τις δυνατότητες της κατασκευαστικής μεθόδου και άλλοτε διευρύνει τα όρια του τι είναι εφικτό. Πάντοτε, όμως, στοχεύει στη δημιουργία όμορφων και χρήσιμων αντικειμένων που αντέχουν σε όλους τους καιρούς και απορροφούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων. Το Ρότερνταμ είναι μια έντονα βιομηχανική πόλη. Η ζωή σε αυτή μας έχει σίγουρα εμπνεύσει και έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.

Τι εξέλιξη βλέπετε στο έργο σας και ποια είναι τα μελλοντικά projects που σας κινούν το ενδιαφέρον; 

Τα τελευταία 8 χρόνια, το έργο μας εξελίσσεται τόσο στο επίπεδο της κλίμακας όσο και στο επίπεδο της υλικότητας. Αυτήν τη στιγμή, μας ενδιαφέρουν περισσότερο projects που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Αυτήν την περίοδο στην Ολλανδία δουλεύουμε δυο δημόσιες εγκαταστάσεις στο Αϊντχόβεν και το Ρότερνταμ, και εκτός Ολλανδίας ένα γλυπτικό κάθισμα 13 μέτρων. Παράλληλα, εμπλουτίζουμε τη νεότερη σειρά μας «κεντημένων» επίπλων και συνεχίζουμε την έρευνα σε παραδοσιακές τεχνικές και πάνω στο πώς αυτές μπορούν να βρουν σύγχρονη έκφραση στα αντικείμενα που σχεδιάζουμε.

zara-1-NQ9RY.jpg


Ποια
είναι τα highlights της καριέρας σας; 

Ανάμεσα στα highlights είναι τo project “Print Your City”, που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Το 2018 και το 2019, στη Θεσσαλονίκη και το 2023, στην Ελευσίνα. Σε αυτό, οι κάτοικοι της πόλης γίνονται συνδημιουργοί με τη συμμετοχή τους τόσο στην ανακύκλωση του πλαστικού στο κέντρο της πόλης, αλλά και με τη συμβολή τους στον σχεδιασμό μέσω ενός online application στην πρώτη περίπτωση και, στη δεύτερη, με ζωγραφιές παιδιών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024