fbpixel

Search icon
Search
The healthy way of eating
MAGAZINE

The healthy way of eating

Η σύγχρονη ολιστική προσέγγιση στον υγιεινό τρόπο διατροφής


Τι είναι το υγιεινό; Είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά; Πόσα γραμμάρια είναι μία μερίδα εστιατορίου και τι πρέπει να κάνουμε πρακτικά για να είμαστε υγιείς κι ευτυχισμένοι; Το νέο healthy μπορεί να είναι απάντηση. Τι ήταν healthy; Η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινή διατροφή είναι τα συσκευασμένα προϊόντα. Πριν 40 χρόνια, κανείς δε διάβαζε τις ετικέτες και κανείς δεν έψαχνε τα συντηρητικά. Τα ράφια στις υπεραγορές τροφίμων γεμίζουν με κουτάκια, βαζάκια και πλαστικές συσκευασίες. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα απαιτούν ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος -συχνά πρέπει απλά να ανοίξεις τη συσκευασία. Τη συγκεκριμένη περίοδο, αυτό ακριβώς είναι και η απόλυτη πολυτέλεια. Τα λίγα λιπαρά, οι βιταμίνες, η φρεσκάδα είναι αρετές για τις οποίες κανείς δε νοιάζεται. Αυτά τα προϊόντα, λίγα χρόνια αργότερα, κατηγορούνται για ένα σωρό αλλεργίες και παθήσεις που συνδέονται με τη διατροφή.  

Τη δεκαετία του ’80, ο άνθρωπος ανακαλύπτει τη γυμναστική και το σώμα του. Τα γυμναστήρια γεμίζουν και κάνουμε aerobic, σηκώνουμε βάρη, φοράμε φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Η διατροφή είναι κομμάτι του τρόπου ζωής και το νέο lifestyle χρειάζεται νέα προϊόντα. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει την απάντηση κι αυτή είναι τα light προϊόντα -η ιδανική έκφραση του νέου τρόπου ζωής. Φρέσκα, νεανικά και ταιριαστά στο νέο lifestyle. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, είναι αυτά αρκετά για να αισθανόμαστε υγιείς; 

camillestyles-2.jpg

Είμαι αυτό που τρώω 

Αν το healthy ήταν μοντέρνο, το νέο healthy είναι σίγουρα postmodern. Είναι η ηθική και ουσιαστική προσέγγιση του θέματος. Η γενιά των selfies χρησιμοποιεί το φαγητό όπως και την μπροστινή κάμερα του smart phone: για να αυτοπροσδιοριστεί. Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το να ρυθμίζεις τη διατροφή σου καταναλώνοντας συνειδητά, σου δίνει την αίσθηση πως ορίζεις τη ζωή σου. Η επιλογή του φαγητού δείχνει τοποθέτηση και στάση ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος άνθρωπος λατρεύει την κινόα και το αβοκάντο, τα φύκια και τους πράσινους χυμούς, τη γλυκοπατάτα και την granola, το λάδι καρύδας, το γάλα αμυγδάλου και το πράσινο τσάι. Βγάζει από τη μέρα του τη ζάχαρη, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το λευκό ψωμί και τα έτοιμα γεύματα. Οι foodies σήμερα ζουν για να καταναλώνουν φαγητό και απόλαυση, ταξιδεύουν για να δοκιμάσουν ένα εστιατόριο και οι σεφ λατρεύονται ως pop stars. 

 Διατροφική ρευστότητα 

Στις ημέρες μας, η διατροφή είναι κομμάτι της κοινωνικής εικόνας. Μία σειρά παραγόντων, όπως η υγεία, οι γευστικές προτιμήσεις, ο τρόπος ζωής, η επαγγελματική κατάσταση και το κοινωνικό status, διαμορφώνουν ένα προσωπικό διατροφικό πλαίσιο με ρευστά όρια. Μπορείς να ακολουθήσεις τη διατροφή ενός star ή ενός celebrity διαιτολόγου, η διατροφική ταυτότητα πάντως είναι ένα θέμα που ζητάει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση. Η χορτοφαγία, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όρισε την εναλλακτική διατροφή. Με ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, συνεχίζει να είναι ακόμη και σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές, ενώ μπορεί να είναι -ανάλογα με την περίπτωση- ιδιαίτερα ευέλικτη. Από τον αποκλεισμό των ζωικών προϊόντων μέχρι την αυστηρή ωμοφαγία -τη χορτοφαγική διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή με την ελάχιστη θερμική επεξεργασία- έχουν αναπτυχθεί πολλές ενδιάμεσες εκδοχές. Σήμερα, δε χρειάζεται να είσαι μόνο ή απλά χορτοφάγος. Μπορεί να είσαι vegan για τις 22 ημέρες του μήνα όπως, η Beyonce, ή μετά τις εφτά το απόγευμα. Μπορεί να είσαι χορτοφάγος κάθε Δευτέρα και ωμοφάγος μόνο για το πρωϊνό. Δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να στερηθείς την απόλαυση του κρέατος; Υπάρχει η επιλογή της φάρμας. Όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά και μπορεί να είναι. Από την άλλη, είναι μία απάντηση στον προβληματισμό γύρω από τη διατροφική ηθική και τη σχέση της διατροφής με το περιβάλλον. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν φάμε για ακόμη μια φορά κρέας στα όρθια;  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW Νο 131 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

jamie-new-book-lead.jpg