fbpixel

Search icon
Search
Θα μείνετε στην πόλη αυτές τις ημέρες; Ανανεωθείτε με ένα πικνίκ
TASTE

Θα μείνετε στην πόλη αυτές τις ημέρες; Ανανεωθείτε με ένα πικνίκ

Do it right με υγιεινές και γευστικές επιλογές


Οι πιο ζεστές μέρες του χρόνου είναι εδώ και οι όλοι ονειρευόμαστε μία εκδρομή μακριά από την πόλη. Αν οποιοσδήποτε λόγος σάς κράτησε μακριά από τη θάλασσα, σας έχουμε τη λύση! Πάρτε ένα καρό τραπεζομάντιλο και ένα ψάθινο καλάθι (αν θέλετε να το ζήσετε και λίγο πιο rustic) και πάτε στο πάρκο για πικνίκ! Η επαφή με τη φύση βοηθάει να βρούμε τον εαυτό μας για να βελτιώσουμε τη ψυχική μας υγεία. Λίγος καθαρός αέρας μας αναζωογονεί και μας βοηθά να νιώθουμε πιο ήρεμοι.

Για ένα τέλειο πικνίκ, όλα καταλήγουν σε τρία βασικά πράγματα: τι θα φάμε, τι θα πιούμε και τι αντικείμενα χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πρακτική.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα βασικά βήματα για ένα απολαυστικό και ισορροπημένο πικνίκ.

First things first

Στην ιδιαίτερη εποχή του COVID, είναι καλό να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας τηρώντας τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής και διαχείρισης τροφίμων. Κρατάμε λοιπόν τις συνιστώμενες αποστάσεις και καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας. Επίσης, δεν τρώμε από το ίδιο σκεύος. Αν η ποσότητα που έχετε προετοιμάσει είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε είτε να τη μεριδοποιήσετε σε μικρότερα τάπερ είτε να έχετε μαζί σας μία κουτάλα σερβιρίσματος και ξεχωριστά πιατάκια για να παίρνει ο καθένας την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει χωρίς επιμόλυνση.

1-U1CJ0.jpg

The basics

Πριν μιλήσουμε για επιλογές φαγητού, προηγούνται τα απαραίτητα utensils. Πακετάρετε λοιπόν χαρτοπετσέτες, οδοντογλυφίδες, αντισηπτικό, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και πιατάκια σερβιρίσματος. Αποφύγετε τα πλαστικά και προτιμήστε οικολογικές ή επαναχρησιμοποιούμενες εκδοχές.Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές καλαθιών για εκδρομές, τα οποία εμπεριέχουν ειδικές πρακτικές θέσεις για το κάθε αντικείμενο. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ένα μικρό σετ αλατοπίπερο και κάποιο καρύκευμα, για παράδειγμα μια μουστάρδα της επιλογής σας. Φυσικά μην ξεχάσετε το πατροπαράδοτο τραπεζομάντιλο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα αδιάβροχο το οποίο είναι πιο πρακτικό, η αγορά έχει εξαιρετικές ποιότητες, οι οποίες δεν θυμίζουν τη κλασική πλαστική εκδοχή.

The food

2-zHI5m.jpg

Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και οι συνδυασμοί ακόμα περισσότεροι. Το σημαντικό σε ένα πικνίκ είναι να υπάρχουν επιλογές που δεν θέλουν κόψιμο με μαχαίρι, είναι σε μέγεθος μπουκιάς ή μπορούν να μπουν ως γέμιση σε σάντουιτς.

Αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας και να μην το παρακάνετε σε θερμίδες, προετοιμάστε περισσότερες επιλογές με βάση τα λαχανικά. Φτιάξτε μία ντοματοσαλάτα ή χωριάτικη, ψήστε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και μανιτάρια ή βράστε κρίταμα, τα οποία δεν τα βρίσκουμε άλλη εποχή.

Αναφορικά με τις πρωτεΐνες, επιλέξτε επιλογές όπως σουβλάκια κοτόπουλου, κεφτεδάκια από ελαφρύ κιμά, ή ακόμα και φαλάφελ. Αποφύγετε τις τηγανητές εκδοχές, επιλέγοντας εδέσματα που έχουν ψηθεί στον φούρνο. Επιλέξτε υδατάνθρακες ολικής άλεσης, όπως ψωμί ολικής για σάντουιτς ή ζυμαρικά ολικής για μία εύκολη μακαρονοσαλάτα. Δοκιμάστε να φτιάξετε ατομικά σαντουιτσάκια με γέμιση tuna salad και αντί για μαγιονέζα, βάλτε γιαούρτι. Αξίζει να επενδύστε σε μία σαλάτα με βάση το όσπριο, όπως μαυρομάτικα φασόλια ανακατεμένα με τοματίνια, αγγουράκι, μαϊντανό και ένα ελαφρύ dressing μουστάρδας. Θα σας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, οι οποίες θα σας χορτάσουν για περισσότερη ώρα. Βρείτε μερικές συνταγές στο τέλος του άρθρου.

The drinks

3-sqHnW.jpg

Το πιο σημαντικό υγρό που πρέπει να πάρετε μαζί σας είναι το νερό. Όπως είναι ήδη γνωστό, είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες του χρόνου. Αν θέλετε να πάρετε κάποια αλκοολούχα επιλογή, επιλέξτε το κρασί. Ένα δροσερό λευκό ή ροζέ είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και ταιριάζει οργανοληπτικά με πολλές επιλογές. Για κάθε ποτήρι κρασί, πιείτε και ένα ποτήρι νερό.

The dessert

Το πικνίκ δεν ολοκληρώνεται χωρίς γλυκό! Αν θέλετε να κρατήσετε τις θερμίδες χαμηλά, προτιμήστε ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα, όπως καρπούζι, νεκταρίνια και σταφύλια. Αν θέλετε κάτι πιο “γλυκό”, μπορείτε να φτιάξετε αφράτες μαρέγκες με μαύρη σοκολάτα, αν και περιέχουν ζάχαρη, είναι χαμηλές σε θερμίδες συγκριτικά με το μέγεθός τους και καλύπτουν επαρκώς την ανάγκη ενός γλυκού κλεισίματος του γεύματος.

5-Q9Lul.jpg

Pack it right

Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα εδέσματα για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων. Οτιδήποτε χρειάζεται ψυγείο, είναι καλό να καταναλώνεται εντός δύο ωρών από τη στιγμή που βγει από την ψύξη. Το ίδιο ισχύει για εδέσματα που έχουν μαγειρευτεί. Όλα τα εδέσματα είναι καλό να συντηρούνται σε σκιερό μέρος.

Οι Συνταγές

1. Ντοματοσαλάτα με φρέσκο βασιλικό & αβοκάντο

shutterstock-195657962.jpg

Υλικά:

  • 2 Ντομάτες ή 2 φλ. τοματίνια, κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1 Αγγούρι, κομμένο σε φέτες
  • 1/2 Αβοκάντο
  • 1 Φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκια βασιλικός, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Ξύδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Eκτέλεση:

    Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το αβοκάντο σε ένα μπολ. Στο τέλος προσθέστε το αβοκάντο από πάνω και ανακατέψτε απαλά.

    2. Σαλάτα με κόκκινα φασόλια

    2-cnO0O.jpg

    Κάντε τη διαφορά φτιάχνοντας μία σαλάτα με όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά συγχρόνως περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, καθιστώντας σας μία εξαιρετικά θρεπτική επιλογή. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, δοκιμάστε μία σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή αντικαταστήστε τα με το όσπριο της επιλογής σας.

    3. Εύκολα ψητά λαχανικά

    8-joECh.jpg

    Η συνταγή μπορεί να γίνει με όποια λαχανικά προτιμάτε! Επιλέξτε λαχανικά εποχής, έτσι βοηθάτε το περιβάλλον αλλά αυξάνετε και τις πιθανότητες να καταναλώσετε λαχανικά με λιγότερη χρήση αντιβιοτικών το οποία μεγαλώνουν φυσικά στην εποχή τους.

    4. Κεφτεδάκια κοτόπουλου με βρώμη

    9-Qfc4e.jpg

    Αυτή είναι για μπιφτέκια αλλά βγαίνει πεντανόστιμη ακόμα και αν τα πλάσετε σαν κεφτεδάκια. Ψήστε τα στον φούρνο στους 200οC ή σε αντικολλητικό τηγάνι για να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες του τηγανίσματος.

    Καλή εκδρομή!
    9.jpeg

    Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

    Φωτογραφία: Άρης Ράμμος