fbpixel

Search icon
Search
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι γαλαζοαίματοι που καταφθάνουν στην Ελλάδα για την κηδεία του και το Τατόι
PEOPLE & MOMENTS

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι γαλαζοαίματοι που καταφθάνουν στην Ελλάδα για την κηδεία του και το Τατόι

Ποιοι αναμένονται στη χώρα ενόψει της ταφής


Έγιναν πολλές συζητήσεις, έκαναν την εμφάνισή τους πολλά, διαφορετικά σενάρια και τελικά, αυτό που αποφασίστηκε είναι πως η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο κοιμητήριο της πρώην βασιλικής οικογένειας στο Τατόι. Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο στο Τατόι, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος. Ο χώρος ελέγχθηκε πλήρως και κάπως έτσι άναψε το πράσινο φως, με τα βλέμματα να στρέφονται εκεί, με φόντο τη Δευτέρα, την ώρα που στη χώρα αναμένονται πολύ σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας σκηνής.

Τοποθεσία με μεγάλη ιστορία!

Οι λεπτομέρειες και οι γαλαζοαίματοι

teos.jpg

Η προσοχή όλων πλέον στρέφεται στο Τατόι, καθώς στην Ελλάδα αναμένεται να καταφθάσουν πολύ σημαντικά πρόσωπα κι εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στη νεκρώσιμη ακολουθία αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ', μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια, αλλά κι ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α'. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη εδώ κι ημέρες η Βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, η οποία είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη χώρα, καθώς η υγεία του τέως βασιλιά είχε επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, στο Τατόι θα βρεθεί η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β', αλλά κι ο πρίγκιπας της Δανίας Φρειδερίκος, την ώρα που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην κηδεία, αν κι ακόμη δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο το τοπίο, με φόντο το πρόσωπο που θα παρευρεθεί.

4-53gLF.jpg

Συνεχίζοντας, είναι πολύ πιθανό στην κηδεία να βρεθεί η πριγκίπισσα Άννα κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον βασιλιά της Ολλανδίας, Γουλιέλμο- Αλέξανδρο. Η βασίλισσα της Ολλανδίας, Μαξίμη, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, ο Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος της Σουηδίας κι ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε' είναι μερικά ακόμη από τα πρόσωπα που αναμένονται στη χώρα μας, ενώ από το Λουξεμβούργο, στην Ελλάδα θα βρεθεί ο Μέγας Δούκας Ερρίκος. Ο Αλβέρτος του Μονακό κι ο Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας θα ταξιδέψουν επίσης στη χώρα, όπως κι ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών. Τέλος, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο χώρος της ταφής

3-ylMD9.jpg

Όπως αποφασίστηκε μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και κατόπιν, θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του. Αυτό που αξίζει να γνωρίζουν άπαντες, είναι πως δεν πρόκειται για την πρώτη ταφή στην περιοχή, καθώς το 1981 είχε προηγηθεί η ταφή της Φρειδερίκης για την οποία η πρώην βασιλική οικογένεια είχε λάβει άδεια 6 ωρών από την τότε κυβέρνηση Ράλλη. Στο βασιλικό κοιμητήριο, στο λοφίσκο Παλαιόκαστρο, έχουν ενταφιασθεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, αλλά και η βασίλισσα Όλγα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ και η βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων. 

1-IHLKO.jpg

Το 1893 ακολούθησε η ταφή του βασιλιά Αλέξανδρου Α΄, αλλά και της πριγκίπισσας Ασπασίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η βασίλισσα Αλεξάνδρα της Γιουγκοσλαβίας, ο βασιλιάς Γεώργιος Β', ο βασιλιάς Παύλος Α΄, η βασίλισσα Φρειδερίκη των Ελλήνων, ο πρίγκιπας Γεώργιος, η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, ο πρίγκιπας Νικόλαος και η πριγκίπισσα Ελένη. Το 1882, ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε για την ταφή του πρίγκιπα Ανδρέα κι αργότερα γι' αυτήν του πρίγκιπα Χριστόφορου και της πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Ορλεάνης. Στο ίδιο μέρος, βρίσκεται η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η πριγκίπισσα Μαρία, η πριγκίπισσα Όλγα, η πριγκίπισσα Αικατερίνη και τέλος, ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, με τη Δευτέρα να είναι μία ιδιαίτερη μέρα, καθώς η χώρα θα υποδεχθεί πολύ σημαντικά πρόσωπα, με φόντο την κηδεία του τέως βασιλιά.