fbpixel

Search icon
Search
Τέλος εποχής για τη Βασίλισσα Ελισάβετ; Παρέδωσε το στέμμα της
PEOPLE & MOMENTS

Τέλος εποχής για τη Βασίλισσα Ελισάβετ; Παρέδωσε το στέμμα της

Για τρίτη φορά στα 70 χρόνια βασιλείας ήταν απούσα από την Έναρξη της Κοινοβουλευτικής Περιόδου


Πολλά έχουν γραφτεί για την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ τον τελευταίο χρόνο κι όπως όλα δείχνουν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ' ότι θέλαμε να πιστέψουμε. Η Lilibet, η οποία έκλεισε πριν από λίγο καιρό τα 96 της χρόνια, αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες κινητικά προβλήματα, κάτι που κάνει την αυτοπροσώπως παρουσία της σε εκδηλώσεις, ανέφικτη. Με πηγές να αναφέρουν ότι έκανε ότι μπορούσε για να παρευρεθεί στη σημερινή Έναρξη της Κοινοβουλευτικής περιόδου, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τον διάδοχο του Βασιλικού θρόνου, Πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας να παρευρίσκεται τελικά στη θέση της. 

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου, η Royal Communications προχώρησε σε μια δήλωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στην οποία ανέφερε: «Η βασίλισσα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και σε συνεννόηση με τους γιατρούς της αποφάσισε απρόθυμα ότι δεν θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κρατικού Κοινοβουλίου αύριο. Κατόπιν αιτήματος της Αυτής Μεγαλειότητος και με τη συμφωνία των αρμόδιων αρχών, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα διαβάσει την ομιλία της Βασίλισσας εκ μέρους της Αυτού Μεγαλειότητας, με τον Δούκα του Κέιμπριτζ επίσης να παρευρίσκεται».

parliament-100522-gettyimages-1240575846.webp
WPA Pool

Ενώ ο Κάρολος δίνει το παρών στα εγκαίνια εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έκανε την εμφάνισή του σ' αυτό το γεγονός, κίνηση που ίσως μας προετοιμάζει για την εξέλιξη της μοναρχίας και την... επόμενη ημέρα. Από το πλευρό του Πρίγκιπα της Ουαλίας δεν έλειπε φυσικά η σύζυγός του, Δούκισσα της Κορνουάλης. 

Είναι η τρίτη φορά στα 70 χρόνια μοναρχίας της, που η Βασίλισσα δεν παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης. Οι άλλες ήταν το 1959 και το 1963, όταν ήταν έγκυος στον Δούκα του Γιορκ και τον κόμη του Γουέσεξ αντίστοιχα. Τότε ο Λόρδος Καγκελάριος είχε εκφωνήσει την ομιλία. Ακόμη και πέρυσι, εν μέσω των συνεχόμενων περιορισμών λόγω της πανδημίας, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως σε μια μικρότερη εκδοχή της εκδήλωσης, με μόλις 108 άτομα σε αντίθεση με τα συνηθισμένα 600. Μεγάλο μέρος της παραδοσιακής μεγαλοπρέπειας και τελετής καταργήθηκε επίσης, με κανένα στρατιωτικό δρομολόγιο, καμία στρατιωτική μπάντα έξω από το Παλάτι του Γουέστμινστερ και καμία επεξεργασία της Φρουράς της Τιμής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Oι βασιλικοί σχολιαστές στη Βρετανία κάνουν λόγο για «καθοριστική στιγμή» στη σταδιακή μετάβαση προς το μέλλον της βασιλικής οικογένειας. 

elizabeth-andrew.jpg

Τα μέλη των royals έχουν εκπροσωπήσει τη μονάρχη σε μια σειρά από αρραβώνες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης και μιας σειράς διεθνών βασιλικών περιοδειών σε όλη την Κοινοπολιτεία και τις λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Κυριακής του Πάσχα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνσδορ. Ωστόσο, εμφανίστηκε στο μνημόσυνο για τον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, που έλαβε χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τον περασμένο Μάρτιο. Το Παλάτι έχει μεταφέρει την επιθυμία της βασίλισσας να παραστεί σε ορισμένες από τις εορταστικές εκδηλώσεις στις αρχές Ιουνίου για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, δηλαδή τα 70 χρόνια στο θρόνο. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, αν θα είναι εφικτό.