fbpixel

Search icon
Search
Τελικά τι είναι σημαντικό; Τι τρώμε ή πότε τρώμε;
WELLNESS

Τελικά τι είναι σημαντικό; Τι τρώμε ή πότε τρώμε;

Εάν βρίσκεστε σε αυτό το διατροφικό δίλημμα, διαβάστε τις παρακάτω γραμμές


Ίσως να έχετε αναρωτηθεί κι εσείς κάτι τέτοιο, χωρίς, όμως, να έχετε λάβει μια ξεκάθαρη απάντηση. Πόση σημασία έχουν τελικά οι θερμίδες, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το τι τρώμε και πόσο σημαντική είναι η ώρα στην οποία απολαμβάνουμε το γεύμα μας; Όλες αυτές οι απορίες θα λυθούν, αν συνεχίσετε να διαβάζετε το παρόν άρθρο.

Έχουν όλες οι θερμίδες την ίδια, αναλλοίωτη αξία;

2-mrPBj.jpg

Η απάντηση στο παραπάνω κρίσιμο ερώτημα είναι όχι. Μια θερμίδα ενός συγκεκριμένου τροφίμου (π.χ. μιας μπανάνας) μπορεί να διαφέρει με αυτήν που προέρχεται από άλλες τροφές. Η διατροφή τελικά δεν είναι ένα μονοεπίπεδο και μονοδιάστατο σενάριο, διότι κάποια τρόφιμα προωθούν και αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο. Επομένως, οι επιλογές που κάνουμε είναι πολύ σημαντικές, όσον αφορά την προάσπιση της υγείας μας.

Ποιος ο ρόλος της ποιότητας των τροφίμων στην απώλεια βάρους;

Αν είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους, ακολουθώντας πολλές και διαφορετικές τακτικές και καταναλώνοντας τα ίδια τρόφιμα, τότε ίσως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην πορεία, αφού μια τέτοια μέθοδος δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Μία έρευνα σύγκρινε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σε δύο ομάδες ενηλίκων που έτρωγαν δύο διαφορετικές κατηγορίες σιτηρών. Η μία κατανάλωνε επεξεργασμένα σιτηρά, όπως άσπρο ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί και η δεύτερη ολικής άλεσης. Η έρευνα έδειξε πως οι ενήλικες που έτρωγαν σιτηρά ολικής άλεσης, μείωσαν την προσλαμβανόμενη θερμιδική ποσότητα κατά μέσο όρο 100 θερμίδες την μέρα. Το ενδιαφέρον ήταν, πως τα άλλα συστατικά της δίαιτας, όπως το ολικό λίπος και η ποσότητα πρωτεϊνών, ήταν παρόμοια. Από αυτό κατανοούμε πως η πλεονάζουσα βαρύτητα, χρειάζεται να δοθεί στην ποιότητα των τροφίμων που καλούμαστε να καταναλώσουμε και κατ’ επέκταση στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, διότι παίζουν καταλυτικό ρόλο, σχετικά με την υγεία μας.

Επιστημονική έρευνα...

Πριν λίγο καιρό διεξήχθη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην οποία οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα απώλειας βάρους δύο ομάδων γυναικών ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά με σκοπό να χάσουν βάρος. Η ομάδα των γυναικών που είχε ως κύριο γεύμα της ημέρας το μεσημεριανό έχασε 1,5 κιλό περισσότερο από την ομάδα που έτρωγε περισσότερο στο δείπνο. Η μία ομάδα του «μεσημεριανού» έχασε 6 κιλά σε σύγκριση με την ομάδα του «βραδινού», που έχασε 4,5 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων. Σημαντική είναι η παρατήρηση ακόμη, ότι αυτοί που έτρωγαν πλούσιο μεσημεριανό είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο διαβήτης σε κάποια απόσταση.

1-ghgai.jpg

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, από ότι φαίνεται μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αρκετές για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Επομένως, από την παραπάνω έρευνα, εξάγουμε το συμπέρασμα πως τα μεγαλύτερα σε όγκο γεύματα της μέρας μας χρειάζεται να βρίσκονται ανάμεσα στο πρωί και στο μεσημέρι, ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τον χρόνο να πραγματοποιήσει σωστά τη διαδικασία της πέψης, στοχεύοντας στην απορρόφηση των απαραίτητων, θρεπτικών συστατικών.

Light προτάσεις γευμάτων

  • Κοτοσαλάτα με πατάτες, ντοματίνια και πράσινα φασολάκια
  • Σαλάτα με φακές, πλιγούρι και φέτα
  • Σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο
  • Ψητός σολομός με λαχανικά
  • Πένες ολικής με κοτόπουλο, ντοματίνια, καλαμπόκι και σάλτσα αβοκάντο
  • Σαρδέλες πλακί με πατάτες
  • Vegeterian σουβλάκια με λαχανικά
  • Τσιπούρες με κρίταμο και σκόρδο
  • Burger σολομού με σουσάμι
  • Μπιφτέκια λαχανικών με αρωματικά χόρτα και ταμπουλέ
  • Λωρίδες στήθους κοτόπουλου στο τηγάνι με λαχανικά και πλιγούρι
  • Σούπα με φαγόπυρο και λαχανικά