Όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η θρεπτική αξία της ελληνικής αυτής παραγωγής που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αποφεύγετε να την επιλέγετε συχνά διότι η γεύση της δε σας ενθουσιάζει. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα αυτήν την πλούσια τροφή με την τεράστια βιολογική αξία και την άμεση πηγή πρωτεΐνης, υπάρχουν τρόποι για να τη μετατρέψετε σε μια so sweet απόλαυση που θα σας κάνει να τη λατρέψετε στη στιγμή.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συνταγές για γλυκά από γιαούρτι & εκπλαγείτε από τα πεντανόστιμα αποτελέσματα!
Υγιεινά pancakes με γιαούρτι, φράουλες & μέλι
Τα pancakes αποτελούν μια από τις πιο συχνές επιλογές για πρωινά γεύματα ή και brunch! Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους και διστάζουν να τα προτιμήσουν από τον κατάλογο ενός καταστήματος, εφόσον δε γνωρίζουν με ακρίβεια τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα, καθώς και την ποσότητα λαδιού και ζάχαρης που συμπεριλαμβάνεται. Για το λόγο αυτό, εσείς που ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία ανθρώπων μπορείτε να φτιάξετε από μόνοι σας τα λαχταριστά pancakes που επιθυμείτε και να τα απολαύσετε χωρίς δεύτερες σκέψεις κι έχοντας ως βασικό συστατικό το γιαούρτι.
Υλικά:
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αβγό
- 3 κ.σ. σπορέλαιο
- 20 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το αβγό, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε ένα ρευστό μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη σόδακαι το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από γέμιση και τη βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Μπορούμε να βάλουμε μέχρι τρεις κουταλιές φροντίζοντας να αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί όσο ψήνονται απλώνουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς να τα κουνάμε. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα, σηκώνουμε με ένα κουτάλι λίγο στην άκρη. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα μας.
Για το σερβίρισμα:
- Φράουλες σε φέτες ή και ολόκληρες
- 2-3 κ.σ. μέλι
- Λίγη κανέλα
Cheesecake με γιαούρτι & μέλι
Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν cheesecake lovers και ακολουθώντας αυτήν τη συνταγή θα λατρέψουν ακόμα περισσότερο το αγαπημένο τους γλυκό! Σε περίπτωση που βαρεθήκατε τη συνηθισμένη επικάλυψη και την καθιερωμένη κρέμα, τώρα έχετε μπροστά σας τον τρόπο για να πείτε το «ναι» σε κάτι διαφορετικό.
Για τη βάση:
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα:
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αβγά
- 2 κρόκους
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή. Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το γλυκό σας. Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και χτυπάμε με χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα. Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αβγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας. Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες. Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα. Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε στο ταψί ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει. Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει να παγώσει.
Για το σερβίρισμα:
- Σπασμένα καρύδια
- Μπόλικο μέλι
- Κάποιο μυρωδικό της επιλογής σας, όπως θυμάρι
Κέικ με ελαιόλαδο & γιαούρτι
Το κέικ είναι η εύκολη λύση για τις φορές που επιζητούμε κάτι γλυκό, αλλά ο χρόνος μας είναι περιορισμένος ή δεν έχουμε τη διάθεση να σπαταλήσουμε πολλές ώρες στην κουζίνα για να φτιάξουμε κάτι άλλο -πολύ πιο χρονοβόρο. Εάν εκτελέσετε την παρακάτω συνταγή, θα ανακαλύψετε πόσο ταιριαστό μπορεί να γίνει το γιαούρτι με την all time favorite επιλογή για γλυκό. Πιστέψτε μας, θα ενθουσιαστείτε τόσο εσείς όσο και οι καλεσμένοι σας στους οποίους μπορείτε να το προσφέρετε!
Υλικά:
- 3 αβγά, μεσαία
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 170 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και ψήνουμε 50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα:
Απλώνουμε το γιαούρτι με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, προσθέτουμε μέλι, καρύδια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και φύλλα δυόσμου.