fbpixel

Search icon
Search
Ταλαιπωρήστε από ακμή; 9 άγνωστα συστατικά που θα την εξαφανίσουν
MAKE UP

Ταλαιπωρήστε από ακμή; 9 άγνωστα συστατικά που θα την εξαφανίσουν

Οι καλύτερες εναλλακτικές που προτείνουν οι δερματολόγοι


Είτε υποφέρετε από ακμή ενηλίκων, είτε βρίσκεστε σε μια μικρότερη ηλικία γνωρίζετε πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν τα breakouts της ακμής. Αφήνουν σημάδια, ερυθρότητα, απαιτούν εντατική περιποίηση και φυσικά μπορεί να χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγωγή. Τώρα, λοιπόν, μπορείτε να αποκτήσετε απόλυτα λείο δέρμα χωρίς να καταφύγετε στην κλασική λύση του σαλικυλικού οξέος ή των αντιβιοτικών. Με τις παρακάτω λύσεις που χαρίζουν τα 7 αυτά συστατικά θα έχετε τη δυνατότητα να απαλλαγείτε οριστικά από αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υπέροχα αυτά skincare ingredients, ώστε να τα εντάξετε κι εσείς στη ρουτίνα ομορφιάς σας.
spirakia-parelthon.jpg


Πρόπολη και Μέλι

Ηπρόπολη και το μέλι χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα για τις αντιμικροβιακές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στη θεραπεία της ακμής. Η πρόπολη είναι ένα δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται στην κορεατική φροντίδα του δέρματος και αποτελεί ένα συνδυασμό κεριού μελισσών και δέντρων που οι μέλισσες χρησιμοποιούν για να συμπληρώσουν τις ρωγμές που σχηματίζονται στην κηρήθρας τους. Έτσι, μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της ακμής σκοτώνοντας τα βακτήρια που συμβάλλουν σε αυτήν. Έχουν επίσης ενυδατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να είναι χρήσιμες για την επούλωση των πληγών, χαρακτηριστικά που καταπραΰνουν επίσης την εμφάνιση ακμής. 

Λυγαριά

Ονομάζεται Monk's Pepper και είναι ένα θαμνώδες φυτό με συστατικά που κάνουν θαύματα. Βοηθά στην παραγωγή της προγεστερόνης και αποκλείει την τεστοστερόνη από τη δέσμευση της στον υποδοχέα ανδρογύνων, αποτρέποντας έτσι την παραγωγή στίγματος. Τα ανδρογόνα ρυθμίζουν την ποσότητα και το πάχος του σμήγματος που παράγεται, και αποτελούν δύο κύριους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν φραγμένο πόρο. Φυσικά, μόλις ξεπεράσετε το πρόβλημα της ακμής μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με αυτό το συστατικό για να αποφύγετε τη δημιουργία κάποιου μελλοντικού breakout.

spirakia-parelthon-1.jpg

Θυμάρι και Ρίγανη

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα αιθέρια έλαια ρίγανης και θυμαριού θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Έχοντας αντιμικροβιακή δράση βοηθούν στη θανάτωση των βακτηρίων Propionibacterium acnes και Staphylococcus epidermidis, που είναι δύο από τους κύριους, σχετιζόμενους μικροοργανισμούς. Μπορούν επομένως δυνητικά να βοηθήσουν στη θεραπεία της τρέχουσας ακμής, καθώς και στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων. Με το υψηλό ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών σήμερα, να αρχίζει να ενέχει κινδύνους για ανάπτηξη αντοχής τέτοιες επιλογές μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ. 

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Η σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της υγείας του δέρματος φαίνεται να αυξάνεται. Έτσι, πολλές εταιρίες που ασχολούνται με το μικροβίωμα της επιδερμίδας πλέον προσανατολίζονται και προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στην περιοχή και ακριβώς με τον αντίστοιχο τρόπο μια  ανισορροπία βακτηρίων στο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παρόμοιο. Έτσι, λοιπόν, όταν η υγιής ισορροπία των καλών βακτηρίων δεν υφίσταται τότε αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον φυσικό σας φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονές και δερματικές παθήσεις όπως ακμή και έκζεμα.

spitakia.jpg

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα μη υγιή βακτήρια ευδοκιμούν και η κρίσιμη ισορροπία που «συγκρατεί» το P. acnes από την υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να εξαφανιστεί. Τα πρεβιοτικά moisturizers ή τα προϊόντα με προβιοτικές τεχνολογίες, είναι απόλυτα υποσχόμενα καθώς δεν υποκαθιστούν τη ρετινόλη ή το σαλικυλικό οξύ αλλά χαρίζουν ένα επιπρόσθετο boost "ενθαρρύνοντας" το υγιές μικροβίωμα. 

Κλασκοτερόνη

H κλασκοτερόνη είναι ένα αναστολέας τοπικών υποδοχέων ανδρογόνων που έχει σχεδιαστεί για να λύσει το ανδρογόνο συστατικό της αρσενικής και γυναικείας ακμής. Η ορμονική ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα που φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται. Για αυτήν πολλές φορές οι δερματολόγοι χορηγούν από στόματος σπιρονολακτονη αλλά το καινούργιο αυτό στοιχείο έρχεται να καταρρίψει πολλές από τις προηγούμενες θεωρήσεις. Φυσικά, για τη χορήγηση του απαιτείται ιατρική συμβουλή και συνταγή αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το λάβετε και εσείς υπόψιν σας ως μια εναλλακτική.

spirakia-parelthon-3.jpg

Αζελαϊκό οξύ

Χημικά το αζελαϊκό οξύ είναι ένα δικαρβοξυλικό οξύ, το οποίο συναντάται στην φύση σε δημητριακά, όπως η σίκαλη και το κριθάρι, ενώ παράγεται και στον ίδιο τον οργανισμό από τον ζυμομύκητα Malassezia furfur. Πρακτικά, η δράση αυτής της φυσικής ουσίας είναι να ξεμπλοκάρει τους πόρους, να καταπολεμά τα «κακά» βακτήρια και τους μύκητες και να μειώνει την ερυθρότητα. Αναζητήστε το στη λίστα με τα συστατικά των skincare προϊόντων σας.