fbpixel

Search icon
Search
Tabata Workouts: Ξεκινήστε από σήμερα τη γυμναστική των celebrities
WELLNESS

Tabata Workouts: Ξεκινήστε από σήμερα τη γυμναστική των celebrities

Αποκτήστε αψεγάδιαστη σιλουέτα ακολουθώντας τις προπονήσεις Tabata


Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χώρο του fitness έρχονται στο προσκήνιο είδη γυμναστικής που δεν είναι τόσο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό, αλλά και κάποιες νέες προσθήκες που μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο την «βεντάλια» των επιλογών μας. Ένα, όχι και τόσο γνωστό είδος άσκησης είναι και το Tabata. Εάν, λοιπόν, δεν το έχετε ακούσει ποτέ ξανά μέχρι τώρα και θέλετε να μάθετε περισσότερα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε!

Τι είναι το Tabata;

shutterstock-695755501.jpg

Πρόκειται για μια προπόνηση υψηλής έντασης, συνεπώς συγκαταλέγεται στην κατηγορία HIIT (High Intensity Workouts), η οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως αυξάνει την αντοχή του ασκούμενου και βελτιώνει την επίδοση του στις αερόβιες ασκήσεις.

Παράλληλα, εάν είστε επαγγελματίας αθλητής ή προπονητής τότε το Tabata είναι κατάλληλο για εσάς και αξίζει να λάβει θέση στην καθημερινή σας προπόνηση, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην άμεση επίτευξη των μέγιστων αποτελεσμάτων, βοηθώντας σας να κάψετε λίπος και να χτίσετε τους μυς σας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο Tabata training ασκείστε για 20-30 δευτερόλεπτα σε υψηλή ένταση και ξεκουράζεστε για 10-15 δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο για περίπου 8 φορές, δηλαδή συνολικά για 4 λεπτά. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν κανόνες και ενδέχεται σε κάποιο video που θα παρακολουθήσετε να διαπιστώσετε πως ο προπονητής ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική τακτική.

Πάντως οφείλετε να λάβετε υπόψη πως το Tabata είναι αρκετά κουραστικό και εξαντλητικό, όμως σίγουρα το αποτέλεσμα που θα δείτε στο σώμα σας σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και η ευφορία που θα αισθανθείτε μόλις ολοκληρώσετε το πρόγραμμα σας θα σας ανταμείψει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη;

  • Η ταχεία εναλλαγή μεταξύ των ασκήσεων που συμπεριλαμβάνονται στο Tabata δεν θα σας κάνουν να μονοτονήσετε και να δυσανασχετήσετε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.
  • Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, επομένως μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και μετά από αυτήν.
  • Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται.
  • Θα καταφέρετε να ενδυναμώσετε ακόμα περισσότερο τον μυϊκό σας ιστό.
  • Αυξάνεται η αντοχή σας.
  • Μείωση των ποσοστών λίπους στο σώμα σας
  • Ενδυνάμωση του κορμού, αλλά και όλων των μερών του σώματος σας.

Τι χρειάζεται να προσέξετε;

shutterstock-1145563982.jpg

Πρέπει να λάβετε υπόψη πως το Tabata δεν είναι κατάλληλο για αρχάριους, αλλά για ασκούμενους που συγκαταλέγονται σε πιο προχωρημένα επίπεδα, αφού έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τις ασκήσεις υψηλής έντασης. Παράλληλα, η ένταση αυτή αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο το πρόγραμμα σας οδεύει προς το τέλος του, οπότε χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Ακόμη, εάν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά κάτι τέτοιο καλύτερα να ακολουθείτε τα modifications, δηλαδή την απλοποιημένη και πιο εύκολη μορφή των ασκήσεων που ακολουθούν, αλλά και να είστε επιεικείς με τον εαυτό και την πρόοδο σας.

Επιπρόσθετα, απαραίτητη είναι και η ισορροπημένη διατροφή, αφού το τι θα καταναλώσετε μετά την γυμναστική διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο ως προς τα αποτελέσματα που θα δείτε τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογία σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διατηρηθείτε σε φόρμα και να αντλήσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που θα προτιμήσετε.

Παρακάτω θα συναντήσετε μερικά βίντεο για να πάρετε μία μικρή «γεύση»...

Τέλος, μην ξεχνάτε πως είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε ένα μικρό μέρος του χρόνου σας στην εκγύμναση του σώματος σας, ώστε να προασπίσετε την υγεία σας και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση. Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Η πρόοδος θα επέλθει σταδιακά, για αυτό πρέπει να διατηρήσετε την υπομονή σας και να συνεχίσετε να μάχεστε για το καλύτερο που μπορείτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει. Συνεπώς, κάντε κάτι σήμερα, για το οποίο ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστεί για αυτό.