Η περίοδος των Χριστουγέννων έφτασε και πολλοί την έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό τους με μοναδικές γεύσεις και απερίγραπτες μυρωδιές! Εάν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, εκμεταλλευτείτε τον άπλετο χρόνο σας στο σπίτι και πηγαίντε πως την κουζίνα για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα κι εντυπωσιακά γλυκά για να απολαύσετε με την οικογένειά σας αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Happy festive days!
Χριστουγεννιάτικα cupcakes
Υλικά:
Για τα cupcakes
- 100 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά, μέτρια
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 40 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για το frosting
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- Gingerbread μπισκότα, για διακόσμηση
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
Προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Τα προσθέτουμε στον κάδο και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Βάζουμε μέσα σε μία φόρμα για cupcakes τα ειδικά χαρτάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα με ένα κουτάλι μέχρι τα ⅔ του ύψους τους. Ψήνουμε τοποθετώντας το ταψάκι σε ψηλή σχάρα για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Χτυπάμε την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Βάζουμε σε ένα κορνέ με μύτη αστεράκι και διακοσμούμε από πάνω τα cupcakes. Τοποθετούμε ένα μπισκότο πάνω από κάθε cupcake και σερβίρουμε.
Τρουφάκια σοκολάτας με δυόσμο
Υλικά:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με κακάο 65%
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 φύλλα δυόσμου
- 70 γρ. κακάο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια με ένα πριονωτό μαχαίρι και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τα φύλλα δυόσμου σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει η κρέμα, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δυόσμου και ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαρίζ για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει μερικώς η σοκολάτα. Προσθέτουμε ακόμα 1/3 από την κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/3 της κρέμας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να γυαλίσει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα για τα τρουφάκια σε ένα μικρότερο μπολ και χωρίς να το σκεπάσουμε, το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Βάζουμε το κακάο σε ένα πιάτο, για να ρολάρουμε τα τρουφάκια μέσα σε αυτό. Όταν έχει κρυώσει το μείγμα για τα τρουφάκια, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα στο χέρι μας και την πλάθουμε γρήγορα σχηματίζοντας ένα μπαλάκι. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κακάο και ρολάρουμε, για να κολλήσει παντού ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο από μαρέγκες
Υλικά:
Για τη μαρέγκα
- 150 γρ. ασπράδια, 5 αβγά μέτρια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Για τη μαρέγκα χρειαζόμαστε ένα μίξερ και φροντίζουμε ο κάδος να είναι πεντακάθαρος.
Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια, το αλάτι, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σε 10 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένουμε να αφρατέψει. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα. Παράλληλα, σχεδιάζουμε από 4 αστέρια διαμέτρου 12 εκ., 8 εκ., 4 εκ. με μαρκαδόρο σε κομμάτια λαδόκολλας. Αναποδογυρίζουμε τις λαδόκολλες σε ίσια ταψάκια ώστε να είναι η βαμμένη πλευρά προς τα κάτω. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστεράκι και αρχίζουμε να σχηματίσουμε τα αστεράκια πάνω από τις λαδόκολλες που σχεδιάσαμε. Με τη μαρέγκα που θα μας περισσέψει φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μαρέγκες σε σχήμα δέντρου.
Ψήνουμε για 2 ώρες. Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς, για 2 ώρες. Αφού κρυώσουν οι μαρέγκες ετοιμάζουμε τη σαντιγί. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει το σύρμα να αφήνει γραμμές πάνω στην χτυπημένη κρέμα και να έχει πάρει υφή γιαουρτιού. Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να γίνει αυτό εξαρτάται από τα λιπαρά της κρέμας, το πόσο παγωμένη είναι η κρέμα και το πόσο δυνατό είναι το μίξερ μας. Στη συνέχεια, σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε τον κάδο. Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τη χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με ένα σύρμα χειρός ώστε να γίνει πιο σφιχτή. Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστεράκι.
Ξεκινάμε να στήνουμε το δέντρο μας βάζοντας πάνω σε μία πιατέλα ένα μεγάλο αστέρι. Μοιράζουμε λίγη από τη σαντιγί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μαρέγκα- σαντιγί ξεκινώντας από το μεγαλύτερο αστέρι και καταλήγοντας στο πιο μικρό. Στην κορυφή διακοσμούμε με ένα από τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια που φτιάξαμε από μαρέγκα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!