fbpixel

Search icon
Search
Vacation reads: Τα βιβλία για την παραλία που προτείνουν οι συντάκτες του GLOW.GR
WHAT'S GLOW

Vacation reads: Τα βιβλία για την παραλία που προτείνουν οι συντάκτες του GLOW.GR

Για να σας κρατούν συντροφιά στις διακοπές σας


Σταυρούλα Κλειδαριά

«Ο βασιλιάς της»

010100065810.jpg

Το μυθιστόρημα του Χ.Α. Χωμενίδη, αφηγείται με μια πολύ πρωτότυπη και σύγχρονη οπτική, την ιστορία του Μενέλαου και της Ελένης, όπου ο Μενέλαος αποκτά φωνή και λέει τη δική του αλήθεια. Το βιβλίο αυτό σε μαγνητίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα και έχει μια υπέροχη ροή του λόγου. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Αγάπη Γαβριηλίδου

Chimp Paradox

chimp-paradox.jpeg

Η αλήθεια είναι πως προσωπικά, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχω απομακρυνθεί αρκετά από αυτά και δε θυμάμαι τον εαυτό μου να αισθάνεται ποτέ την ανάγκη να διαβάσει κάτι. Ωστόσο, μετά από μία σειρά γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή μου το τελευταίο διάστημα, μπορώ να πω πως έχω μπει σε αρκετές σκέψεις. Όλο αυτό, έγινε ακόμη πιο έντονο όταν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο, μετά από μία συζήτηση που είχαμε για το πώς αντιμετωπίζω ανθρώπους και καταστάσεις, μου πρότεινε ένα βιβλίο, που μπορεί να με βοηθήσει. Το Chimp Paradox -λοιπόν- θα είναι το βιβλίο που θα διαβάσω εγώ φέτος στις διακοπές μου. Δεν πρόκειται για μία typical επιλογή, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό έχω ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν δυσκολεύεστε κι εσείς να κατανοήσετε τον εαυτό σας κι αισθάνεστε πως τα συναισθήματά σας υπαγορεύουν μερικές φορές τη ζωή σας, τότε νομίζω πως θα σας βοηθήσει, αρχικά να αναγνωρίσετε το πώς λειτουργεί το μυαλό σας και σε δεύτερη φάση, να κατανοήστε και να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας, προκειμένου να γίνετε ο άνθρωπος που θα θέλατε να είστε.


Ελένη Παπαστεργίου

«Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω»

screenshot-2023-08-05-at-20527-pm.png

Το βιβλίο, το οποίο έχω επιλέξει να απολαύσω στη φετινή μου χαλάρωση πλάι στο κύμα είναι το «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» του Κώστα Κρομμύδα. Η ιστορία του μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στη δεκαετία του 1960 στην Αθήνα, όπου μια δυναμική γυναίκα σπάει κάθε προκατάληψη και έρχεται αντιμέτωπη με την ψυχρότητα του κόσμου. Αποφασίζει να μείνει αφοσιωμένη μέχρι το τέλος της ζωής της στο όραμά της, το τραγούδι, επιλέγοντας να μην ακούει την κακεντρέχεια των ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν, βάζοντάς εμπόδια στον δρόμο της...Πιστεύω ότι θα μου δώσει πλούσια τροφή για σκέψη. Υπάρχει άραγε άλλη ή παράλληλη ζωή, πάντα αυτή θα είναι η ερώτησή μου; Καλό καλοκαίρι!

Μάρα Γρηγοριάδου

«Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»

unnamed-VmfIJ.jpg

Για εμένα το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από το ατελείωτο scrolling στο Instagram, πλέον και στο Tik Tok, ωστόσο, κάθε χρόνο φροντίζω να μην παραλείψω και ένα βιβλίο από την τσάντα της παραλίας μου. Το βιβλίο που επέλεξα φέτος είναι το «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» της Celeste Headlee. Έχοντας διανύσει μια χρονιά γεμάτη multitasking, το οποίο λανθασμένα θεωρούμε απολύτως θετικό αγνοώντας το ποσό κουραστικό είναι για την ψυχοσωματική μας κατάσταση, αποφάσισα να αφιερώσω τις χαλαρωτικές στιγμές της παραλίας στο να δουλέψω με τον εαυτό μου και να δω πως θα μπορέσω να το περιορίσω εκεί που όντως είναι απαραίτητο. Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στην εργασιομανία που μας διακατέχει στην προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί, μέχρι που το γραφείο μας και το σπίτι μας μοιάζουν να είναι τελικά το ίδιο μέρος. Εκτός αυτού τελικά το αποτέλεσμα πολλές φορές φαίνεται να μην αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μας. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης γύρω από το ζήτημα, ο οποίος βοηθάει να σταματήσουμε να θέτουμε εμπόδια στην ευημερία μας και να ζούμε πιο ουσιαστικά αντί για διεκπεραιωτικά. Εξετάζοντας τις επικρατούσες απόψεις σχετικά με την αξιοποίηση του χρόνου, την τεμπελιά και στη σκληρή εργατικότητα, αποκαλύπτεται ότι τελικά πολλές από τις συνήθειες που υιοθετούμε βασίζονται σε εναπομείνασες προκαταλήψεις και μας βλάπτουν.

Αναστασία Πολίτογλου

«12 κανόνες για τη ζωή»

screenshot-2023-08-05-at-21229-pm.png

Λατρεύω τα βιβλία αυτοβελτίωσης και με αγαπάνε πολύ και αυτά. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά έχουμε χτίσει μια σχέση πάρε δώσε και ας είναι υλικά και όχι έμψυχα. Αν, λοιπόν, θέλετε μια πρόταση για αυτό το καλοκαίρι τότε από εμένα είναι must το βιβλίο "12 κανόνες για τη ζωή", του Jordan Peterson. Περιέχει έννοιες που θα λατρέψετε, τις απλοποιεί και μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή ενώ εσείς κάθεστε ανέμελοι στην ξαπλώστρα σας. Κάπως έτσι έρχονται τα μεγάλα και μας κάνουν να φαινόμαστε μικροί. Τολμήστε το και θα σας ανταμείψει.

Χρύσα Σιμώνη

«Η εγγονή»

screenshot-2023-08-05-at-24113-pm.png

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω μυθιστορήματα που πηγάζουν από την πραγματικότητα με βάση ιστορικά γεγονότα. «Η εγγονή» του Bernhard Schlink, συγγραφέα του διάσημου «Αναγνώστη» αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία που αφορά τη σύγκρουση των γενεών, την αδυναμία να ξεχάσει κανείς το παρελθόν του και για τα παράδοξα του έρωτα και του χρόνου. Μιλα για τα ιδρύματα του Ανατολικού Βερολίνου, τη διαφορα των δυο μισών της πόλης στον τροπο ζωης και τις ψυχογένειες της διαιρεσης αλλα και της ενωσης της Γερμανιας. Είναι ένα βιβλίο ευχάριστο αλλά και επιμορφωτικό. Highly recommended!