fbpixel

Search icon
Search
Τα tips για να φτιάξετε ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει και τα top 5 επαγγέλματα για το 2023
LIFE & CAREER

Τα tips για να φτιάξετε ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει και τα top 5 επαγγέλματα για το 2023

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι κρίσιμες για την επιτυχία!


Τι είναι όμως ένα βιογραφικό σημείωμα ή αλλιώς στα αγγλικά «CV»; Ο όρος «CV» αποτελεί συντομογραφία της λατινικής φράσης «Curriculum Vitae», που σημαίνει κυριολεκτικά: «πορεία ζωής». Πρόκειται για μια σύντομη αναφορά της εκπαίδευσης, των προσόντων και της προηγούμενης απασχόλησής σας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μορφή προσωπικού marketing, επομένως όταν το γράφετε καλείστε να αναδείξετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε τα tips μας για ένα CV που θα ξεχωρίσει:

1. Ξεκινήστε δυναμικά

Ξεκινήστε με μια περίληψη των δεξιοτήτων και των βασικών επιτευγμάτων σας. Αυτό θα προσελκύσει τον υπεύθυνο προσλήψεων και θα τραβήξει την προσοχή του από την αρχή. Η προσωπική αυτή περιγραφή θα αποτελέσει την πρώτη εντύπωση. Συνεπώς, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και περιγράψτε με σαφήνεια τον εαυτό σας.

2. Δώστε έμφαση στα αποτελέσματα αντί των ευθυνών

Κάντε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματά σας, αντί να αναφέρετε απλώς τις προηγούμενες ευθύνες σας, χρησιμοποιώντας μετρήσιμα δεδομένα για να αποδείξετε τα επιτεύγματά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναφέρετε κάτι όπως : «Συντέλεσα στην αύξηση της επισκεψιμότητας των social media της εταιρείας “Χ” κατά 42%».

andrew-neel-cckf4tshauw-unsplash.jpg

3. Αφιερώστε χρόνο!

Είναι βέβαιο ότι όσο περισσότερο ασχοληθείτε, τόσο καλύτερο θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα του βιογραφικού σας. Για αυτό, αφιερώστε χρόνο και μην το αντιμετωπίσετε ως μια τυπική διαδικασία.

4. Προσαρμόστε το σύμφωνα με την εργασία που αναζητείτε

Οι εργοδότες επιθυμούν από τους υποψήφιους να κατανοήσουν τη θέση για την οποία υποβάλλουν αίτηση. Επομένως, κάντε την έρευνά σας, αναδείξτε τις ικανότητές σας και εξηγείστε ακριβώς τους λόγους που θεωρείστε υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν μόλις 7 δευτερόλεπτα στο να διαβάσουν ένα βιογραφικό σημείωμα, προτού αποφασίσουν εάν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη δουλειά.

5. Επισημάνετε την προσωπική σας εξέλιξη

Εστιάστε στις αλλαγές και στην ανάπτυξή σας, γράφοντας για τους ρόλους που έχετε αναλάβει και τα επιτεύγματά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείξετε ότι έχετε διδαχθεί πολλά από τις προηγούμενές σας εμπειρίες και ότι δεσμεύεστε να επεκτείνετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας.

6. Δείξτε ότι είστε δικτυωμένοι

Πιθανότατα, είτε στο πανεπιστήμιο είτε στις προηγούμενες εργασίες σας έχετε συναναστραφεί με μια σειρά διαφορετικών ανθρώπων. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, να το αναδείξετε! Η δικτύωση αποδεικνύει ότι έχετε ισχυρές επικοινωνιακές ικανότητες, κάτι το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.

7. Παρουσιάστε διορατικότητα στον κλάδο απασχόλησής σας

Η επίγνωση του κλάδου για τον οποίο κάνετε αίτηση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του HR και θα δείξετε ότι έχετε την ικανότητα να παραμένετε στην κορυφή των τάσεων. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι για τυχόν νέα και μεταβολές, κάτι που θα σας βοηθήσει και σε περίπτωση που σας καλέσουν για συνέντευξη.

8. Αποφύγετε τις υπερβολές!

«Όλοι γράφουν ένα μικρό ψέμα στο βιογραφικό τους», εάν όμως θέλετε να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία ή να εξελιχθείτε στον τομέα σας, αποφύγετε τις υπερβολές και όσα δεν ισχύουν για εσάς. Εμπιστευθείτε ότι η αλήθεια πάντοτε εκτιμάται!

Ακόμη, σε μια εποχή που η επαγγελματική εξασφάλιση μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό, ποια είναι τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για το 2023;

domenico-loia-hgv2tfoh0ns-unsplash.jpg

Εμείς σας παραθέτουμε τα top 5!

1. DATA SCIENTISTS

Τα δεδομένα εξακολουθούν να αποτελούν «χρυσό» για τις εταιρείες και το 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με το Business Insider, το επάγγελμα του Data Scientist (Επιστήμονας Δεδομένων) θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλη ζήτηση μέχρι το 2030! Κύριο μέλημα ενός Επιστήμονα Δεδομένων είναι να μετατρέπει τα ακατέργαστα δεδομένα σε πολύτιμες γνώσεις που χρειάζεται ένας οργανισμός για να αναπτυχθεί και να ανταγωνιστεί.

2. DEVELOPERS

Οι developers, γνωστοί και ως προγραμματιστές λογισμικού ή προγραμματιστές υπολογιστών, είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, την κωδικοποίηση, την εγκατάσταση και τη συντήρηση συστημάτων λογισμικού. Με το Web 3.0 να εξελίσσεται ως η επόμενη φάση του διαδικτύου, το επάγγελμα αυτό τίθεται υψηλά από άποψη ζήτησης όπως και απολαβών.

3. Q&A TESTERS & ENGINEERS

Αυτό το είδος μηχανικών, αναφέρεται στους επαγγελματίες που εντοπίζουν και διορθώνουν σφάλματα σε ένα προïόν ή πρόγραμμα, πριν την κυκλοφορία του, συνεργαζόμενοι με προγραμματιστές για την επιδιόρθωση αυτών των σφαλμάτων όταν κρίνεται απαραίτητο. Αποτελούν απαραίτητη προσθήκη σε διάφορους κλάδους όπως στη βιομηχανία αυτοκινήτων, στην παραγωγή τροφίμων και ιατρικών συσκευών. Πρόκειται για ένα ανερχόμενο επάγγελμα, το οποίο κατέκτησε μια θέση ανάμεσα στα πιο περιζήτητα για τη φετινή χρονιά.

brooke-cagle-jbwcenourcg-unsplash.jpg

4. HEALTH CARE DATA ANALYSTS

Γενικότερα το 2023, τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο της υγείας συναντούν μεγάλη ζήτηση. Ένα από αυτά που ξεχωρίζει φέτος είναι το επάγγελμα του Αναλυτή Δεδομένων Υγείας. Οι εργασιακές τους ευθύνες περιλαμβάνουν την οργάνωση και τη διαχείριση μεγάλων και ποικίλων συνόλων δεδομένων και την ανάλυση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός του επαγγέλματος είναι η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών και η επικοινωνία των πορισμάτων τους μέσω της οπτικοποίησης δεδομένων και λεπτομερών αναφορών.

5. BUSINESS ANALYSTS ΚΑΙ PROJECT MANAGERS

Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις, αποτελεί πλέον βάση για τη λήψη αποφάσεων της εκάστοτε εταιρείας. Οι δεξιότητες, λοιπόν, των επιχειρησιακών αναλυτών κρίνονται απαραίτητες. Οι επιχειρησιακοί αναλυτές (γνωστοί και ως BA) συντελούν στον καθορισμό επιχειρηματικών προβλημάτων, μέσω εις βάθος έρευνας και συλλογής τεχνικών και μη τεχνικών πληροφοριών. Ακόμη, στον ίδιο κλάδο περιζήτητοι για το 2023, είναι και οι Project Managers, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, την επίβλεψη και την ολοκλήρωση projects, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονται την ομάδα, τους πόρους και το χρονοδιάγραμμα. Καθώς η remote εργασία αυξάνεται, οι εν λόγω επαγγελματίες πληθαίνουν, για την εξομάλυνση του team work.