Βρισκόμαστε μια «ανάσα» μακριά από το φετινό Πάσχα, και αν το γενικό κλίμα μας προκαλεί διαφορετικά και πρωτόγνωρα συναισθήματα αυτήν τη χρονιά, εμείς δε χάνουμε την αισιοδοξία και το χαμόγελό μας, ψάχνοντας συνεχώς νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας -ακόμη και στο σπίτι! Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η μαγειρική είναι μια από αυτούς. Γεμάτη χρώματα, στολίδια και αστείρευτη έμπνευση, η πασχαλινή «εξόρμηση» μας στην κουζίνα (για φέτος τουλάχιστον) μπορεί να γίνει άκρως ενδιαφέρουσα με νόστιμες κι εύκολες προτάσεις Ελλήνων σεφ.
Η κεντρική ιδέα: το απόλυτο πασχαλινό τσουρέκι. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σπίτι, το οποίο «μυρίζει γιαγιά» (και ας μην είμαστε κοντά της φέτος), ενώ παράλληλα μέσω μίας και μόνο γεύσης καταφέρνει να μας φέρει στο μυαλό χιλιάδες αναμνήσεις... Από εκείνη την εικόνα του χωριού που θυμίζει την παιδικότητά του παρελθόντος μας, μέχρι τα πρόσωπα των μικρών μας αγαπημένων που το ζητούν με μανία -ιδιαίτερα αυτό με τη σοκολάτα.
Αν λοιπόν, ψάχνετε νέες ιδέες & συνταγές που θα φέρουν και φέτος το Πάσχα στο τραπέζι σας, εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες συνταγές για σπιτικό τσουρέκι!
Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα bitter του Ανδρέα Λαγού
Υλικά για το τσουρέκι
- 10 γρ. μαγιά ξερή
- 100 γρ. γάλα χλιαρό
- 125 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο (3 γρ.)
- 1/4 κ.γ. κακουλέ τριμμένο (2 γρ.)
- 500 γρ. αλεύρι
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 γρ. μαστίχα
Για τη γέμιση
- 300 γρ. σοκολάτα bitter κομμένη σε κομμάτια (περίπου 10 γρ. το καθένα)
Για το ψήσιμο
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. νερό
Για τη διακόσμηση
- 150 γρ. άσπρα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 50 γρ. μέλι για το άλειμμα στο τέλος
Εκτέλεση
Διαλύω τη μαγιά στο γάλα με λίγη ζάχαρη (περίπου ένα κουταλάκι) και τα βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής. Χτυπάω στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ποσότητα από το αλεύρι και τα μεταφέρω και αυτά στον κάδο. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική και μαλακή ζύμη. Βάζω τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη γυρίζω για να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και τη σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της και στη συνέχεια τη χωρίζω σε 30 κομμάτια με λαδωμένα χέρια.
Πλάθω τα κομμάτια της ζύμης σε μπαλάκια. Κάνω μια λακκούβα, βάζω από 1 κομμάτι σοκολάτας και τα κλείνω ξανά σε μπαλάκια. Τοποθετώ τα γεμιστά μπαλάκια σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, σκορπώντας ενδιάμεσα μικρά κομμάτια από την πάστα των καρπών που έφτιαξα. Αλείφω όλη την επιφάνεια με το αυγό ανακατεμένο με το νερό και αφήνω το τσουρέκι σε ζεστό περιβάλλον να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 35 λεπτά. Βγάζω το τσουρέκι από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια το αφήνω πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Περιχύνω με το μέλι και σερβίρω.
Σπιτικό τσουρέκι του Αλέξανδρου Παπανδρέου
Υλικά
- 700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γραμμάρια γάλα
- 42 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 115 γραμμάρια βούτυρο
- 170 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 μεσαία αυγά
- ½ κουταλάκι σκόνη μαστίχα
- 1½ κουταλάκι κακουλέ
- 2 κουταλάκια μαχλέπι
- 60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε το γάλα και το ζεσταίνετε ελαφρώς για να διαλυθεί η μαγιά πιο εύκολα. Προσθέτετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Προσθέτετε στο μίξερ το γάλα με την μαγιά, την μαστίχα, τον κακουλέ και το μαχλέπι και ανακατεύετε για λίγο με το σύρμα. Αφαιρείτε από το μίξερ το σύρμα, τοποθετείτε τον γάντζο, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαστιχωτή και ελαστική.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει. Τοποθετείτε την ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη να φουσκώσει. Στην συνέχεια πλάθετε τσουρέκια και τα αφήνετε και αυτά με την σειρά τους να φουσκώσουν ελαφρώς. Τοποθετείτε το αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χτυπάτε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφετε τα τσουρέκια και πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμύγδαλο από πάνω. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155ο Κελσίου για 40-45 λεπτά.
Πολίτικο τσουρέκι του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
Για το μείγμα Α
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για το μείγμα Β
- Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Για το μείγμα Γ
- Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
- Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
- Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
- Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ. Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας. Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Σιροπιαστό Τσουρέκι του Γιώργου Τσούλη
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 3 κ.γ. ξερή μαγιά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 120 ml γάλα, πλήρες ελαφρώς ζεστό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό
Για το σιρόπι
- 200 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Αδειάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα ρίχνουμε μέσα στο multi τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.) μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά. Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες μήκους 15 εκ. περίπου. Έπειτα ενώνουμε τις πάνω άκρες των λωρίδες και δημιουργούμε την πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες. Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.
Για το σιρόπι
Παράλληλα βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι. Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά. Μόλις ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε, ρίχνοντας από πάνω του το σιρόπι που έχει πλέον κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή Απόλαυση!