fbpixel

Search icon
Search
Tα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων που θα σας μαγέψουν με τη μοναδική τους ομορφιά
TRAVEL

Tα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων που θα σας μαγέψουν με τη μοναδική τους ομορφιά

Η άλλη πλευρά των ελληνικών νησιών


Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές και κάθε χρόνο, η travel list μας είναι γεμάτη με προορισμούς που θέλουμε να επισκεφτούμε. Αναμφίβολα, τα νησιά της χώρας μας είναι γνωστά για τις μαγευτικές τους παραλίες, το απέραντο γαλάζιο και της χρυσαφένιες αμμουδιές. Ωστόσο, σε κάθε ένα από αυτά, μπορεί να συναντήσει κανείς πανέμορφα και γαλήνια χωριά, κρυμμένα στην ενδοχώρα, που περιμένουν όσους θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά κάθε νησιού. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων και σας τα παρουσιάζουμε.

Vacay mode on!

Πύργος, Σαντορίνη

shutterstock-1185151435.jpg

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους τουρίστες παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια. Η Οία με τα εντυπωσιακά στενάκια, το Ημεροβίγλι και τα Φήρα, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που αποτελούν πόλο έλξης για όσους επιλέγουν το συγκεκριμένο κυκλαδίτικο νησί για τις διακοπές τους, ωστόσο ο Πύργος -η παλιά πρωτεύουσα του νησιού- είναι ένα must-visit μέρος στο νησί. Πρόκειται για ένα χωριό-κόσμημα, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το καστέλι, το μεσαιωνικό κάστρο με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτα μερικά χαρακτηριστικά από την εποχή της ενετοκρατίας, με τις διάσπαρτες εκκλησίες, τα αρχοντικά και τα μικρά σπίτια. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης κι η ανοικοδόμησή του τοποθετείται χρονικά στον 10ο αιώνα, ενώ όσοι το επισκέπτονται, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Σαντορίνη από ψηλά και το σίγουρο είναι πως η εικόνα, μένει για πάντα αποτυπωμένη στη μνήμη τους.

Λεύκες, Πάρος 

shutterstock-1922658311.jpg

Η Πάρος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στο Αιγαίο. Φημίζεται για τις ατέλειωτες, υπέροχες παραλίες, τα πανέμορφα χωριά με τα γραφικά σοκάκια, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά του νησιού, είναι οι Λεύκες, ένα μέρος που μοιάζει σα να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος. Τα ελικοειδή λευκά σοκάκια με τις εντυπωσιακές βουκαµβίλιες, τα διάσπαρτα εκκλησάκια κι οι παραδοσιακές ταβέρνες αποτελούν σήμα κατατεθέν του, ενώ ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Οι Λεύκες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωµα και τα σπίτια είναι αµφιθεατρικά χτισµένα, ενώ στους γύρω λόφους υπάρχουν ανεµόµυλοι και φυσικά ο Ναός της Αγίας Τριάδας µε τα περίφηµα καµπαναριά του. Extra tip: Ιδανική περίοδος για να επισκεφτεί κανείς το χωριό είναι προς το τέλος του Αυγούστου, τότε που οργανώνεται το μεγάλο πανηγύρι ή αλλιώς η "γιορτή του Καράβολα", προκειμένου να γνωρίσει την παράδοση του νησιού και να απολαύσει την αυθεντική φιλοξενία των ντόπιων.

Υστέρνια, Τήνος

shutterstock-2001140399.jpg

Η Τήνος με την άγρια ομορφιά της, αποτελεί έναν ακόμη hot προορισμό στις Κυκλάδες, που θα σας μαγέψει από το πρώτο κιόλας λεπτό, αν την επιλέξετε για τις διακοπές σας φέτος το καλοκαίρι. Στην πλαγιά του βουνού Μεροβίγλια βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Τήνου, που προσφέρει μοναδική θέα σε όλο το Αιγαίο. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό στα δυτικά του νησιού, περίπου 18 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα, που ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που αποτυπώνεται σε κάθε κτίριο της περιοχής από τα παραδοσιακά σπίτια και τα ξωκλήσια, μέχρι τους φημισμένους Μύλους των Υστερινών που αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής τέχνης του νησιού. Θέλετε να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης σε μία από τις παραλίες του ή να γευτείτε αυθεντικά, ελληνικά πιάτα σε ένα από τα αμέτρητα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα; Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς!

Κλήμα, Μήλος

shutterstock-1133974643.jpg

Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των τους. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο κι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας. Παράλληλα, είναι γνωστή για τα γραφικά και πολύχρωμα ψαροχώρια, που αποτελούν κάθε χρόνο πόλο έλξης για όσους επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους. Το πιο γνωστό χωριό της Μήλου, είναι το Κλήμα που απέχει λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αδάμαντα και θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά όλων των Κυκλάδων. Τα υπέροχα χρώματα στα σπίτια, τα κίτρινα δίχτυα που κατακλύζουν το λιμάνι και τα μικρά σκάφη δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Bonus: Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα του νησιού, που θα σας μαγέψουν!

Κάστρο, Σίφνος

shutterstock-1333665029.jpg

Αν υπάρχει ένα νησί που έχει αδικηθεί αρκετά, αυτό είναι η Σίφνος. Για αρκετά χρόνια έμεινε στο περιθώριο, ωστόσο όσοι την επισκέπτονται, τη βάζουν για πάντα στην καρδιά τους κι αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με αυτήν. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά των Κυκλάδων, που προσφέρει όλα όσα ζητάει κανείς από τις διακοπές του. Διαθέτει μοναδικές παραλίες με πελώρια βράχια και γαλάζια νερά, μονοπάτια στα βουνά κι εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα πίσω από λόφους. Ωστόσο, υπάρχει κι η άλλη πλευρά του νησιού. Το Κάστρο είναι ένα από τα χωριά που αξίζει πραγματικά να γνωρίσει όποιος βρίσκεται σε αυτήν. Η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κι είναι χτισμένη πάνω σε έναν λόφο. Έχει φρουριακή αρχιτεκτονική με λότζιες και θολωτές στοές κι αποτελεί την πιο γραφική περιοχή του νησιού. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο κι οι ατελείωτες βόλτες στα στενά σοκάκια της, βρίσκονται ψηλά στην to do list όσων βρίσκονται στη Σίφνο.

Χώρα, Ίος 

shutterstock-564442807.jpg

Ίος, το νησί των αντιθέσεων. Από τη μία κατακλύζεται από κόσμο και φημίζεται για την έντονη, νυχτερινή ζωή κι από την άλλη προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης κι ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από αμέτρητες εικόνες που μένουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη. Χτισμένη σε έναν λόφο, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από το κεντρικό λιμάνι, με θέα τα γύρω νησιά, βρίσκεται ίσως το πιο όμορφο μέρος που μπορεί να επισκεφτεί κανείς σε ολόκληρο το νησί. Η Χώρα ξεχωρίζει για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια της. Τα ολόλευκα σπίτια, τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα κι οι γραφικές γειτονιές είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που την χαρακτηρίζουν, ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, με τον φοίνικα στον προαύλιο χώρο της και την μαγευτική θέα στο απέραντο μπλε. Συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα αρχαιοελληνικά στοιχεία, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κι αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη του νησιού, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο αρκετό κόσμο.

Kεντρική φωτογραφία: Κλήμα, Μήλος