fbpixel

Search icon
Search
Tα πιο χρηστικά tips για να ψωνίζετε με ασφάλεια στις online αγορές σας
LIFE & CAREER

Tα πιο χρηστικά tips για να ψωνίζετε με ασφάλεια στις online αγορές σας

Κινηθείτε διαδικτυακά με ευκολία


Τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα μετά την lockdown εποχή- το online shopping έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Καθημερινά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσαρμόζονται με τις εξελίξεις και τις τάσεις της εποχής, «μεταφέροντας» τη φυσική τους παρουσία στο διαδίκτυο ή δημιουργώντας εκ του μηδενός ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Πλέον, οι αγορές μπορούν να γίνουν από το κινητό, τον υπολογιστή, το tablet και να είναι από καλλυντικά, έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ διάφορα gadgets, βιβλία, υπηρεσίες μέχρι και τα ψώνια της εβδομάδας από το supermarket. 

Όλα έρχονται στην πόρτα μας με ένα κλικ, εξοικονομώντας παράλληλα και χρόνο. Ωστόσο, σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις αγορές μας, παραμένοντας ασφαλείς και χωρίς το άγχος μιας ενδεχόμενης εξαπάτησης. 

Διαβάζοντας τα παρακάτω tips είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσετε μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στο online shopping!
shutterstock-534050776.jpg

Πραγματοποιήστε αγορές μόνο σε ασφαλείς χώρους

Πλέον τα e-shops αυξάνονται ραγδαία. Σαφώς και ανάμεσά τους βρίσκονται και επισφαλείς χώροι, όπου τα δεδομένα που καταχωρείτε δεν προστατεύονται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαρρεύσουν. Για να το αποφύγετε αυτό, προτού εισάγετε οποιαδήποτε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει ότι ο ιστότοπος στον οποίο πλοηγείστε, είναι νόμιμος και ασφαλής. Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε την αξιοπιστία του, είναι να παρατηρήσετε το URL bar του ιστότοπου. Η αρχή της διεύθυνσης πρέπει να είναι “https”. Αν απουσιάζει το "s" στο τέλος του “http”, τότε αυτός δεν είναι κρυπτογραφημένος και τα δεδομένα σας δεν θα είναι ασφαλή. Όλα τα νόμιμα websites αγορών θα έχουν τα «s» για την προστασία σας.

Προχωρήστε σε ενδελεχή έρευνα

Πριν μπείτε στη διαδικασία να πατήσετε το κουμπί add to cart, εξερευνήστε αρκετά το κατάστημα από το οποίο σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τη δυνητική αγορά σας. Ελέγξτε τους όρους και τις μεθόδους πληρωμών, το κόστος των μεταφορικών, εάν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών ή επιστροφών. Πλοηγηθείτε στις διάφορες καρτέλες και ρίξτε ματιά στα προϊόντα. Συμβουλευτείτε γνωστούς σας που ενδέχεται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές από το συγκεκριμένο e-shop. Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να κάνετε search στο youtube ή σε αντίστοιχη social media πλατφόρμα και sites, συλλέγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερες πληροφορίες.

Να ελέγχετε σχόλια και κριτικές των προϊόντων

Προτού ολοκληρώσετε τις αγορές σας, κυρίως όταν τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν βρίσκονται στο εξωτερικό, να συμβουλεύεστε πάντα σχόλια και αξιολογήσεις προηγούμενων αγοραστών. Ίσως είναι η πλέον ασφαλής λύση για να ενημερωθείτε σχετικά με την αξιοπιστία του προϊόντος που σχεδιάζετε να παραγγείλετε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σχετικά σχόλια στα sites, ανατρέξτε στο youtube, καθώς είναι αρκετά πιθανό να βρείτε videos με reviews των αντίστοιχων προϊόντων. Οι αξιολογήσεις τρίτων είναι πάντα χρήσιμες και κατατοπιστικές, διότι πρόκειται για προϊόντα που έχουν ήδη δοκιμαστεί, οπότε και μας δίνουν το απαραίτητο feedback για να πάρουμε την τελική απόφαση.

shutterstock-1511746499.jpg

Για τις συναλλαγές σας χρησιμοποιήστε προπληρωμένες κάρτες

Το σημαντικότερο tip για το βήμα των online πληρωμών, είναι να μην καταχωρείτε τα στοιχεία χρεωστικών σας καρτών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε μια πιστωτική, προπληρωμένη κάρτα ή μια paypal, που να προορίζεται αποκλειστικά για αγορές και συναλλαγές στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, εάν η κάρτα παραβιαστεί, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε γρήγορα χωρίς να επηρεάσετε οποιοδήποτε άλλο είδος συναλλαγών. Επιπλέον, επιλέγοντας την paypal ως μέθοδο πληρωμής, σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές με την αγορά σας (ελαττωματικό προϊόν, μη αποστολή του, ή αν καταφθάσει στα χέρια σας απομίμηση αυτού) μπορείτε να στείλετε την καταγγελία σας στην paypal και να σας επιστραφούν τα χρήματά σας. Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται αντικαταβολή, προτιμήστε το ως επιλογή, ειδάλλως επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα paypal που θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κεντρική Φωτογραφία: Jake Rosenberg