Υπάρχει πάντα ένας χρυσός, άγραφος κανόνας. Όσο χρόνο αφιερώσεις σε μια πόλη, τόσες ιστορίες θα σου δώσει. Θα σου μάθει τις γεύσεις της και τις ιστορίες πίσω από αυτές, θα σε «μπλέξει» με ανθρώπους της, θα σε φέρει σε γειτονιές «διαμάντια» που δεν ξαναπερπάτησες. Η Σκρα είναι απ’ αυτούς τους δρόμους. Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τέμνεται στη μια της πλευρά με την Α. Σβώλου, και στην άλλη με την Πατριάρχου Ιωακείμ. Ένα μικρό στενάκι που κατά έναν παράδοξο λόγο πολλοί –ανάμεσά τους και εγώ- δεν έτυχε να περπατήσουν.
Δε θα σας πάρει πολύ, ούτε εμένα μου πήρε, «έπεσα» όμως επάνω σε μια φίνα, ντελικάτη ισόγεια βιτρίνα. Κάπως «αναλογική», κάπως μποέμ, με παριζιάνικη εστέτ, πολύ ροζ «βαμμένη» (καθόλου όμως φορτωμένη) και κάτι τούρτες όνειρο που μου έκλειναν το μάτι. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είναι ζαχαροπλαστείο όμως κάτι «έτρεχε» μέσα. Η μυρωδιά «παγίδα». Αμύγδαλο καβουρδισμένο και βανίλια. Βανίλια έντονη, που σε «κυνηγάει» και παίζει με τον ουρανίσκο και τη μύτη σου. Γέλια ακούγονταν. Μέσα, θα ‘ταν όλες κι όλες δέκα κοπέλες, ντυμένες με ποδιές, γύρω από ένα τραπέζι.
Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη που να με εμποδίσει στο να τραβήξω την πόρτα και να μπω. Με το πρώτο καλησπέρα, με «υποδέχτηκε» ένα πλατύ χαμόγελο. Τα μίξερ είχαν πάρει φωτιά, η βουτυρόκρεμα έρεε και τα σκεύη άλλαζαν χέρια.Επικρατούσε μια δημιουργική «έκσταση» με μουσική στο background. Το όλο σκηνικό θύμιζε κάλεσμα. Στρωμένη τραπεζαρία με «νόστιμες» αμαρτίες να φιγουράρουν μέσα σε πορσελάνες και διάφανα βαζάκια, και τριγύρω σερβίτσια σεταρισμένα, περιοδικά και φρέσκα λουλούδια. Καμία υπερβολή ούτε στον χώρο, στην ενέργεια, στο ντεκόρ, χωρίς όμως «εκπτώσεις» σε φαντασία και ρομαντισμό.
Τα κορίτσια στο μεταξύ είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, και ακολουθούσαν τις οδηγίες μιας κοπέλας με παρουσία αέρινη που καταλάβαινες ότι είχε ρόλο «κλειδί», αλλά που ταυτόχρονα συμμετείχε σε ό,τι έκαναν. Τους είχα πετύχει εν ώρα workshop.
Με τα λίγα και τα πολλά, η κουβέντα προχώρησε και κάπως έτσι γνώρισα την Μάρθα Σιδηροπούλου, ζαχαροπλάστρια-ιδιοκτήτρια. Η Μάρθα είναι άνθρωπος πίσω από το “Martha’s Sweet Philosophy”. Μην μπερδευτείτε, δεν είναι ζαχαροπλαστείο, είναι εργαστήριο. Λατρεύει λοιπόν τη βανίλια, έχει «φετίχ» με τα βρώσιμα διακοσμητικά glitter και τις χρυσόσκονες (μάλιστα έχει φτιάξει και τη δική της βρώσιμη), φτιάχνει άπαιχτο naked cake- αμύγδαλο λεμόνι με γαλλική βουτυρόκρεμα και φρέσκες φράουλες, brownies αφράτα, κι ένα “New York” cheesecake που το βρίσκεις ανά πάσα στιγμή στο Toms Flagship Store. Αλλά και mini cupcakes, σε εκδοχές που δε σας πάει ο νους, και φυσικά, ένα επικό, κλασικό cheesecake που λιώνει στο στόμα.
Τις πρώτες ύλες της, τις προμηθεύεται από Έλληνες παραγωγούς και ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει σταθερά και όταν πειραματίζεται με haute ή πιο ιδιαίτερα και φευγάτα υλικά, όπως οι βρώσιμες χρυσόσκονες με τις οποίες πασπαλίζει τις πληθωρικές της τούρτες, στρέφεται σε αγορές του εξωτερικού. Το design δε, είναι ζήτημα στιγμής και έμπνευσης. Καθόλου κλασικό και «φορεμένο». Όσο γι’ αυτό το μαγικό κλωναράκι βανίλιας το βάζει σε όλα τα κέικ και τις κρέμες της, και πολύ τους πάει.
Δε σταματάει όμως εδώ. Στήνει workshop ζαχαροπλαστικής για μικρά παιδιά που έρχονται εδώ με τις μαμάδες τους, για ενήλικες και για έφηβους. Στα οποία σεμινάρια, δεν έχει σημασία τελικά το τι επιδόσεις έχει κανείς στη ζαχαροπλαστική και, από ό,τι κατάλαβα, η ουσία τους είναι να βάλεις τον εαυτό σου να δημιουργήσει και να χαλαρώσει. Φτιάχνει επίσης (κατά παραγγελία) custom-made τούρτες για κάθε είδους περίσταση και οργανώνει events στον χώρο σας ή στον χώρο της, πάρτι, εκδηλώσεις, dessert tables.
Όλα βέβαια αυτά αφού πρώτα την επισκεφτείτε και μαζί καταλήξετε σε αυτά που θέλετε ακριβώς. Με λίγα λόγια, στον χώρο δεν υπάρχουν γλυκά προς κατανάλωση. Αν είστε όμως τυχεροί, και την πετύχετε σε φάση που πειραματίζεται θα σας »τρατάρει» ό,τι νοστιμιά κινείται στον χώρο μαζί με ζεστό καφέ. Όσο για το «μαγαζάκι» της, όπως το αποκαλεί η ίδια, είναι όντως το δεύτερο της σπίτι και όποια ώρα και περάσετε από εκεί, ίσως να πετύχετε μέσα! Αν κάτι εκτιμάς επίσης είναι πως, ό,τι υπάρχει από αντικείμενα και design στον χώρο, το έχει επιμεληθεί εκείνη, με πολύ, πολύ μεράκι.
Είναι επαγγελματίας άλλωστε η Μάρθα και αν της αφήσετε το περιθώριο «γεννάει» ιδέες από το μηδέν. Τις βάσεις της σε τεχνικό επίπεδο της έβαλε πριν μερικά χρόνια στη σχολή της Peggy Porschen στο Λονδίνο, όπου το ένα σεμινάριο έφερε το άλλο, και φυσικά ακόμη συνεχίζει να εξελίσσει αυτό που κάνει. Τη ρώτησα τι ετοιμάζει για τα Χριστούγεννα λίγο πριν ετοιμαστούν τα brownies που είχε φουρνίσει, και από ό,τι φαίνεται υπάρχει μια δυνατή υπόσχεση νοστιμιάς. Ο Δεκέμβριος εδώ θα είναι μήνας πολλών εργαστηρίων και πολλών γλυκών εκπλήξεων. Θα έχει μπόλικα cupcakes μελομακάρονο, κάτι χριστουγεννιάτικες μπάλες από σοκολάτα, γεμισμένες με gingerbread cookie, και άλλα πολλά για τα οποία σύντομα θα επιστρέψω. Εσείς;
Save the dates
Pastry Workshops Δεκεμβρίου:
11.12 Carrot Cake
18.12 Red Velvet
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στν σελίδα του Martha's Sweet Philosophy στο Facebook.
Info:
Facebook Page: @martha'scupcakesandmore
Σκρα 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 6932454433