fbpixel

Search icon
Search
Τα οφέλη και οι χρήσεις του θαυματουργού argan oil
WELLNESS

Τα οφέλη και οι χρήσεις του θαυματουργού argan oil

Το μαροκινό λαδάκι που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας


Το αργανέλαιο θεωρείται ένα Μαροκινό μαγειρικό ελιξίριο εδώ και πολλούς αιώνες -όχι μόνο για την ήπια και nutty γεύση του, αλλά κυρίως λόγω των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων του, που θα μπορούσαν πιθανότατα να ωφελήσουν την υγεία. Αυτό το φυσικό φυτικό έλαιο προέρχεται από τους πυρήνες του καρπού του δέντρου αργκάν. Αν και παράγεται στο Μαρόκο, το argan oil χρησιμοποιείται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο για μια ποικιλία γαστρονομικών, καλλυντικών και ιατρικών εφαρμογών. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρει καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά1-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα και από μια ποικιλία φαινολικών ενώσεων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητας του σε αργκάν προέρχεται από Ωμέγα-6 λιπαρά oξέα καθώς και από ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ, αποτελεί το 43-49% της σύνθεσης λιπαρών οξέων του αργανελαίου και είναι ένα πολύ υγιεινό λιπαρό οξύ. Βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο και είναι γνωστό για τη θετική του επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος, τα δυνατά μαλλιών και την καλή όραση.

Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες2-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Οι διάφορες φαινολικές ενώσεις στο αργανέλαιο είναι πιθανώς υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του. Είναι πλούσιο σε τοκοφερόλη, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο αργανέλαιο, όπως το CoQ10, η μελατονίνη και οι φυτικές στερόλες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική του ικανότητα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα για να μειώσει τις φλεγμονές από τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να γίνει κατανοητό από τους επιστήμονες ότι το αργανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά για τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς3-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.png

Το αργανέλαιο αποτελεί μια πλούσια πηγή ενός μονοακόρεστου Ωμέγα-9 λιπαρού οξέος το οποίο ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ υπάρχει επίσης σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα είναι το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, και συχνά συνδέεται με την προστασία της υγείας της καρδιάς. Μια μελέτη έδειξε ότι το έχει την ικανότητα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσω της επίδρασής του στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα. Σε μια άλλη, έγινε φανερό ότι η πρόσληψη του συγκεκριμένου ελαίου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα "κακής" LDL χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.

Μπορεί να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος4-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Το argan oil έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό για πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης με τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη συντήρηση και τη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, μειώνοντας έτσι τα οπτικά σημάδια της γήρανσης. Επίσης, είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης της επιδερμίδας, κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματολογικών παθήσεων5-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Υπήρξε ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για τη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων εδώ και δεκαετίες -ειδικά στη Βόρεια Αφρική, από όπου προέρχονται κιόλας τα δέντρα αργκάν. Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα του ελαίου να θεραπεύει συγκεκριμένες λοιμώξεις του δέρματος, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά για αυτόν το σκοπό. Ωστόσο, τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι περιέχει αρκετές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που ενδέχεται να αποτελούν τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ότι θεραπεύει τον ιστό του δέρματος.

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής6-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επίσημα από επιστημονική έρευνα. Παρόλα αυτά, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ερυθρότητας και τον ερεθισμό που προκαλείται από την ακμή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψή της.

Εύκολοι τρόποι για να το συμπεριλάβετε στην ρουτίνα σας7-benefits-and-uses-of-argan-oil-glow-magazine.jpg

Για το δέρμα

Το αργανέλαιο χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά στην original μορφή του, αλλά συχνά περιλαμβάνεται σε καλλυντικά προϊόντα όπως λοσιόν και ενυδατικές κρέμες. Ενώ μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μία πολύ μικρή ποσότητα προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει ανεπιθύμητος ερεθισμός.

Για τα μαλλιά

Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας σε νωπά ή στεγνά μαλλιά για να τα ενυδατώσετε, για να θεραπεύσετε το σπάσιμο της τρίχας και για να μειώσετε το φριζάρισμα. Μερικές φορές το argan oil συμπεριλαμβάνεται σε σαμπουάν ή conditioners. Εάν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε, δοκιμάστε να αρχίσετε με μια μικρή ποσότητα για να δείτε πώς ανταποκρίνονται τα μαλλιά σας. Εάν έχετε φυσικά λιπαρές ρίζες, εφαρμόστε argan μόνο στις άκρες για να αποφύγετε την επιπλέον λιπαρότητα.

Για τη μαγειρική

Αν ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στη διατροφή σας, αναζητήστε ποικιλίες που διατίθενται ειδικά για μαγειρική ή αλλιώς βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε 100% καθαρό αργανέλαιο καθώς τα λαδάκια που θα βρείτε στο εμπόριο για καλλυντικούς σκοπούς ενδέχεται να έχουν αναμειχθεί με άλλα συστατικά που δεν πρέπει να καταναλώσετε. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για dip ψωμιού ή για το ψήσιμο των λαχανικών.

adv

GLOW LOVES

Βραβεία Cesar 2019: Παρουσιάστηκαν οι νέοι εκπρόσωποι του γαλλικού σινεμά
PEOPLE & PARTIES

Βραβεία Cesar 2019: Παρουσιάστηκαν οι νέοι εκπρόσωποι του γαλλικού σινεμά

|Icon20 photos