Όλοι γνωρίζετε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση σπιτικών φαγητών, που δημιουργούνται από υλικά που έχετε λάβει υπόψιν σας για το ποια είναι η σημασία τους για τον οργανισμό σας. Κι όμως, υπάρχουν φορές που η θρεπτική αξία των υλικών που τοποθετείτε κατά το μαγείρεμα μπορεί να μειώνεται ή και να χάνεται εντελώς, έχοντας ως αποτέλεσμα την εισχώρηση περιττών θερμίδων που δεν έχετε ανάγκη.
Keep reading για να ανακαλύψετε όλα τα λάθη που πραγματοποιείτε ασυναίσθητα κατά το μαγείρεμα των φαινομενικά υγιεινών φαγητών σας & διορθώστε τα ακολουθώντας τα tips που καταγράψαμε!
Έχετε την τάση να μαγειρεύετε τα πάντα
Τα περισσότερα από τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, μπορούν εύκολα να καταναλωθούν ωμά, αλλά πολλοί είναι αυτοί που τα προτιμούν ψημένα. Οφείλετε να γνωρίζετε πως η θρεπτική τους αξίας χάνεται όταν βρίσκονται για ώρα στο ψήσιμο, κάτι που δε συμβαίνει εάν προτιμήσετε να τα φάτε ωμά. Σύμφωνα, μάλιστα με έρευνα που έγινε το 2001 και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS, ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει τις ωμές τροφές, οπότε ό,τι μαγειρεύεται είναι λιγότερο διαιτητικό από την ωμή εκδοχή του.
Tip: Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η κατανάλωση των ωμών φρούτων και των λαχανικών είναι ό,τι πρέπει για ένα δροσιστικό και υγιεινό γεύμα, που θα σας χαρίσει ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη στιγμή!
Τοποθετείτε πολύ λάδι κατά το ψήσιμο
Η φράση «μου ξέφυγε» ακούγεται συχνά από όσους μαγειρεύουν επί καθημερινή βάση! Στην περίπτωση του λαδιού, δεν είναι καθόλου δύσκολο να σας πέσει λίγη παραπάνω ποσότητα από όση θα θέλατε. Επίσης, μπορεί να πέφτετε στην παγίδα της σκέψης πως η ποσότητα που τοποθετείτε θα απορροφηθεί για όση ώρα μαγειρεύεται το φαγητό σας. Παρόλο που το λάδι έχει τόσα συστατικά που συμβάλουν στην καλή υγεία, όπως στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων προστατεύοντας τον οργανισμό από την καρδιακή νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, εύκολα μπορεί να γίνει κατάχρησή του όταν τοποθετείται ανυπολόγιστα.
Tip: Αντιμετωπίστε το λάδι ως το μοναδικό λόγο για να μην κολλήσει το φαγητό σας στον πάτο της κατσαρόλας ή του ταψιού, έτσι ώστε να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες -μια κουταλιά της σούπας λαδιού ισούται με 120 θερμίδες.
Προσθέτετε πολύ αλάτι αντί για μπαχαρικά
Όπως είναι προφανές, σε κανένα δεν αρέσει να τρώει άνοστο το φαγητό του! Σε περίπτωση που δε μαγειρεύετε και τόσο συχνά, δεν είναι καθόλου δύσκολο το να το παρακάνετε με την ποσότητα αλατιού που θα προσθέσετε, κάνοντας έτσι τα πιάτα σας εξαιρετικά θερμιδικά. Ορθό θα ήταν να γνωρίζετε, πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει έμμεσα -ή κι άμεσα- προβλήματα υγείας, με πιο απλό παράδειγμα την κατακράτηση υγρών και με πιο επικίνδυνο το πνευμονικό οίδημα.
Tip: Γεμίστε τα ράφια της κουζίνας σας με μπαχαρικά που θα αντικαταστήσουν επάξια την έντονη γεύση του αλατιού, μεταξύ των οποίων θα λατρέψετε το κάρυ που ταιριάζει υπέροχα με το κοτόπουλο, το πιπέρι θα κάνεις τα πιάτα σας spicy και η αγαπημένη ρίγανη που εναρμονίζεται σχεδόν με τα πάντα.
Αποφεύγετε όλα τα λιπαρά
Μόνο η σκέψη των θερμίδων που θα πάρετε από την κατανάλωση ενός πιάτου που είναι πλούσιο σε λιπαρά, σας κάνει να αντιστέκεστε σε κάτι που μπορεί τελικά να είναι υγιεινό. Σαφώς και χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα, αλλά δεν πρέπει να γίνεστε εμμονικοί με τα πάντα! Αντιθέτως, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από όλες τις ουσίες -ακόμα κι από αυτές με πολλές θερμίδες- που πρέπει να καταναλώνετε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, τα κορεσμένα λιπαρά, που συναντώνται κατά κύριο λόγο στα τυποποιημένα προϊόντα, είναι συνυφασμένα με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να απουσιάζουν το διατροφικό σας πρόγραμμα.
Tip: Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα καλά λιπαρά, που θα βρείτε σε ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο φυστικοβούτυρο ή σε οποιοδήποτε άλλο άλειμα της επιλογής σας που προέρχεται από την πολτοποίηση ξηρών καρπών. Θα σας προτείναμε να τα επιλέξετε για τα πρωινά σας γεύματα, έτσι ώστε να γεμίσετε τον οργανισμό σας με ενέργεια.
Μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες
Ως γενικό λάθος, πολλές φορές τρώτε περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεστε στην πραγματικότητα, μόνο και μόνο επειδή το έχετε μπροστά σας. Ασυναίσθητα, τοποθετείτε μεγάλες μερίδες στο ταψί ή στην κατσαρόλα και σκέφτεστε πως η ποσότητα θα συσσωρευτεί κατά το ψήσιμο, κάτι που δεν πραγματοποιείται πάντα. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να υπολογίζετε όσο καλύτερα μπορείτε τις μερίδες που επιθυμείτε να βάλετε στα πιάτα σας, αποφεύγοντας έτσι το να πετάξετε ό,τι περισσέψει ή να το αφήσετε να στέκεται άθικτο μέχρι να χαλάσει.
Tip: Εάν υπάρχουν μέλη στην οικογένειά σας που έχουν άλλες προτιμήσεις στο φαγητό σε σχέση με όσα επιλέγετε εσείς να μαγειρέψετε, βρείτε τρόπους που θα τα πείσουν να βρουν ενδιαφέρονται όλα εκείνα τα πιάτα που δεν προτιμούν. Ανατρέξτε σε κάποια πλατφόρμα συνταγών για να ανακαλύψετε πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να ετοιμάσετε πεντανόστιμα γεύματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα βγείτε από τη δύσκολα θέση του να πετάτε φαγητό και τη διαδικασία που σας ανάγκαζε να φτιάχνετε «ειδικά» γεύματα.