fbpixel

Search icon
Search
Τα καλύτερα contemporary art books για το 2022
ARTS & CULTURE

Τα καλύτερα contemporary art books για το 2022

Προτάσεις για εσάς που λατρεύετε τη σύγχρονη τέχνη


Όσον αφορά τα βιβλία τέχνης - σε αντίθεση με τα περισσότερα printed media που περνούν μια σχετική κρίση - τα συγκεκριμένα, εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις του κοινού και των πιστών αναγνωστών. Από ενδιαφέροντα αφιερώματα σε σύγχρονους designers και τα ιδιαίτερα γραφιστικά τους έργα, μέχρι coffee table books που με τον σχεδιασμό τους θα απογειώσουν τη διακόσμηση της κατοικίας σας, παρακάτω θα ανακαλύψετε τα καλύτερα contemporary art books για το 2022.

Great Women Painters

9781838663285-rBycm.jpg

Η καταγεγραμμένη ιστορία της ζωγραφικής είναι μακρά και περιεκτική - ωστόσο, για τις γυναίκες πρωτοπόρους είναι συντομότερη. Στο δοκίμιό της το 1971, η Linda Nochlin αναρωτήθηκε, γιατί δεν υπήρξαν σπουδαίες γυναίκες καλλιτέχνες; Η απάντηση, διαπίστωσε, είναι ότι υπήρχαν πολλές, απλώς είχαν στερηθεί τις ευκαιρίες για την ανάλογη αναγνώριση. Εμπνευσμένο από το κείμενο της Nochlin, ένα νέο βιβλίο με τίτλο, "Great Women Painters" εξερευνά το έργο 300 καλλιτεχνών, που γεννήθηκαν σε 60 χώρες, από τον 16ο έως τον 21ο αιώνα, θέτοντας στο επίκεντρο τις πρωταγωνίστριες της περιόδου. Μεταξύ αυτών που παρουσιάζονται είναι οι Vanessa Bell, Etel Adnan, Rana Begum, Cecily Brown, Judy Chicago, Elaine de Kooning, Genieve Figgis, Katharina Grosse, Carmen Herrera, Luchita Hurtado, Shirazeh Houshiary και Julie Mehretu.

A Brief History of Protest Art, by Aindrea Emelife

939512f7dd1fbbbe8c89c352fcfba97e.jpg

Η τέχνη και η επανάσταση είναι από καιρό συνυφασμένες. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η πρώτη έχει χρησιμοποιηθεί ως «κανάλι» για να προκαλέσει, να επικρίνει και να επιστήσει την προσοχή στην αδικία και την ανισότητα. Στο βιβλίο "A Brief History of Protest Art" από τις εκδόσεις Tate Publishing, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Aindrea Emelife προβάλλει 50 καλλιτέχνες που αντιμετώπισαν τα πιο πιεστικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής τους, από τον Πικάσο (Γκερνίκα) μέχρι εκείνους που ασχολήθηκαν με τον πόλεμο, με τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, την επιδημία του AIDS, τα δικαιώματα των LGBTQ+, το κίνημα Black Lives Matter και την κλιματική κρίση. Όπως λέει η Emelife: «Η τέχνη ζει για πάντα και ελπίζω αυτό το βιβλίο να γίνει μια υπενθύμιση και μια έκκληση για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να προσπαθούμε. Η τέχνη της διαμαρτυρίας κάνει εμφανείς τις βαθιές ανισότητες, τις αδικίες και τις αλήθειες της εποχής μας. Είναι ισχυρό πυροβολικό». Στους καλλιτέχνες που εντάσσονται στο περιεχόμενο περιλαμβάνονται οι Ai Weiwei, Kara Walker, Jeremy Deller, Yoko Ono, Barbara Kruger και Theaster Gates. 

Marcel Duchamp

hwp-marcel-duchamp-280-0-removebg-preview.png

Ο Marcel Duchamp σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι ο πατέρας του readymade (όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο για να περιγράψει έργα τέχνης που έφτιαχνε από κατασκευαστικά αντικείμενα), ενώ για τον Willem de Kooning το 1951 ήταν ένα ολόκληρο κίνημα. Το βιβλίο Marcel Duchamp, που εκδόθηκε το 1959, έγινε η βίβλος του έργου του καλλιτέχνη. Ήταν το αποτέλεσμα της πολυετούς συνεργασίας του ίδιου με τον συγγραφέα, ιστορικό τέχνης και κριτικό Robert Lebel, και προσέφερε μια ολοκληρωμένη και διεισδυτική μελέτη του καλλιτέχνη: από την πρώιμη ζωγραφική του, την μετέπειτα ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, μέχρι την εμμονή του στο φετίχ. Η αγγλική έκδοση της Grove Press κυκλοφορεί και πάλι! 

1000 Years of Joys and Sorrows, by Ai Weiwei

ai-weiwei-1-0-0-removebg-preview.png

Η εμπειρία της τέχνης του Ai Weiwei είναι σαν να δαγκώνεις σκορπιό. Αρκετό τσίμπημα, καυστικά αιχμηρό και δύσκολο να το καταπιείς. Και έτσι θα έπρεπε να είναι. Ο Κινέζος καλλιτέχνης έχει αφιερώσει τη ζωή, την καριέρα και την ελευθερία του στη διερεύνηση μερικών από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματά του, 1000 χρόνια χαρές και λύπες, είναι μια επική ιστορία της Κίνας που διαρκεί έναν αιώνα και αφηγείται μέσα από τη δική του ζωή και την κληρονομιά του πατέρα του, του διάσημου ποιητή Ai Qing, στον οποίο απαγορεύτηκε να γράφει και υποβλήθηκε σε καταναγκαστικά έργα για 20 χρόνια.