fbpixel

Search icon
Search
Tα highlights του 61ου Salone del Mobile στο Μιλάνο που μόλις ολοκληρώθηκε
DESIGN NEWS

Tα highlights του 61ου Salone del Mobile στο Μιλάνο που μόλις ολοκληρώθηκε

Και ήταν από τα σημαντικότερα και τα πιο δημιουργικά των τελευταίων χρόνων


Ένα ασυγκράτητα δημιουργικό ξέσπασμα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Salone del Mobile στο Μιλάνο όπου η γιορτή του design ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο από επισκεψιμότητα όσο και από ειδικό ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας την καταλυτική του δύναμη. Με περισσότερα από 2.000 brands να εκθέτουν από 181 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 550 νέους designers η καθιερωμένη γιορτή του design ήταν φέτος στα καλύτερα της μια αληθινή επαναφορά στην κανονικότητα. Η Maria Porro, Πρόεδρος του Salone del Mobile.Milano, που προλόγισε και το opening event στη σκάλα του Μιλάνου δήλωσε ότι η 61η έκδοση του θεσμού ήταν μια διεθνής επιτυχία και ήταν πράγματι πολύ σημαντικό το πως επανασχεδιάστηκε ένα τέτοιο τεράστιο γεγονός  προκειμένου να προωθηθεί και να επανατοποθετηθεί το design στο επίκεντρο σε σχέση με το μέλλον, τη βιωσιμότητα, τη δημιουργία γνώσης, ανάπτυξης και αξίας.

52834543533-f9526e593c-c.jpg
Η Maria Porro στο Opening event στο Teatro alla Scala του Μιλάνου

Μια σειρά από ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια έδωσαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με τους πιο σημαντικούς designers για τις καινοτομίες τους και να ακούσουν τις δικές τους ιστορίες για τα προιόντα τους, ενώ η Euroluce, αφιερωμένη στον φωτισμό ήταν ένας ακόμη ύμνος στο design του σήμερα. Το Salone ήταν η μηχανή που πυροδότησε την πόλη φέρνοντας σε επαφή όλες τις χώρες που σχετίζονται με το design ώστε να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σ' αυτή την παγκόσμια και συνειδητοποιημένη εμπειρία. Οι νέες ιδέες και η πολιτιστική ανταλλαγή έχει τη δική της σημασία, ώστε να χτίζονται αξίες με την πάροδο του χρόνου που περνάνε στο μέλλον και στις επόμενες γενιές με το SaloneSatellite.

52834407004-24a6badef2-k.jpg

Οι εκθέσεις City of Lights που επιμελήθηκε ο Beppe Finessi, ο οποίος μετέτρεψε το Euroluce σε ένα χωροχρονικό συνεχές που αποτελείται από πολυεπιστημονικές δημιουργικές δραστηριότητες που συνδέονται με το φως, γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο κοινό, παρέχοντας μια ευκαιρία για ανακάλυψη, προβληματισμό για το παρελθόν και το παρόν, και ένας τόπος διαλόγου μεταξύ τεχνολογίας και ποίησης, αρχιτεκτονικής και σχεδίου.

srtemide.jpg
Artmemide

Η γλωσσική και αισθητική ποικιλομορφία παρείχαν στους επισκέπτες «φωτεινές» εμπειρίες, μερικές φορές ακόμη και αντιφατικές. Αντικείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, γλυπτά και βίντεο, καθώς και το ισχυρό αποτύπωμα του μεγάλου Maurizio Nannucci ήταν οι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης εγκατάστασης για συγκεκριμένο χώρο και έξι μεγάλων εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των Constellations, που αποτελούνταν από επτά μεμονωμένα αρχιτεκτονικά και εκθεσιακά «intermezzo». σχεδιάστηκε από τον Formafantasma.

zanotta.jpg
Ζanotta

Υπήρξε μεγάλη εκτίμηση και έκρηξη στους παρευρισκόμενους, η ζήτηση πάντα ξεπερνούσε τη χωρητικότητα στο Aurore Arena (σχεδιασμένο από τον Formafantasma), για το δημόσιο πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Annalisa Rosso με τους Shigeru Ban, Nao Tamura, Kjetil Trædal Thorsen και Marius Myking of Snøhetta, Andrea D «Antrassi των MAD Architects και για τη διάλεξη του μεγάλου Gaetano Pesce στο SaloneSatellite, ένα σημάδι ότι η επιθυμία να συζητηθούν θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και η κοινωνική και περιβαλλοντική του αξία είναι πιο ζωντανή από ποτέ.

the-talks-shigeru-ban.jpg
Η ομιλία του Shigeru Ban

Εξίσου ζωηρό με το ενδιαφέρον που έδειξαν οι χιλιάδες επισκέπτες που συνέρρευσαν στο Corraini Mobile Bookshop για να αγοράσουν ή να ξεφυλλίσουν τις κορυφαίες εκδόσεις που είναι αφιερωμένες στο σχέδιο, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

52827315494-d6c6b5ba7b-k.jpg

Παράλληλα με το Salone del Mobile η πόλη του Μιλάνου γιόρταζε σε κάθε γωνιά της με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκθέσεων στα πλαίσια της Fuorisalone όπου τα διάφορα design brands παρουσίαζαν τις νέες τους συλλογές σε διάφορους χώρους της πόλης. Έτσι ιστορικά palazzo μεταμορφώθηκαν σε χώρους εκθέσεων, γειτονιές ολόκληρες όπως η Brera εναρμονίστηκαν με το πρόγραμμα των διάφορων events, νέες συνεργασίες και καινοτομίες παρουσιάστηκαν με μοναδικούς τρόπους όπου και η τεχνολογία έπαιξε τον ρόλο της. Όλα μαζί στους μοναδικής αισθητικής ρυθμούς της Milan Design Week που αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!