fbpixel

Search icon
Search
Τα γαστρονομικά spots της Θεσσαλονίκης που επαναφέρουν την «κουζίνα της μαμάς»
CITY VIBES

Τα γαστρονομικά spots της Θεσσαλονίκης που επαναφέρουν την «κουζίνα της μαμάς»

Το comfort food έχει αναχθεί στη Νο 1 μαγειρική τάση της πόλης και δημιουργεί την πιο γλυκιά νοσταλγία


Γειτονιές της πόλης. Απλές, καθημερινές, που μυρίζουν φροντίδα και ζεστό φαγητό. Κάθε φορά που τις διασχίζουμε, έρχονται στο μυαλό μας παιδικές αναμνήσεις, γεμάτες ανεμελιά, παιχνίδι μέχρι το βράδυ και κυριακάτικα τραπέζια με πρωταγωνιστές την αγαπημένη γεύση του κιμά και το ρομαντικό άρωμα της κανέλας. Ναι, τροφή σημαίνει νοσταλγία και φροντίδα. Θα μπορούσε άρτια να είναι συνώνυμο του «νοιαξίματος» και του «μοιράσματος». Όσο και να μεγαλώνουμε, πάντα θα επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Εκεί νιώθουμε ασφάλεια. Σαν στο σπίτι μας. 

Η comfort κουλτούρα της κουζίνας πάντα πρωταγωνιστεί, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τις βαθύτερες ανάγκες μας. Ακόμη και εκείνος, ο οποίος πιθανόν κάποια στιγμή στη ζωή του την αποκάλεσε "pase", κατά βάθος χρειαζόταν τις ασφαλείς μυρωδιές της. Κι ας μην το παραδέχτηκε αμέσως. Δεν θεωρείται περίεργο, ούτε πρωτόγνωρο, το γεγονός ότι κάθε φορά που αισθανόμαστε πιεσμένοι, με χαμηλή διάθεση, ή άρρωστοι, λαχταράμε να φάμε ένα ζεστό πιάτο που θυμίζει μαμά. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη γαστρονομική φιλοσοφία απέκτησε όλο και περισσότερους οπαδούς κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού εγκλεισμού, λόγω του covid. Λειτούργησε ως η πιο γλυκιά παρηγοριά στις σκληρές συνθήκες, στις οποίες κυριάρχησε η αποξένωση. 

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε γραφικά πλακόστρωτα στενάκια και γοητευτικές γωνιές, διαχρονικά εστιατόρια και ταβερνάκια μας καλωσορίζουν με την πιο θερμή και φιλική υποδοχή. Εκεί συναντάμε και απολαμβάνουμε το νοσταλγικό φαγητό που αγαπάμε και ανυπομονούμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά. 

Εμείς συγκεντρώσαμε τους έξι γαστρονομικούς προορισμούς της πόλης, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην αυθεντική «κουζίνα της μαμάς» και μας ταξιδεύουν στο χρόνο με τις πιο λαχταριστές νοσταλγικές γεύσεις. 

Αργοφαγείο

194687005-409783546656631-840320861007096750-n.jpg

Με συνολική βαθμολογία πέντε στα πέντε όσον αφορά το φαγητό, την εξυπηρέτηση, αλλά και την αξία των πιάτων, από την πλευρά του κοινού, έχει κατακτήσει επιτυχημένα τον τίτλο του «must go» γαστρονομικού spot της πόλης. Το Αργοφαγείο αποτελεί τον ορισμό του παραδοσιακού ελληνικού μεζεδοπωλείου με σεβασμό στις vegan και vegetarian διατροφικές επιλογές. Σπιτικά μεσογειακά πιάτα μαγειρεύονται με γούστο και μεράκι και αυτό αποτελεί και το διαχρονικό του motto. Είναι σχεδόν ιεροσυλία να μην δοκιμάσουμε τις παπαρδέλες με ανθότυρο και δυόσμο και την μαραθόπιτα συνοδευόμενα από ώριμο sauvignon blanc παραγόμενο από τοπικό οινοποιείο εξαιρετικής ποιότητας.

Info: Απελλού 6, Facebook: @Αργοφαγείο, Ιnstagram: @argofageio

Ζύθος - Ντορέ

zithos-piata-orektika.jpg

Μια διαχρονική τοπική ιστορία που διαγράφει είκοσι επτά χρόνια επιτυχημένης πορείας. Από την ίδρυσή του το 1995, συνεχίζει να έχει ως θέα του την απαράμιλλη γοητεία του Λευκού Πύργου. Οι Παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου συναντούν τις γοητευτικές συνταγές της φρέσκιας μπύρας και η πρωτιά στην καρδιά των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης είναι μονόδρομος. Έχει διακριθεί ως η πρώτη μπυραρία στην Ελλάδα που αγκάλιασε και εμπιστεύτηκε από την αρχή της την προσπάθεια της ελληνικής μικροζυθοποιίας και αναγάγοντάς την ως την κυρίαρχη στους καταλόγους του.

Στο Zithos Dore ερχόμαστε σε επαφή με τις υψηλής ποιότητας γεύσεις της πατρίδας μας και των συνταγών των λαών της Μεσογείου, μέσα από την απόλαυση του εκπληκτικού πλούτου των ελληνικών προϊόντων. Ποιοτικό φαγητό, καλή φρέσκια μπύρα και ποιοτικό κρασί σε προσιτές τιμές μας χαρίζουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων. Τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια ΖΥΘΟΣ με πουρέ πατάτας, το παραδοσιακό χουνκιάρ μπεγιεντί και η κλασική φάβα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιά μας συνεπαίρνουν στα πιο ωραία μαμαδίστικα πιάτα.

Info: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Facebook: @Dore Zithos, Instagram: @dore_zithos

Η Ντάνγκαρα

snapinstaapp-146653016-1773579459475999-4719850220212420397-n.jpg

Ένα ενδιαφέρον «γαστριμαργικό μπαρ» μοιράζεται μαζί μας τα μαγειρικά μυστικά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. "Ντάνγκαρα", σύμφωνα με την φλωρινιώτικη αργκό. σημαίνει χαβαλές. Απολαμβάνουμε φιλικές συζητήσεις και μεθυστικά αρώματα και αφιερώνουμε την εμπειρία αυτή στη διασκέδαση. Συναισθήματα χαράς και γέλιου, με την απαραίτητη συνοδεία των γαστρονομικών του απολαύσεων μας μεταφέρουν στην "ζεστή" ατμόσφαιρα του χωριού. 

Χειροποίητα εδέσματα, εποχικότητα και υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης αποτελούν κεντρικές αρχές των ανθρώπων του. Η μοσχαρίσια στηθοπλευρά στη γάστρα με πέτουρα και ανεβατό, το λαχταριστό κατσικάκι φρικασέ με σέσκουλα και τουλουμοτύρι Σιάτιστας, αλλά και η φρέσκια σουπιά στη σχάρα με κρύα ντοματόσουπα και γαλέτα άγριου σκόρδου μας μεταφέρουν στην άγρια ομορφιά της φύσης. 

Info: Αρμενοπούλου 26, Facebook: @Η Ντανγκαρα, Instagram: @ntangkara

Όμικρον

84358900-124582262236935-5837925766359665637-n.jpg

Ένα «γευστικό» ταξίδι στην Πόλη και μια «θερμή» υποδοχή συνοδευόμενη από μυρωδιές μπαχαρικών αρκούν για να δημιουργήσουν την απόλυτα traditional ατμόσφαιρα, η οποία είναι άκρως κατάλληλα «παντρεμένη» με τα γραφικά Λαδάδικα. Το Όμικρον είναι ένα μικρό γοητευτικό στέκι, το οποίο αγαπά την λιτή μεσογειακή κουζίνα αλλά και τους πιο απαιτητικούς ευρωπαϊκούς γαστρονομικούς προορισμούς. Με ρομαντική φαντασία, διαχρονική αγάπη για απλή αλλά ποιοτική γεύση και «δροσερά» χρώματα μας «σερβίρει» ελληνικές παραδοσιακές νοστιμιές που μας μεταφέρουν στο παρελθόν. 

Από «all time classic» συνταγές με κυρίαρχες τη φρέσκια τσιπούρα στη σχάρα και το φιλέτο μόσχου με σάλτσα κόκκινου κρασιού, φρέσκα ελληνικά σπαράγγια και πατάτες μέχρι τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, με πρωταγωνιστικό γιορτινό dish την καραμελωμένη πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας, η κάθε επιλογή του κύριου menu ακολουθεί πιστά την «homemade» εκδοχή της ελληνικής μαγειρικής τέχνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας.

Info: Οπλοποιού 3, Λαδάδικα, Facebook: @Όμικρον

Ρόδι και μέλι

11930862-852011198245494-6880348159687542715-o.jpg


Δεσμεύεται την απόλαυσή μας, φράση που δομεί και το κεντρικό motto των ανθρώπων του. Το "Ρόδι & Μέλι" αποτελεί μια άκρως οικογενειακή υπόθεση και μας ξεναγεί στην πολυπολιτισμική θεσσαλονικιώτικη κουζίνα. Προτεραιότητά των ανθρώπων του είναι τα φρέσκα και αγνά υλικά, τα οποία αποτελούν την βάση για εκλεπτυσμένα πιάτα. Τα αμπελόφυλλα με κιμά και αυγολέμονο, τα αφράτα κεφτεδάκια φούρνου με πατάτες και η αυθεντική πολίτικη συνταγή του χιουνκιάρ μπεγεντί, μας διδάσκουν τι σημαίνει γευστική γευστική διαχρονική αξία. 

Info: Αἰγύπτου 5, Λαδάδικα,  Facebook: @Ρόδι & Μέλι, Instagram: @rodimeli 

Το Σέμπρικο 

181563123-4275317805820002-4124898847161236133-n.jpg

Στο νούμερο 2 της οδού Φράγκων, κάνουμε μια στάση για ξεκούραση και ελληνική απόλαυση. Στο Σέμπρικο δοκιμάζουμε απλά πιάτα ημέρας, που ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους. Μαμαδίστικη νοστιμιά μας κάνει να θέλουμε να επιστρέφουμε κάθε φορά για μια νέα γευσιγνωσία. Χταπόδι ξυδάτο με μαύρη φάβα και νιόκι με baby σπανάκι, παστράμι και τσιπς κόκκινης πιπεριάς δημιουργούν πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο μας.

Info: Φράγκων 2, Facebook: @Το Σέμπρικο / Sebriko

Keep it comfort!