Τελικά, η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν ειπώθηκε άδικα, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι εξαλείφει την κατακράτηση υγρών, προλαμβάνει τις νόσους Alzheimer και Parkinson, είναι ευεργετικό για την καρδιά και ενισχύει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Συμπληρωματικά, πολλοί διατροφολόγοι συμφωνούν, ότι τα πιο υγιεινά φρούτα είναι τα μήλα και τα μούρα, διότι διαθέτουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου φυσιολογικά.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται υγιεινά και κατάλληλα για healthy διατροφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ικανά να σαμποτάρουν τη δίαιτά σας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Αυτού του είδους τα φρούτα διαθέτουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και κατ’ επέκταση μπορούν να ανεβάσουν αρκετά τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.
Μάνγκο
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jenny Champion, τα μάνγκο διαθέτουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Συγκεκριμένα, μία κούπα περιλαμβάνει 23 γραμμάρια ζάχαρης, ποσότητα που ισοδυναμεί με όση εμπεριέχεται σε μία μπάρα σοκολάτας με καραμέλα! Παρόλα αυτά, διαθέτει βιταμίνες A, B και C, οπότε για να το καταναλώσετε άφοβα, περιορίστε την ποσότητά του.
Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι η πρώτη επιλογή εκείνων που επιθυμούν ένα γρήγορο σνακ για το απόγευμα ή μετά το γυμναστήριο, αλλά η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την κατανάλωσή τους. Μία μπανάνα αποτελείται από 25% ζάχαρη, αλλά φυσικά διαθέτει και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το ποτάσιο. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα φρούτα που διαθέτουν ακριβώς την ίδια θρεπτική αξία με λιγότερη όμως ζάχαρη, όπως τα blueberries και τα raspberries.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι εξαιρετικά εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά το καλοκαίρι. 10-12 κεράσια αντιστοιχούν σε ένα φρούτο και αποδίδουν περίπου 90 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο. Φυσικά, αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα αν δεν τα μετράτε, γι’ αυτόν τον λόγο φροντίστε να είστε προσεκτικοί και να διατηρείτε το μέτρο.
Σταφύλια
Τα σταφύλια αποτελούν ακόμη ένα αγαπημένο δροσερό σνακ για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διατροφολόγος Jenny Champion υποστηρίζει, ότι η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης σταφυλιών είναι 17 ρόγες αλλά, όπως συμβαίνει και με τα κεράσια, είναι αρκετά εύκολο να ξεπεράσετε τον συγκεκριμένο αριθμό. Επίσης, ένα σταφύλι περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικής ίνας, οπότε δε θεωρούνται και τα πιο ωφέλιμα φρούτα.
Ανανάς
Η ιδρύτρια του Top Balance Nutrition, Maria A. Bella, τονίζει ότι ο ανανάς δεν ανήκει άδικα στην κατηγορία των φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Περιέχει ωστόσο μεγάλη ποσότητα μαγγανίου, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, καλό είναι να μην καταργήσετε εντελώς το εξωτικό αυτό φρούτο από τις διατροφικές συνήθειες, αλλά να το καταναλώνετε με σχετικό μέτρο.
Καρύδα
Η καρύδα όσο νόστιμη κι αν θεωρείται, δυστυχώς περιέχει αρκετή ζάχαρη και ειδικότερα, η ινδική περιέχει που χρησιμοποιείται ως topping σε πολλές συνταγές γλυκών. Καλό είναι λοιπόν να είστε επιφυλακτικοί με την κατανάλωσή της, ιδιαίτερα εάν είστε σε φάση που προσπαθείτε να ρυθμίσετε το βάρος σας. Αν είστε από τους φανατικούς οπαδούς της προτιμήστε τη φρέσκια από το σούπερ μάρκετ!
Αποξηραμένα φρούτα
Είναι από τους κυριότερους θερμιδικούς «ενόχους», αφού μία κούπα αποξηραμένα φρούτα περιέχει 113 γραμμάρια ζάχαρης, το ποσοστό της οποίας αυξάνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, για να είναι πιο νόστιμα. Αντίθετα, μειώνεται -όπως είναι γνωστό- η ποσότητα νερού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που πρέπει να καταναλώνει μία γυναίκα είναι 25 -ή και λιγότερα- γραμμάρια, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να τρώτε το συγκεκριμένο snack με μέτρο, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας.