fbpixel

Search icon
Search
Tα 7 κορυφαία νέα μουσεία στον κόσμο που διακρίθηκαν για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους
ESCAPE

Tα 7 κορυφαία νέα μουσεία στον κόσμο που διακρίθηκαν για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους

Κι ελπίζουμε να επισκεφτούμε μέσα στο 2021! 


Μπορεί τα ταξίδια τη χρονιά που μόλις πέρασε να μας έλειψαν, ωστόσο οι καρδιές μας χτυπούν ακόμα δυνατά για τις μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που αυτά μας προσφέρουν κάθε φορά. Το καινούριο έτος ελπίζουμε να μας γεμίσει με αισιοδοξία και φυσικά να μας προσφέρει όλα όσα μας έχουν λείψει. Ένα από αυτά; Οι μετακινήσεις μας σε μοναδικά μέρη τα οποία μας εντυπωσιάζουν με τις νέες κουλτούρες και θεάματα που μας προσφέρουν. Κι ενώ εμείς ευχόμαστε να γυρίσουμε σύντομα και πάλι τον κόσμο, ταξιδεύουμε -έστω και νοερά- μέχρι στιγμής, στα κορυφαία νέα μουσεία του κόσμου, που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους κι ελπίζουμε να επισκεφτούμε μέσα στο 2021!

Bourse de Commerce-Pinault Collection, Παρίσι

chantier-bdc-3.jpg

Το Bourse de Commerce στο Παρίσι είναι ένα έργο που καλεί τους ανθρώπους να θυμηθούν την υπερήφανη ταυτότητα της Γαλλίας σαν χώρα πολιτισμού και τέχνης και να ανανεώσουν τις ελπίδες τους για το μέλλον. Ο κορυφαίος Tadao Ando που θεωρεί πραγματικά τιμή που μπόρεσε να υπηρετήσει ως αρχιτέκτονας ενός τέτοιου έργου, λέει. Το Bourse de Commerce είναι επίσης ένα εξαιρετικό ιστορικό κτήριο. Τοποθετώντας νέους χώρους μέσα σε αυτό, σεβόμενοι τις αναμνήσεις της πόλης που είναι χαραγμένες στα τείχη της, μετέτρεψα ολόκληρο το εσωτερικό του κτηρίου σε χώρο σύγχρονης τέχνης. Το θέμα εδώ, για άλλη μια φορά, είναι να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Το opening έχει μετατοπιστεί γι' αυτόν τον μήνα. 

Μουσείο WA Boola Bardip, Perth Australia

wamboolabardip-peterbennetts-new-hero.jpg

Το Μουσείο WA Boola Bardip στο Πολιτιστικό Κέντρο του Perth, σχεδιασμένο σε κοινοπραξία από διεθνείς πρακτικές σχεδιασμού Hassell + OMA, έχει ανοίξει στο κοινό. Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως μια «συλλογή ιστοριών» για την ποικιλομορφία της Δυτικής Αυστραλίας, την πλούσια ιστορία και τον σύγχρονο πολιτισμό. Τα κτίρια κληρονομιάς και οι νέοι τόμοι έχουν συνδεθεί για να προσφέρουν μια ποικιλία επιμελητικών δυνατοτήτων και να δημιουργήσουν το προστατευμένο, υπαίθριο «City Room» για δημόσια πολιτιστικά προγράμματα και καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός εννέα ημερών πολιτιστικού φεστιβάλ που γιορτάζει τα εγκαίνια. Το ανανεωμένο Μουσείο θα είναι ένα μέρος όπου η τοπική κοινότητα και οι παγκόσμιοι επισκέπτες μπορούν να συγκεντρωθούν για να συμμετάσχουν σε διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες. Διαθέτει επιπλέον χώρους για εκθέσεις και εκδηλώσεις, χωρητικότητα για εθνικές και διεθνείς περιοδείες, καθώς και νέες ευκαιρίες λιανικής και φαγητού.

Jingdezhen Imperial Kiln museum, China

jingdezhen-imperial-kiln-museum-by-studio-zhu-pei-16.jpg

Νωρίς φέτος το στούντιο Zhu Pei ολοκλήρωσε ένα μουσείο κλιβάνων σε μια ιστορική περιοχή του Jingdezhen, γνωστό ως «η πρωτεύουσα πορσελάνης» του κόσμου. Η περιοχή, η οποία έχει παράγει και εξάγει κεραμικά για περισσότερα από 1.700 χρόνια, χαρακτηρίζεται από αρχαία συγκροτήματα κλιβάνων. Το μουσείο, κατασκευάστηκε από πολλές δωδεκάδες τούβλα με βάση την παραδοσιακή μορφή του κλιβάνου, τη συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κεραμικών για αιώνες. Οι θόλοι -ο καθένας σε διαφορετικό μέγεθος, καμπυλότητα και μήκος- είναι ενσωματωμένοι με τα υπάρχοντα ερείπια, μερικά από τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του έργου.

Musee Audemars Piguet, Ελβετία

maxresdefault-5imbb.jpg

Τον Ιούνιο, η εταιρεία ρολογιών πολυτελείας Αudemars Piguet ανακοίνωσε το άνοιγμα του νέου «ζωντανού» μουσείου που σχεδιάστηκε από την ομάδα Bjarke Ingels. φέρνοντας μαζί την ιστορία και την καινοτομία σε μια στέγη, η σπειροειδής δομή προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν μια εκτενή συλλογή ρολογιών παράλληλα με εργαστήρια παραγωγής επί τόπου. το γυάλινο περίπτερο συμπληρώνει το παλαιότερο κτίριο της εταιρείας, όπου τα Jule Louis Audemars και το Edward Auguste Piguet δημιούργησαν το εργαστήρι τους το 1875. Η νέα δομή φαίνεται να ανεβαίνει από το έδαφος, με τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν θέα σε όλη την απομακρυσμένη κοιλάδα στην βουνά Jura.

He Art Museum, China

1-1.jpg

Tο «μουσείο τέχνης», που σχεδιάστηκε από τον Iάπωνα αρχιτέκτονα Τadao Αndo, άνοιξε στο κοινό τον Οκτώβριο. βρίσκεται στο Shunde, στην επαρχία Guangdong της Κίνας, το νέο μουσείο παίρνει το όνομά του από τον ιδρυτή του, τον Jianfeng. Ωστόσο, η λέξη «αυτός» έχει πολλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της αρμονίας, της ισορροπίας, της τύχης και της ένωσης, που όλες ενημέρωσαν το σχεδιασμό και τον χωρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής. Το ίδρυμα φιλοξενεί μια συλλογή έργων τέχνης που αποτελείται από περισσότερα από 500 έργα που κυμαίνονται από τη ζωγραφική και την καλλιγραφία έως τη φωτογραφία και τη γλυπτική.

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

rotterdam-bvb-4700-klein.jpg

Τον Σεπτέμβριο, το αρχιτεκτονικό studio MVRDV ολοκλήρωσε το «depot boijmans van beuningen», το πρώτο στον κόσμο δημόσιο art depot. Βρίσκεται στο Ρότερνταμ, ο σχεδιασμός επιδιώκει να προσφέρει έναν νέο τύπο εμπειρίας μουσείου. Το κτίριο θα φιλοξενήσει μια εκτεταμένη συλλογή 151.000 αντικειμένων, τα οποία θα αποθηκευτούν σύμφωνα με τις κλιματολογικές απαιτήσεις, αντί για την εποχή ή το είδος, σε μία από τις πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Η ανακλαστική επιφάνεια που ντύνει το κτίριο, το οποίο αποτελείται από 6.609 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού υποδιαιρούμενο σε 1.664 καθρέφτες, προσφέρει αντανακλάσεις του περιβάλλοντος χώρου, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωση της νέας παρέμβασης στο πλαίσιο.

Κadokawa Culture Museum, Japan

b.jpg

Το αρχιτεκτονικό studio του Kengo Kuma σχεδίασε αυτό το μονολιθικό μουσειακό κτίριο στην Ιαπωνία, το οποίο άνοιξε στο κοινό αργότερα τον Νοέμβριο. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) δυτικά του κεντρικού Τόκιο, το «μουσείο πολιτισμού kadokawa» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης που ονομάζεται «πόλη Sakura Tokorozawa». Περιλαμβάνει επίσης ένα ξενοδοχείο με επίκεντρο το anime, ένα κατάστημα βιβλίων και ένα εσωτερικό περίπτερο για μια ποικιλία εκδηλώσεων. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη και το δικό του ιερό, που σχεδιάστηκε επίσης από τον Kengo Kuma και την ομάδα του.

Κεντρική Φωτογραφία: Bourse de Commerce-Pinault Collection, Παρίσι