Οι γιορτινές ημέρες αποτελούν την ιδανική αφορμή για πολλούς από εμάς να μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Συνοδεία μας; Φυσικά, τα πιο λαχταριστά πιάτα τα οποία μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνοι μας, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους. Είτε θα γίνετε οικοδεσπότης σε κάποιο μικρό gathering με φίλους είτε θα διοργανώσετε ένα εορταστικό τραπέζι για τους φίλους και την οικογένεια, παρακάτω σας συστήνουμε τις καλύτερες συνταγές για ρεβεγιόν στο σπίτι!
Μπρουσκέτες με μανιτάρια
Υλικά (4 μερίδες)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ (ή κρασί)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 4 φέτες ψωμί, της αρεσκείας μας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τις μπρουσκέτες με σκορδάτα μανιτάρια ξεκινάμε με το να σκουπίσουμε τα μανιτάρια με μια νοτισμένη πετσέτα και τα κόβουμε στα δύο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 3 - 4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο γκριλ και μοιράζουμε επάνω το μείγμα μανιταριών. Σερβίρουμε τις μπρουσκέτες ζεστές και συνοδεύουμε με Μια πράσινη σαλάτα.
Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Kολοκυθόσουπα βελουτέ
Υλικά
- 1½ kg κίτρινη κολοκύθα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
- 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- 200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Eκτέλεση
Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο μας. Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα. Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους. Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας. Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα για να γίνει η καλύτερη βελουτέ). Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας. Αφήνουμε 1', έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά). Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πορτσέτα
Υλικά
- 3 κιλά χοιρινή πανσέτα, με δέρμα
- 6 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 6 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. μπούκοβο, τριμμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι, χοντρό
- Αλάτι, ψιλό
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 400 γρ. σάλτσα μήλου
Εκτέλεση
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο, το μπούκοβο, το ξύσμα λεμονιού, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, τοποθετούμε την πανσέτα στον πάγκο εργασίας με το δέρμα της να κοιτάει εμάς και τη λαδώνουμε. Κατόπιν, τη γυρνάμε ανάποδα, τη λαδώνουμε ξανά, την αλείφουμε ομοιόμορφα με το παραπάνω μείγμα και την αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια, ρολάρουμε την πανσέτα και την τυλίγουμε με σπάγκο μαγειρικής. Αμέσως μετά, γεμίζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό, τοποθετούμε πάνω του μία σχάρα και μεταφέρουμε πάνω της την πορτσέτα. Ύστερα, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα για 2,5 με 3 ώρες. Έπειτα, βάζουμε το φούρνο στο grill, ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε την πορτσέτα με λίγο χοντρό αλάτι και την ψήνουμε εκ νέου, μέχρι να πάρει χρώμα η πέτσα. Τέλος, αποσύρουμε την πορτσέτα από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σάλτσα μήλου.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Κορμός με μελομακάρονα
Υλικά
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 100 γρ. καρύδια, σπασμένα
- 500 γρ. μελομακάρονα
Για το σερβίρισμα
- μελομακάρονα
- σπασμένα καρύδια
- σπασμένα μέλικουβερτούρα
- λιωμένα φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το βούτυρο, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 λεπτά. Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να θρυμματιστούν εντελώς. Ρίχνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα στο μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθούν.Ρίχνουμε τα καρύδια και 200 γρ. μελομακάρονα που έχουμε σπάσει με τα χέρια μας, και ανακατεύουμε ελαφρώς με τη σπάτουλα σιλικόνης.Τοποθετούμε μια διάφανη μεμβράνη σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10x30 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μισό μείγμα. Τοποθετούμε ολόκληρα τα υπόλοιπα μελομακάρονα στο κέντρο, ώστε να είναι ενωμένα μεταξύ τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, και το απλώνουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης ώστε να πάει παντού. Καλύπτουμε με τη διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος. Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα.Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο, και ξεφορμάρουμε το γλυκό.Τοποθετούμε τον κορμό σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια.Πασπαλίζουμε με σπασμένα μελομακάρονα και καρύδια, και περιχύνουμε με μέλι και λιωμένη κουβερτούρα.Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης