fbpixel

Search icon
Search
Super fruits: Ποια είναι και πώς θα τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;
HEALTH

Super fruits: Ποια είναι και πώς θα τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

Πλούσια σε θρεπτικές αξίες που αξίζουν μια θέση στην καθημερινότητά μας


Πέρα από τα super foods σας συστήνουμε και τα super fruits, καθώς ειδικά το καλοκαίρι τα φρούτα είναι από τις νούμερο ένα επιλογές μας πρωί-βράδυ. Από το όνομά του, που δικαίως κατέχουν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ιδιότητές του είναι κυριολεκτικά «super» για το σύστημα του οργανισμού μας, μιας και περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ίνες και μέταλλα, τα οποία είναι αρκετά για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε εξαιρετικά καλά επίπεδα. Φυσικά, μην περιμένετε να διαβάσετε άγνωστα εξωτικά φρούτα, αλλά θα αναφερθούμε σε επιλογές που είναι διαθέσιμες στο μανάβικο της γειτονιάς σας ή ακόμα βρίσκονται ήδη και στο ίδιο σας το σπίτι.

Ανακαλύψτε τα super fruits μαζί με τα οφέλη τους και μάθετε πως μπορείτε να τα εντάξετε στα γεύματα σας!

Μήλα

shutterstock-1710074062.jpg

Είναι ένα φρούτο που ανέκαθεν κυριαρχούσε στην κουζίνα μας, πόσο μάλλον τις στιγμές εκείνες που βιαζόμασταν και δεν προλαβαίναμε να φάμε και απλά παίρναμε ένα μήλο για το δρόμο. Δεν είναι τυχαίο το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, αλλά και αποτρέπουν αναπνευστικά προβλήματα. Η ένταξή τους στην καθημερινή ρουτίνα είναι ιδιαίτερα εύκολη, μπορείς να τα καταναλώνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή, αντικαθιστώντας και τα μεσημεριανά ανθυγιεινά σνακ με ένα μήλο. Τα ινώδη φρούτα αποδεικνύεται ότι μας κρατούν χορτασμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του σταθερού σωματικού βάρους.

Βατόμουρα

shutterstock-1042093771.jpg

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, πλούσια σε ίνες και θρεπτικές ουσίες προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βάσει ερευνών αντιμετωπίζουν συσσωρευμένη πλάκα στις αρτηρίες, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα διαδραματίζουν και σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μνήμης και στην καθυστέρηση των γνωστικών προβλημάτων που σχετίζονται συχνά με τη γήρανση. Προτιμήστε να τα συμπεριλάβετε σε διάφορα γεύματα σας, όπως σε γιαούρτια, pancakes, energy bowls και φυσικά και στο smoothie και σίγουρα η γεύση θα απογειωθεί.

Ρόδι

shutterstock-745016722.jpg

Ένα από τα πιο όμορφα φρούτα στην όψη τους που θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία του οργανισμού μας. Αρχικά, το ρόδι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, περιέχει σίδηρο, που είναι απαραίτητο για να διατηρούμε την υγεία μας σε καλά επίπεδα και να μην αντιμετωπίσουμε θέματα ζαλάδας και ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η καλύτερη λύση για να εισπράξετε όλα τα συστατικά του ροδιού είναι να φτιάξετε χυμό ρόδι, βάζοντας μια μεγάλη χούφτα από τους σπόρους στο μπλέντερ και θα σας κρατήσει σε απίστευτη ενέργεια όλη μέρα. Εάν δεν προτιμάτε την συγκεκριμένη διαδικασία, μπορείτε να αγοράσετε από έξω χυμό ρόδι απλά προσέξτε να μην περιέχει πρόσθετα συντηρητικά και ζάχαρη.

Avocado

shutterstock-570072001.jpg

Αναμφίβολα, ένα φρούτο που έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο με πλήθος κόσμου να το προτιμάει σε πολλά του γεύματα και φυσικά έχουν δίκιο! Τα θετικά του είναι αμέτρητα. Τα αβοκάντο πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ επίσης προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Βέβαια, διαθέτουν και βιταμίνη Κ, η οποία είναι κατάλληλη για να μας προστατεύει τα οστά και να παραμένουν υγιή σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι τρόποι για να το καταναλώσετε είναι γνώριμοι στους περισσότερους, φτιάξτε ένα avocado toast, μια πολύχρωμη σαλάτα με αυτό, τολμήστε έναν πουρέ από αβοκάντο και γενικότερα θα βρείτε αμέτρητες πρωτότυπες συνταγές εύκολες και δημιουργικές!

Ακτινίδιο

shutterstock-1724951416.jpg

Το απόλυτο super fruit, το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, καθώς και άλλες σημαντικές εξίσου βιταμίνες, όπως είναι και η Ε. Η χαμηλή του σε περιεκτικότητα ζυμώσιμων ολιγοσακχαρίτων, δισακχαρίτων, μονοσακχαριτών βοηθάει στην πέψη, όπως και η βιταμίνη C και Ε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ θεωρούνται και ιδανικά αντιοξειδωτικά για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Δημιουργήστε μια φρουτοσαλάτα εντάσσοντας και ακτινίδια με συνοδεία ξηρών καρπών και γιαουρτιού ή ένα φρουτοχυμό με πολλά χρώματα και θα μας θυμηθείτε. Ιδιαίτερα γευστικές και δροσιστικές επιλογές, ειδικότερα για την περίοδο του καλοκαιριού.