fbpixel

Search icon
Search
Summer is here: Έτσι θα περιποιηθείτε σωστά τα φυτά στο μπαλκόνι & τον κήπο σας
INTERIORS

Summer is here: Έτσι θα περιποιηθείτε σωστά τα φυτά στο μπαλκόνι & τον κήπο σας

Τα μυστικά που αξίζει να γνωρίζετε ώστε να τα διατηρήσετε καταπράσινα ακόμα και τους hot μήνες


Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να χαλαρώνουμε τις πρώτες πρωινές ώρες ή όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, γεμάτο ζωή και όμορφα χρώματα. Τα φυτά είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνουμε τους outdoor χώρους του σπιτιού μας να δείχνουν πιο πολυδιάστατοι, colorful κι αισιόδοξοι με τις πιο φυσικές προσθήκες. Τι γίνεται, όμως, όταν ο καύσωνας «απειλεί» τη ζωντάνια και το έντονο πράσινο χρώμα τους; Κι όμως, υπάρχουν λύσεις τις οποίες εάν ακολουθήσετε πιστά θα εξασφαλίσετε άριστη διατήρηση του κήπου σας ή των φυτών που έχετε στο μπαλκόνι. Σημασία έχει η πειθαρχία και η οργάνωση για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Ανακαλύψτε παρακάτω τα θαυματουργά tips & ακολουθήστε τα!

Το παν είναι το πότισμα

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, το πότισμα διαφέρει σε σχέση με το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Συγκεκριμένα, καλό είναι να το βάλετε στο πρόγραμμα αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, ίσως και καθημερινά εάν έχετε τον χρόνο. Διαφορετικά, σίγουρα τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα θεωρούνται απαραίτητες. Για δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να προμηθευτείτε φυτά που δε χρειάζονται καθόλου ή ελάχιστο νερό και φυτέψτε τα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, όπως η αλόη, οι κάκτοι ή άλλα αντίστοιχα παχύφυτα.

c0f522c477bfa804e75cde5a790ce15e.png

Προσοχή στις ώρες που θα το καθιερώσετε

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να καθιερώσετε τις κατάλληλες ώρες κατά τις οποίες θα ποτίζετε τα λουλούδια και τα φυτά σας. Όπως ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε, δεν πρέπει αυτή η διαδικασία να πραγματοποιείται όταν ο ήλιος καίει -από αργά το πρωί, δηλαδή, έως το απόγευμα. Θα πρέπει να επιλέγετε τις ώρες περισσότερη δροσιά, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και το βράδυ. Μάλιστα, το πότισμα νωρίς το πρωί, θα κάνει το νερό διαθέσιμο στα φυτά για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ήλιο και τη ζέστη των υπόλοιπων ωρών.

Προτιμήστε τα σκιερά σημεία

Εξίσου σημαντική είναι η θέση στην οποία θα τοποθετήσετε τα φυτά σας. Σίγουρα ο ήλιος αλλάζει μεριές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά από εκεί κι έπειτα είναι στο χέρι σας να επιλέξετε ένα σημείο όπου θα υπάρχει σχεδόν πάντα σκιά. Ίσως κάτω από ένα υπόστεγο ή στο μπαλκόνι κάτω από τέντα ή μια ομπρέλα, για παράδειγμα. Είναι πολύ πιθανό οι ακτίνες του ήλιου να κάψουν το φύλλωμά τους και αυτό σίγουρα δεν το θέλετε.

0-pZXe4.jpg

Αποφύγετε το κλάδεμα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγουμε το κλάδεμα των φυτών και των δέντρων. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό; Η αλήθεια είναι πως από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού η ανθοφορία βρίσκεται στα pick της και, ουσιαστικά, με το να κόβουμε τα καταπράσινα κλαδιά είναι σαν να σταματάμε την ανάπτυξη των φυτών. Αντιθέτως, το φθινόπωρο οι λειτουργίες των φυτών ελαχιστοποιούνται και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να κλαδευτούν και να πάρουν νέα ζωή. Γενικότερα, ισχύει πως τα φυλλοβόλα φυτά κλαδεύονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο. Από την άλλη, τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και τον υπόλοιπο χρόνο.

Μην παραμελείτε τη λίπανση

Τα φυτά στα μπαλκόνια και τους κήπους χρειάζονται πολλές θρεπτικές ουσίες, για να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο, αλλά και για να αποδώσουν καλές σοδειές καρπών και να ανθοφορήσουν σωστά. Η λίπανση πρέπει να γίνεται την περίοδο ανάπτυξης των φυτών, η οποία ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και τελειώνει τέλη Αυγούστου. Εάν διαρκέσει περισσότερο, τα φυτά δεν μπορούν να προετοιμαστούν επαρκώς για την περίοδο ανάπαυσης. Θα αναπτύξουν νέα, λεπτά βλαστάρια που είναι ευαίσθητα στον παγετό. Επίσης, μην ξεχνάτε το γκαζόν! Το λίπασμα θα πρέπει να ρίχνεται σε κομμένο γρασίδι, για να διασφαλίζεται η γρήγορη επαφή του με το χώμα. Μετά τη ρίψη του λιπάσματος, το γρασίδι θα πρέπει να ποτίζεται

dreamy-garden-space-6.jpg

Επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά & λουλούδια

Το καλύτερο για εσάς είναι να επιλέξετε ανθεκτικά φυτά και λουλούδια, που αντέχουν στον καύσωνα, ώστε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά για τη διατήρηση της ζωντάνιας τους κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Ενδεικτικά, στις top επιλογές φιγουράρει ο ιβίσκος, η βουκαμβίλια, ο καλλιστήμονας, το γιούκα και το γεράνι.