fbpixel

Search icon
Search
Summer ā la table: Ετοιμάστε το πιο καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους επιλέγοντας πρώτες ύλες από τα πιο εκλεκτά καταστήματα της πόλης
MAGAZINE

Summer ā la table: Ετοιμάστε το πιο καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους επιλέγοντας πρώτες ύλες από τα πιο εκλεκτά καταστήματα της πόλης

Όλα τα tips και τα μυστικά πριν μπείτε στην κουζίνα


Ελάτε μαζί μας μια βόλτα στην πόλη, στα πιο εκλεκτά καταστήματα πρώτων υλών, για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα, ώστε να ετοιμάσουμε το πιο νόστιμο καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους. Tips, μυστικά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν μπούμε στην κουζίνα.

Πάντα πίστευα πως όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν τη σημασία που τους δίνεις. Και το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και με τις ημέρες που πέρασαν. Σίγουρα έγραψαν αλλιώς στον καθένα. Μας έφεραν, όμως, πίσω σε πράγματα απλά. Οι πόρτες «έκλεισαν», για να ξανανοίξουν με διαφορετικό, όμως, τρόπο. Ο χρόνος κι αυτός πέρασε σε μια άλλη τροχιά και συνειδητοποιήσαμε πως ό,τι χρειαζόμασταν για μια καλύτερη ζωή ίσως το είχαμε ήδη: οικογένεια και φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, όλοι γύρω από ένα τραπέζι να δημιουργούμε γευστικές αναμνήσεις.

1-J7Rba.jpg

Και τώρα, αποφασίσαμε και πάλι ν’ ανοίξουμε τα δικά μας σπίτια. Να μαγειρέψουμε, να στρώσουμε το τραπέζι, να καλέσουμε όλους τους αγαπημένους μας. Είδαμε τις συγκεντρώσεις αυτές μέσα από μια άλλη ματιά. Αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι καθόλου δεδομένες. Είδαμε το φαγητό σαν ένα δέσιμο, σαν μια αφορμή να ξαναβρεθούμε, να μοιραστούμε, να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε. Ή να ξανασυναντηθούμε με άλλη διάθεση.

Κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούμε κι εμείς να σας δώσουμε αφορμές να στρώσετε ξανά τα πιο ωραία τραπέζια. Ν’ ανοίξετε τα μπαλκόνια και τις αυλές σας - όσοι έχετε αυτήν την τύχη να διαθέτετε. Να δείτε την προετοιμασία ενός καλέσματος με άλλο μάτι. Να μαγειρέψετε εύκολα. Να δείτε το καλοκαίρι, όπως το είδαμε κι εμείς. Να γευτείτε την Ελλάδα μέσα από ένα πιάτο, ένα ποτήρι κρασί. Γιατί, αν κάτι μας χαρακτηρίζει ως λαό, δεν είναι παρά οι δεσμοί μας. Κι όπως και να το κάνουμε, όταν μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, όλα κυλάνε λίγο πιο ωραία…

Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι. Δεν υπάρχουν κανόνες στην απόλαυση, ούτε στις γεύσεις. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα μας φάνηκαν νόστιμα και χρήσιμα: μικρά κοινά μυστικά, συμβουλές και βήματα που θα κάνουν τις μαζώξεις σας μοναδικές. Που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας δώσουν έμπνευση.

Η αφορμή

Ένα κυριακάτικο μεσημεριανό κάλεσμα στο σπίτι είναι μια μικρή γιορτή. Φέρνει στο μυαλό μας τα οικογενειακά τραπέζια της παιδικής μας ηλικίας, που τα χαρακτήριζε η ανεμελιά και το πολύ φαγητό. Και, επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία να βρεθεί η οικογένεια και όλοι οι αγαπημένοι, γύρω από το τραπέζι, να πουν τα νέα τους ή ακόμη και να θυμηθούν τα παλιά. Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτού του είδους τις συγκεντρώσεις δίνεται η ευκαιρία να γίνει κάτι «γιορτινό», καθώς είθισται τα τραπέζια αυτά να είναι και τα πιο πλουσιοπάροχα. Όχι μόνο από τα φαγητά, αλλά και από μνήμες. Η κουζίνα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γεμάτη, η προετοιμασία έχει γίνει από την προηγούμενη μέρα, τα γέλια είναι πολλά και το σπίτι ανοιχτό. Το τραπέζι είναι καλοστρωμένο, σύμφωνα με τις παραδόσεις, και φυσικά σερβίρονται σε αυτό τα πιο νόστιμα πιάτα, μιας και το κυριακάτικο γεύμα αποτελεί ιεροτελεστία. Γι’ αυτό και κανείς δε θέλει να σηκωθεί γρήγορα από αυτό. Η πρόσκληση είναι από νωρίς, στις 12:00, και όσο πάει...

Το μενού

Θα μαζευτούμε αρκετοί... Ο καθένας με τις δικές του γευστικές προτιμήσεις. Άλλος θέλει κρέας κι άλλος ψάρι. Κάποιοι -οι πιο μερακλήδες της παρέας- θα ξεκινήσουν με λίγα μεζεδάκια και σιγά σιγά θ’ ακολουθήσουν και τα κυρίως. Ας μην ξεχάσουμε τα παιδιά, τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους της ημέρας. Έχουμε και λέμε:

Ορεκτικά: Θα ετοιμάσω ένα πλατό με διάφορα ελληνικά tapas και μεζεδάκια, όπως τόνος Αλόννησου, ντολμαδάκια, πατατοσαλάτα, αλλά και σαρδέλες με αμπελόφυλλα και πιλάφι με γαύρο. Φυσικά, δε θα λείπει και η πιατέλα με μια ποικιλία από ιδιαίτερα ελληνικά τυριά, όπως Aρσενικό Νάξου κι ελληνικό chevre μαζί με ανθότυρο και κρητική γραβιέρα κι ένα παλαιωμένο κασέρι, όλα συνοδευμένα με φρούτα, όπως κόκκινα σταφύλια ή ροδάκινα, αλλά και chutney ντομάτας ή κάποια μαρμελάδα σύκο.

Σαλάτες: Δε θα μπορούσα να πω «όχι» σε μια πεντανόστιμη και της εποχής χωριάτικη σαλάτα, αλλά και στην αγαπημένη πανζανέλα -αυτήν την ιταλική σαλάτα που μοιάζει με τη δική μας κρητική «κουκουβάγια»- και φυσικά, σε μια πράσινη, με φρέσκα φρούτα.

Κυρίως πιάτα: Προσπαθώντας να καλύψω όλα τα γούστα των καλεσμένων μου, αποφάσισα να κάνω ένα ταψί γεμιστά -για μένα ίσως είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό- για να ευχαριστήσω τους vegeterians της παρέας. Για τους meat lovers θα πω «ναι» σε barbeque με Rib eye, Tomahawk και dry aged κρέατα. Και για συνοδευτικό, αλλά κι επιλογή για τους μικρούς καλεσμένους, θα ετοιμάσω πεντανόστιμες χυλοπίτες!

Γλυκά: Εδώ κατέληξα σε μια παραδοσιακή καρυδόπιτα, σε ψητά φρούτα με παγωτό, cheese cake με γιαούρτι και φρούτα, και για το τέλος, παγωμένα φρούτα σε κομμάτια, συνοδεύοντάς τα με μια ποικιλία από αποστάγματα. Για τα παιδιά φρόντισα να κάνω γρανίτες από φρέσκα φρούτα - αν και είμαι σίγουρη πως θα ενδώσουν και οι μεγάλοι! 

Η προετοιμασία

Πάντα κάνω την προετοιμασία μου - αυτή είναι η αγαπημένη πρακτική συμβουλή και η μισή επιτυχία. Ετοιμάζω ένα πλάνο με τα πιάτα και γράφω τη λίστα με τις αγορές που πρέπει να γίνουν. Συνήθως, αφιερώνω δυο μέρες για να το ολοκληρώσω. Επόμενο βήμα είναι να δω τι μπορώ να προετοιμάσω ή ακόμη και να μαγειρέψω από την προηγούμενη μέρα. Γι’ αρχή, μπαίνω στο αυτοκίνητο και η βόλτα στην πόλη και τα μαγαζιά ξεκινάει. 

1η μέρα: Μασούτης για τ’ αγαπημένα προϊόντα «Από τον τόπο μας», Lidl για τα λαχταριστά ψωμιά, ψωμάκια -τεράστια η ποικιλία- και φρέσκα φρούτα, και στο τέλος αφήνω το νέο Dacristo, για τα κρέατα που θα χρειαστώ στο barbeque. 

2η μέρα: Πρώτη στάση στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης για τα εκλεκτά τυριά -και όχι μόνο-, ενώ συνεχίζω τις αγορές στο Olicatessen για ελαιόλαδο και όλα τα απαραίτητα ελληνικά προϊόντα για τα μεζεδάκια. Για το τέλος αφήνω τον Καρπό, απ' όπου θα προμηθευτώ καρύδια και ξηρούς καρπούς, καρύδια, αλλά και τον Πσαρά, απ' όπου ήδη έχω παραγγείλει να μου ετοιμάσει τα ψάρια που θα χρειαστώ. Επιστροφή στο σπίτι και ξεκινάει το μαγείρεμα.

Day 1: Μασούτης, Lidl, Dacristo

Day 2: Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Olicatessen, Καρπός, Πσαράς

Στάση 1 Μασούτης

stasi1.jpg


Ελληνικό τραπέζι χωρίς ελληνικά προϊόντα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και στη λίστα βρίσκω πρώτο πρώτο τον Μασούτη για εκλεκτές επιλογές «Από τον τόπο μας».

Πρώτη στάση στον Grand Μασούτη στην Καλαμαριά για όλες τις απαραίτητες προμήθειες «Από τον τόπο μας». Η λίστα, λοιπόν, περιλαμβάνει: τραγανές μπουκιές βρώμης με μέλι και ταχίνι, καθώς και γιαούρτι στραγγιστό ελληνικό για τη βάση και τη γέμιση στο cheese cake, ένα ταχίνι ολικής και κρέμα βαλσάμικο για sauce στην πράσινη σαλάτα. Φυσικά, δε θα μπορέσει να λείπει το κατσικίσιο τυρί, το παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά, οι χυλοπίτες με αβγά και γάλα.

Στάση 2 Lidl

stasi2.jpg

Μπαίνω στο αυτοκίνητο και ο δρόμος -ή καλύτερα η λίστα- με οδηγεί στο Lidl στο Πανόραμα. Ψωμιά και φρούτα για τις σαλάτες και τα γλυκά!

Η «ζεστή γωνιά» bake off στο Lidl, είναι από τ’ αγαπημένα μου σημεία στο super market. Όλα τα αρτοσκευάσματα που διαθέτει, όπως η μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά και γλυκίσματα, ψήνονται καθημερινά σε σύγχρονους φούρνους, ενώ τοποθετούνται σε ειδικά ράφια για να διατηρηθούν φρέσκα έως τη στιγμή που θα τ’ αγοράσετε. Την ίδια στιγμή, προμηθεύομαι και τα φρέσκα φρούτα που θα χρειαστώ! 

Μαγειρεύοντας

Μια μέρα πριν: Μαγειρεύω το πιλάφι με γαύρο, ενώ προετοιμάζω τις σαρδέλες με τα αμπελόφυλλα, ώστε την επόμενη μέρα να τις ψήσω. Ψιλοκόβω λαχανικά, μυρωδικά και φρούτα που θα χρειαστούν για τις συνταγές και φτιάχνω τo cheese cake και τις γρανίτες από φρέσκα φρούτα για τα παιδιά. Φτιάχνω τα γεμιστά και μαρινάρω όποια από τα κρέατα χρειάζεται.

Την ημέρα του καλέσματος: Ετοιμάζω πρωί πρωί την καρυδόπιτα και αφήνω για την ώρα του φαγητού να ρίξω το σιρόπι για ν’ απορροφηθεί όλο. Βράζω τις χυλοπίτες. Ψήνω τα γεμιστά και τις σαρδέλες και στη συνέχεια, τα φρούτα με καστανή ζάχαρη, για να καραμελώσουν. Συνθέτω τις σαλάτες και τα πλατό με τα τυριά και τα μεζεδάκια για τα ορεκτικά. Αφού φτάσουν οι καλεσμένοι, το bbq ξεκινά.

Στάση 3 Dacristo

4.jpg

Το ολοκαίνουριο κατάστημα Dacristo στη Θέρμη είναι ο επόμενος προορισμός για τις καλύτερες επιλογές σε κρέας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Rib-eye, T-bone και άλλες κοπές από εκλεκτά κρέατα, αλλά και exclusive, θα βρείτε μόνο στα ψυγεία του, ενώ το ενημερωμένο προσωπικό θα σας συμβουλεύσει για τον τρόπο ψησίματος. Εξαιρετικά προϊόντα για γαστρονομικές προτάσεις!

047a8609.JPG

Art de la table

Ώρα για σερβίρισμα: Ήδη από την προηγούμενη μέρα έχω βγάλει όλα τ’ απαραίτητα: τραπεζομάντηλο, σκεύη, σερβίτσια, ποτήρια και διακοσμητικά, όπως μικρά βαζάκια. Την ημέρα του καλέσματος ετοιμάζω το τραπέζι με τα σερβίτσια από νωρίς. Επιλέγω να βάλω ένα ωραίο λευκό τραπεζομάντηλο, καθαρό και φρεσκοσιδερωμένο, ενώ τολμάω να κάνω ένα «ενδιαφέρον mix & match» στα σκεύη και τα σερβίτσια. Τα απολύτως απαραίτητα: μερικές μεγάλες πιατέλες, ξύλινες επιφάνειες κοπής, πιάτα για το σερβίρισμα, αλλά και καλαθάκια για τα ψωμιά! Κι επειδή θα γίνει σ’ εξωτερικό χώρο, δεν ξεχνάω αρκετά διάτρητα καλύμματα για τις πιατέλες και τα φαγητά, για προστασία από τα έντομα. Αντί για χαρτοπετσέτες, επιλέγω λινές πετσέτες, ενώ για τη διακόσμηση γεμίζω σε μικρά βαζάκια λουλούδια και κλαδάκια από τη φύση, που τα τοποθετώ κατά μήκος του τραπεζιού. Τέλος, η μουσική θα κάνει τη διαφορά. Ετοίμασα ένα χαρούμενο playlist με τραγούδια που αγαπώ και ταιριάζουν στο κλίμα.

Στάση 4 Παντοπωλείο

stasi4.jpg

Η συνέχεια με φέρνει στο κέντρο της πόλης, στην Κομνηνών, όπου από το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, με την ιστορία πολλών δεκαετιών, για να προμηθευτώ τα πιο ιδιαίτερα τυριά για το τραπέζι.

Μια σταθερή επιλογή για πολλούς locals -και όχι μόνο-, που το θεωρούν must visit σημείο καθημερινών αγορών. Διαλέξτε ανάμεσα σε ιδιαίτερα τυριά, αλλά και αλλαντικά! Tip: Όταν το επισκεφθείτε, καλό θα ήταν να έχετε άφθονο χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε ν’ ανακαλύψετε τ’ αμέτρητα εκλεκτά προϊόντα του.

Στάση 5 Olicatessen

stasi5.jpg

Στο κέντρο της πόλης, συνεχίζω στη Βίκτωρος Ουγκώ στο Olicatessen για τα deli μεζεδάκια και τα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η λίστα μου περιλαμβάνει: σκόνη πορτοκαλιού της Naturally Dried για να προσθέσω στη βινεγκρέτ, την εξαιρετική πατατοσαλάτα της Topos, τον πεντανόστιμο μεζέ αγκιναρομανιταράκι της Δίρφυς, το premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Thallon, το κρίταμο Σύρου Prekas, τα all time classic ντολμαδάκια της Μαριάννας, τις lemon pearls της Messino για τις σαλάτες μου και τη μουστάρδα με χιώτικο μανταρίνι και λάδι τρούφας της Citrus.

Tips & secrets

1. Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για ένα αξέχαστο τραπέζι. Κανένας καλεσμένος δε νιώθει άνετα όταν ο οικοδεσπότης είναι σε ένταση.

2. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά! Το θυμάρι, το δεντρολίβανο και η ρίγανη ανεβάζουν το γευστικό επίπεδο στα πιάτα.

3. Το μυστικό για την πράσινη σαλάτα είναι ένα: στεγνά λαχανικά. Μπορείτε να πάρετε ένα salad spinner και δε θα μείνει σταγόνα υγρασίας!

4. Τα φρούτα ταιριάζουν τέλεια στις σαλάτες. Δοκιμάστε φράουλες, ροδάκινα ή καρπούζι σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς.

5. Πείτε «ναι» σε σάλτσες που μπορείτε να σερβίρετε με ψητά κρέατα: μια barbeque sauce, μια καλή μουστάρδα κι ένα chutney κρεμμύδι.

6. Το πρώτο βήμα για ν’ αναπαράγετε σωστά μία συνταγή είναι να τη διαβάσετε καλά και να την κατανοήσετε. Συγκεντρώστε τα υλικά και ακολουθήστε κάθε βήμα!

7. Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για να πετύχουμε απόλυτα ομοιόμορφο ψήσιμο.

8. Προνοήστε για όσους δεν πίνουν. Μπορείτε να έχετε αναψυκτικά, μπίρες χωρίς αλκοόλ και σόδες. Φτιάξτε μια νόστιμη σπιτική λεμονάδα και αρωματίστε τη με δυόσμο και ginger. Σερβίρετέ τη με σόδα και πολλά παγάκια. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει vodka ή gin!

Στάση 6 Καρπός

stasi6.jpg

Φυσικά από το µενού που θα µαγειρέψω δε λείπουν ποτέ οι ξηροί καρποί. Στο κατάστηµα Καρπός επιλέγω ολόφρεσκους για τις σαλάτες και για την παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Στα καταστήματα Καρπός μπορείς να βρεις τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς που ψήνονται καθημερινά στη Βενιζέλου 46, και άμεσα μεταφέρονται στο κατάστημα της Παλαιών Πατρών Γερμανού, πάντα μέσα από αυστηρές διαδικασίες επιλογής και συντήρησης. Μας ενθουσιασε το φιστίκι του. Στα ράφια του μας εκπλήσσει η ποικιλία από βότανα, μπαχαρικά, βιολογικά προϊόντα, αλλά και «ψαγμένες» ελληνικές τοπικές προτάσεις, ξεχωριστές συλλογές από κρασιά και ροφήματα, προϊόντα vegan ή χωρίς γλουτένη. Όλα αυτά συνδυάζοντας πάντα την άριστη ποιότητα με την καλύτερη τιμή.

Παλαιών Πατρών Γερμανού 30, τηλ. 2314 014287

Βενιζέλου 46, τηλ. 2314 027680

Στάση 7 Πσαράς 

stasi7.jpg

Κι επειδή καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς ψαρικά δε στρώνεται, αποφάσισα να προσθέσω στο μενού θαλασσινές νοστιμιές από τον Πσαρά.

Το ιχθυοπωλείο Πσαράς φέρνει στο τραπέζι μας φρέσκο ψάρι εποχής, απευθείας από τα καΐκια του. Με την εμπειρία τεσσάρων γενεών, αλλά και το πάθος και την αγάπη για το ψάρι, ο πάγκος του στην πλατεία Άθωνος μυρίζει θάλασσα. Ροφός, συναγρίδα, φαγκρί για εκλεκτά πιάτα και ολόφρεσκες προτάσεις κάθε μέρα, για κάθε περίσταση. Σημειώστε πως, αν το επιθυμείτε, προσφέρει το ψάρι της επιλογής σας έτοιμο για να το απολαύσετε στο σπίτι, σε όποια γωνιά της Θεσσαλονίκης κι αν βρίσκεστε!
(Διανομή σε όλη τη Θεσσαλονίκη)

Μητροπολίτου Γενναδίου 7, τηλ. 2310 232228, www.epsaras.gr

Τα ποτά του τραπεζιού

Ένα καρέ από δροσερά ξηρά λευκά, ζωηρά ροζέ, αφρώδη κρασιά ή κλασικές ρετσίνες και αποστάγματα αξιώσεων έρχονται να δέσουν τέλεια και ν’ αναδείξουν γεύσεις μεσογειακές κι ελληνικές στο τραπέζι μας. Το καθένα στην εποχή του. Τα φίνα ροζέ, τα λευκά κρασιά, οι διάφορες εκδοχές μιας ρετσίνας, αλλά και το δικό μας, ελληνικό, τσίπουρο, αγαπιούνται στα καλοκαιρινά τραπέζια. Είναι δροσερά, μπορούν ν’ ανοίξουν το τραπέζι, να δέσουν με μεζέδες, ν’ αναδείξουν ένα κυρίως πιάτο, να προταθούν ως ένα δροσερό απεριτίφ, να συνοδεύσουν μια δροσερή σαλάτα, μια παλέτα από τυριά και αλλαντικά, ένα επιδόρπιο. Το βασικό στη φιλοσοφία του pairing φαγητού και αλκοόλ είναι ν’ ακολουθούμε μια ισορροπία όσον αφορά στην πρώτη μας ύλη, αλλά και στον τρόπο που αυτή μαγειρεύεται. Απλά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε σ’ ένα κομμάτι χαρτί τι έχετε σκοπό να μαγειρέψετε. Μια λίγο πιο προσεκτική ματιά στα βασικά υλικά του πιάτου και στις ετικέτες του κρασιού ή σε όσα θα διαβάσετε παρακάτω αρκούν.

Tέσσερις Λίμνες, Κυρ-Γιάννη του 2019

poto1.jpg


Από τ’ αγαπημένα λευκά ξηρά Κυρ-Γιάννη. Ειδικά αυτήν την εποχή. Στη σύνθεση; Chardonnay 60% και Gewürztraminer 40%. Στρογγυλό, με πλούσιο σώμα και δροσερό αρωματικό χαρακτήρα. Στη μύτη, διακρίνεις τις νότες τριαντάφυλλου, ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου και μια πινελιά από λίτσι. Το στόμα ακολουθεί πιστά. Σου έρχονται, όμως, και αρώματα βανίλιας και καπνού.

Αφρός, Κεχρής

poto2.jpg


Όσοι ξέρουν ν’ απολαμβάνουν τη ρετσίνα, γνωρίζουν καλά ότι μπορούν ν’ αναζητήσουν πολλές δημιουργικές εκφράσεις της. Ο Αφρός με την υπογραφή Κεχρή είναι μια αφρώδης ρετσίνα που μας άρεσε, γιατί είναι προϊόν παραδοσιακό όσο και σύγχρονο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απεριτίφ ή ως συστατικό σε αρωματικά κοκτέιλ. Και όπως μάθαμε, είναι η πρώτη pet-nat ρετσίνα που εμφιαλώνεται θολή. Έτσι, φυλακίζει τον σπινθήρα και όλα αυτά τ’ αρώματα του κρασιού που ζυμώνει.

Ξινόμαυρο Γεροβασιλείου του 2018

poto3.jpg


Αυτό το ροζέ Γεροβασιλείου προέρχεται από νεαρά αμπέλια Ξινόμαυρου και είναι το τέλειο απεριτίφ. Είναι φρέσκο και συμπυκνωμένο κι έχει αυτό το χαρακτηριστικό, απαλό σομόν χρώμα κι έναν έντονο αρωματικό χαρακτήρα από εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους, κεράσι και φράουλα. Στο στόμα, παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία, αλλά και με μια έντονα αρωματική επίγευση. Σερβίρεται στους 10-12 °C, δροσερό σε ποτήρι λευκού ή κόκκινου κρασιού.

Έμμετρος Λόγος, Τσάνταλη

poto4.jpg


Ένα από τα πιο φρέσκα κρασιά που σηκώνει η εποχή. Απαλό ροζέ στην απόχρωση, με αρώματα μύρτιλου, λουλουδιών και μπαχαρικών στη μύτη. Ο Έμμετρος Λόγος έχει σύνθεση που αποτελείται από Ξινόμαυρο (80%) και Syrah (20%) και στο στόμα είναι ξηρός. Σου αφήνει γεύσεις από φράουλα και ρόδι. Μας αρέσει, γιατί είναι ευκολόπιοτος και τον χαρακτηρίζει μια δροσιστική οξύτητα που του προσδίδει την ισορροπία και τη φρεσκάδα που διαθέτει.

Τσίπουρο της Οικογένειας Αποστολάκη

poto5.jpg


Το Τσίπουρο της Οικογένειας Αποστολάκη το βρίσκετε αρωματισμένο με γλυκάνισο και βότανα από τα κατάφυτα βουνά του Πηλίου. Είναι ένα από αυτά τα αποστάγματα που ταιριάζουν σε όλες τις ώρες και που συνοδεύουν τέλεια παραδοσιακούς μεζέδες και θαλασσινά πιάτα. Διατίθεται, όμως, και άνευ γλυκάνισου για πιο γερούς λύτες. Και σε αυτήν την περίπτωση, πίνεται όλες τις ώρες και συνοδεύει υπέροχα κλασικούς, παραδοσιακούς, ελληνικούς μεζέδες και θαλασσινά πιάτα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

FOOD STYLING ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΟΥΤΣΑ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ ΑΪΒΑΖΙΔΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 160 ΙΟΥΛΙΟΣ 2020