Είναι γλυκιά, απολαυστική, ιδιαίτερα ανθυγιεινή και καταστροφική για την υγεία και τον οργανισμό μας. Παρόλο που δίνει ανεπανάληπτη νοστιμιά στις γλυκές μας δημιουργίες δεν μας ωφελεί σε κανέναν απολύτως βαθμό. Η ζάχαρη, το πολυαγαπημένο συστατικό όλων των chef και ο εχθρός εκείνων που έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να λαμβάνει θέση στην ζωή μας.
Κι όμως γίνεται να την αντικαταστήσουμε με πολύ απλούς τρόπους, χωρίς να αποχαιρετήσουμε την γλυκιά της γεύση μια για πάντα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Σας το αποκαλύπτουμε παρακάτω.
Πώς θα αποβάλλουμε την ζάχαρη από το διατροφολόγιο μας;
Κάντε μια καινούργια αρχή
Το σημαντικότερο είναι να πάρετε την απόφαση σας στα σοβαρά. Θέστε ισχυρούς, ρεαλιστικούς στόχους και προκλήσεις στον εαυτό σας και προσπαθήστε να πετύχετε με κάθε δυνατό τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση ο απώτερος σκοπός είναι να αποφύγετε την συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία και σίγουρα μπορείτε να το καταφέρετε. Επεξεργαστείτε καλύτερα αυτήν την ιδέα και καταγράψτε σε ένα χαρτί τα οφέλη που θα έχει για εσάς και την υγεία σας. Πείστε τον εαυτό σας πως η δεδομένη επιλογή θα σας ωφελήσει και δεν θα σας βλάψει σε καμία περίπτωση. Δοκιμάστε να κάνετε μια νέα αρχή, γυρίζοντας σελίδα στις διατροφικές σας συνήθειες.
Καταπολεμήστε τις λιγούρες
Είναι απολύτως εύλογο το ερώτημα: “Πώς θα καταπολεμήσω τις λιγούρες μου;”. Σίγουρα κάθε αρχή είναι και δύσκολη, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Καθώς παλεύετε να αποβάλλετε μια συγκεκριμένη συνήθεια σίγουρα ο οργανισμός και η ψυχολογική σας κατάσταση θα αποδυναμωθούν και ενδεχομένως θα αισθανθείτε περισσότερο ευάλωτοι όταν έρθετε αντιμέτωποι με τις λιγούρες σας. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες σας για γλυκό με πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το μέλι με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, τα σπιτικά μπισκότα βρώμης με κομματάκια σοκολάτας ή η ρυζογκοφρέτα με φυστικοβούτυρο.
Πώς θα καταφέρετε να «ανεβάσετε» τη διάθεση σας;
Ως γνωστόν η ζάχαρη βελτιώνει την διάθεση σας σε σημαντικό βαθμό. Παρόλα αυτά, το κενό που αφήνει πίσω της δεν είναι δυσαναπλήρωτο. Συγκεκριμένα, μπορείτε να το καλύψετε με την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων σε νερό, με τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά (πχ ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κλπ), αλλά και με φρούτα και λαχανικά της επιλογής σας.
Η εκπαίδευση είναι το παν
Κι όμως στην προκειμένη περίπτωση μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους γευστικούς κάλυκες που διαθέτετε. Πώς θα γίνει αυτό; Μειώστε σταδιακά τη ζάχαρη που καταναλώνετε, ξεκινώντας από τα ροφήματα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που βάζετε στον καφέ σας και έπειτα να επεκτείνετε την διαδικασία αυτή και στα τρόφιμα που καταναλώνετε. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς περνά ο καιρός θα αρχίσετε να συνηθίζετε περισσότερο την απουσία της ζάχαρης και δεν θα την έχετε πια ανάγκη.
Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη;
Μέλι
Είναι ευεργετικό για τον οργανισμό, άκρως υγιεινό και η γεύση του είναι πολύ γλυκιά. Αξίζει να γνωρίζετε πως ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προσφέρει ενέργεια και διαύγεια πνεύματος, ενώ ενδυναμώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σιρόπι αγαύης
Πρόκειται για μια γλυκαντική ουσία, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στη fitness και wellness κοινότητα. Μπορεί να γλυκάνει τον καφέ, τα γλυκά, το τσάι και γενικότερα τα ροφήματα σας. Παράγεται από ένα φυτό που ονομάζεται Αγαύη και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την ζάχαρη.
Μελάσα
Επρόκειτο για ένα σκουρόχρωμο, παχύρρευστο υγρό που μοιάζει με σιρόπι και έχει ιδιαίτερη γεύση. Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και είναι αξιοσημείωτη πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου. Συνεπώς, έχει υψηλή θρεπτική αξία και αξίζει να την δοκιμάσετε.
Stevia
Η stevia είναι ίσως το πιο αγαπητό υποκατάστατο της ζάχαρης, το οποίο επιλέγεται από τους περισσότερους καταναλωτές, αφού δεν αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Αξίζει να γνωρίζετε πως παράγεται από ένα φυτό που καλλιεργείται στην Βραζιλία, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Tip: Όλα τα γλυκαντικά χρειάζεται να καταναλώνονται με μέτρο και σύνεση
Συνταγές χωρίς ίχνος ζάχαρης
Πανεύκολο cake με ταχίνι και μέλι
Υλικά
- 500 ml νερό
- 520 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
- 400 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- 250 γρ. μέλι
- 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 50 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα
- 50 γρ. cranberries, αποξηραμένα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Εκτέλεση
Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε μέσα τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα cranberries, το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεψα. Αδειάζουμε μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 εκ., αφού πρώτα το έχουμε αλευροβουτυρώσει (εναλλακτικά τοποθέτουμε αντικολλητικό χαρτί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέπες χωρίς ζάχαρη (ιδανική επιλογή για πρωινό)
Υλικά
- 1 κούπα αλεύρι βρώμης
- ½ κούπα αλεύρι φαγόπυρου (ή άλλη 1/2 κούπα αλεύρι βρώμης)
- 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. άλειμμα αμυγδάλου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το άλειμμα αμυγδάλου και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας σταδιακά το γάλα αμυγδάλου. Ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού 1 μεγάλη κουταλιά για κάθε κρέπα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με οτιδήποτε εμείς επιθυμούμε.
Πανεύκολα μπισκότα ginger
Υλικά
- 170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 γρ. βούτυρο αμυγδάλου (ή λαδι καρύδας ή σπορέλαιο)
- 1 ¨αυγό¨ λιναρόσπορου (1 κ.σ. λιναρόσπορο με 2½ κ.σ. νερό)
- 60 ml μελάσα
- 2 κ.σ. στέβια σε σκόνη
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. corn flour
- 1/2 κ. γ. Baking powder
- 1/2 κ. γ. σκόνη ginger
- 1/2 κ. γ. κανέλα
- 1/4 κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά (αλεύρι, corn flour, στέβια, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, κανέλα, baking, αλάτι, ginger) και σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο αμυγδάλου, με το αυό λιναρόσπορου, τη μελάσα και τη βανίλια. Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στρώνουμε 1 ή 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστά ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με κουπάτ της αρεσκείας μας κόβουμε μπισκότα. Μεταφέρουμε στα ταψιά και ψήνουμε σε προθερμσμένο φούρνο στους 165 βαθμούς για 8-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων. Όταν τα βγάζουμε είναι λίγο μαλακά γι αυτό τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη για να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά.
Η βέλτιστη επιλογή θα ήταν να αποχαιρετήσουμε την ζάχαρη από την καθημερινότητα μας, καθώς υπάρχουν πολύ πιο υγιεινοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να την αντικαταστήσουμε. Μην διστάσετε, λοιπόν, να κάνετε την διαφορά στην διατροφή σας για το καλό της υγείας, αλλά και της φυσικής σας κατάστασης. Άλλωστε, το σώμα μας είναι ο «ναός» μας και χρειάζεται να το φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπo.