fbpixel

Search icon
Search
Στο σπίτι του αρχιτέκτονα John Wardle, το ξύλο είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού
INTERIORS

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα John Wardle, το ξύλο είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

Υπό την επιμέλεια των John Wardle Architects


Ο ιδρυτής του John Wardle Architects ανακαίνισε την Kew Residence, το σπίτι του στη Μελβούρνη του οποίου είναι ιδιοκτήτης τουλάχιστον 25 χρόνια πριν, χρησιμοποιώντας κατά βάση ξύλο και χειροποίητα πλακάκια από την Ιαπωνία. Περιηγηθείτε στα υπέροχα δωμάτια της κατοικίας και εισάγετε τον εαυτό σας σε έναν απίθανο κόσμο interior design. 

"Το πρώτο έτος της πρακτικής μου σαν αρχιτέκτονας συνέπεσε με το πρώτο έτος ιδιοκτησίας σπιτιού μου." λέει ο ίδιος. Με τα ενήλικα παιδιά του ζευγαριού να μεγαλώνουν και να μετακινούνται έξω, η κουζίνα και ο χώρος μελέτης του πρώτου ορόφου έγιναν το επίκεντρο του σπιτιού. Για τη νέα έκδοση της Kew Residence, ο αρχιτέκτονας εστίασε στη δημιουργία χώρων για την προβολή της συλλογής κεραμικής τέχνης και γλυπτικής που διατηρεί εδώ και χρόνια με τη γυναίκα του. "Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα είναι ο χώρος μελέτης, καθώς περνάω σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας μου αποκλειστικά σε αυτόν τον χώρο", δήλωσε ο Wardle. Εδώ, τα ενσωματωμένα ράφια αποτελούν μια ανεπίσημη οθόνη για τη συλλογή κεραμικής τέχνης και γλυπτικής του ζευγαριού.

kew-residence-john-wardle-architects-house-australia-dezeen-2364-col-13-OG52V.jpg

Το ξύλο επενδύει τα δάπεδα και την οροφή για να δημιουργήσει την αίσθηση ενός «κουκουλιού» με θέα στον καταπράσινο κήπο. "Η διάταξη του γωνιακού παραθύρου είναι μια άμεση αναφορά σε μια σύνθεση του καθίσματος του παραθύρου στο σαλόνι του Fisher House στην Πενσυλβάνια από τον Louis Kahn", εξήγησε ο αρχιτέκτονας.

kew-residence-john-wardle-architects-house-australia-dezeen-2364-col-3-scaled-poDsB.jpg

Το ξύλο λειτουργεί σαν ουδέτερο σκηνικό για την τέχνη που εμφανίζεται στα ράφια. "Για πολλά χρόνια με γοήτευαν τα κεραμικά τόσο ως αντικείμενα όσο και ως τη διαδικασία κατασκευής τους και έχω συλλέξει πολλά αντικείμενα από πολλά μέρη με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο αρχιτέκτονας. "Τα ταξίδια μου στην Ιαπωνία είχαν ως αποτέλεσμα πολλά από τα αγαπημένα μου κομμάτια."

kew-residence-john-wardle-architects-house-australia-dezeen-2364-col-4-1233x1850-pIY2f.jpg

Κρυμμένα συρόμενα πάνελ και κρυφά ντουλάπια κρύβουν χώρους αποθήκευσης σε όλο το Kew Residence. Ο Wardle σχεδίασε το κουφώματα, συμπεριλαμβανομένων των ενσωματωμένων βιβλιοθηκών και της κύριας σκάλας, και επιμελήθηκε την κατασκευή από έμπειρους τεχνίτες.

kew-residence-john-wardle-architects-house-australia-dezeen-2364-col-17-1233x1850-b1v7o.jpg

Το ξύλο, είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται σε όλο το σπίτι. «Είχα πάντα μια αγάπη γι αυτό το όμορφο πρωτογενές είδος», δήλωσε ο Wardle. Το ξύλο ντύνει και την κουζίνα, παράλληλα με σκούρα και εντυπωσιακά κεραμικά πλακίδια από την INAX στην Ιαπωνία. Αυτά τα στενά, κοίλα πλακάκια έχουν τοποθετηθεί κάθετα για να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα υφή splashback που φτάνει ως την ξύλινη οροφή. Τα πλακάκια INAX ευθυγραμμίζονται επίσης και με το κύριο μπάνιο, το οποίο χτίστηκε σε προηγούμενη επέκταση του Kew Residence. Οι πρόγονοι της INAX παρήγαγαν τα πλακάκια που αγαπήθηκαν από τον Frank Lloyd Wright.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery. 

Φωτογραφίες: Trevor Mein & Sharyn Cairns