fbpixel

Search icon
Search
Squid Game: Για ποιο λόγο έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο η νέα σειρά του Netflix;
ARTS & CULTURE

Squid Game: Για ποιο λόγο έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο η νέα σειρά του Netflix;

Φιγουράρει στα trends της πλατφόρμα ψυχαγωγίας, ενώ οι πάντες μιλούν γι' αυτήν


Δεν υπάρχει κανένας series lover που να μη γνωρίζει αυτήν τη στιγμή τη σειρά "Squid Game". Πρόκειται για τη νέα κορεάτικη παραγωγή του Netflix, η οποία εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού σε 90 χώρες.

Κάνοντας την έκπληξη, η σειρά κατάφερε μέσα σε μερικά 24ωρα να γίνει talk of the town, ενώ είναι πολύ πιθανό να η πιο κορυφαία παραγωγή όλων των εποχών για το Netflix. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος για τον οποίο έχει κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού; Με τι ακριβώς σχετίζεται το story της και τι υποδηλώνει η τρομακτική κούκλα που βλέπουμε στα επεισόδια, αλλά και σχεδόν σε όλες τις media πλατφόρμες εδώ και μερικές ημέρες; Αξίζει τελικά ή είναι απλώς ακόμα μια ένδειξη για το πώς τα οποιαδήποτε trends καθορίζουν ακόμα και όσα προτιμάμε να παρακολουθήσουμε στην οθόνη μας;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που όλους μάς απασχολούν δίνονται παρακάτω!

Ένα story διαφορετικό από τα υπόλοιπα

squidgame-unit-103-1076-16327617260.jpg

Αρχικά, η σειρά μάς δίνει την αίσθηση μιας γνώριμης ιστορίας ή τουλάχιστον μια υπόθεση που συναντάμε συχνά. Σύμφωνα με το inside story, λοιπόν, ο Σονγκ Γκι-χαν είναι ένας απελπισμένος άντρας, άνεργος, τζογαδόρος και με αμέτρητα χρέη στους τοκογλύφους. Η πρώην γυναίκα του ετοιμάζεται να μετακομίσει από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ με την 10χρονη κόρη τους και τοn νέο της σύντροφο και ο Γκι-χαν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό, αφού δεν έχει καν τη δυνατότητα να συντηρήσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Κι όλα αυτά, μέχρι να εμφανιστεί μπροστά του ένας άγνωστος άντρας στον σταθμό του μετρό, προτείνοντάς του να παίξουν ένα παιχνίδι: Σε κάθε του νίκη, ο κάθε παίκτης κερδίζει 100 χιλιάδες won, ενώ εάν χάσει, θα πάρει ως αντάλλαγμα ένα χαστούκι. Απελπισμένος και ιδέα για το αύριο που του ξημερώνει, δέχεται την πρόταση. Ωστόσο, ως μανιακός τζογαδόρος δεν αρκείται στη μία μόνο νίκη. Μαζί με τα χρήματα, δέχεται μια κάρτα στην οποία αναγράφεται ένας αριθμός τηλεφώνου. Τότε ξεκινάει, το κανονικό «παιχνίδι»!

Ένα απλό παιχνίδι ή μήπως μια απτή πραγματικότητα;

squid-game.jpg

Καθόλου τυχαία, το σασπένς που χαρακτηρίζει τη σειρά καθηλώνει τον θεατή από τα πρώτα κιόλας λεπτά. 456 παίκτες. Όλοι με το ίδιο υπόβαθρο με τον πρωταγωνιστή, καλούνται να παίξουν παιχνίδια με έπαθλο ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ύψους 45 δισ. won. Ένα τόσο ποθητό ποσό για τον καθένα τους. Όμως, στο πρώτο παιχνίδι, τα πράγματα περιπλέκονται και οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι με κινδύνους, που απειλούν τη ζωή τους. Πρέπει, λοιπόν, να επιλέξουν: Θα παίξουν και θα βγουν νικητές στα έξι συνολικά παιχνίδια ή θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε έναν από τους γύρους; 

4990006-high.jpg
Ο δημιουργός της σειράς, Hwang Dong-hyuk


Όποια κι αν είναι η επιλογή τους, δεν έχουν καμία ελπίδα να ξεφύγουν από την κατάσταση την οποία η ίδιοι επέλεξαν. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, γίνεται και στην πραγματική ζωή. Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο είναι μπλεγμένος, από τα χρέη του και από τον εθισμό του στο χρήμα. Αυτός ήταν και ο απώτερος σκοπός του δημιουργού της σειράς, Hwang Dong-hyuk: Μια αλληγορία για τη μοντέρνα, καπιταλιστική κοινωνία στην οποία ζούμε και το ακραίο ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί γύρω μας.

Η... καθόλου θερμή υποδοχή από την κούκλα Younghee στο μουσείο Macha Land

squid-game-games-ranked.jpg

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές της σειράς είναι το πρώτο παιχνίδι, “Red light, Green Light”, με την ανατριχιαστική γιγάντια κούκλα να κάνει να την παρατηρούμε με απορία. Το cast της σειράς βρέθηκε καλεσμένο στον Jimmy Fallon και, μεταξύ άλλων, ανέφερε την προέλευση της κούκλας, εξηγώντας πως είναι ένας συνηθισμένος χαρακτήρας στη Νότιο Κορέα σε σχολικά είδη και βιβλία. Μάλιστα, το όνομά της είναι Younghee και υπάρχει και η αντίστοιχη αντρική εκδοχή της με το όνομα Chulsoo. Παρόλα αυτά, ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει κάτι creepy στη φιγούρα της, πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο concept όπου τη βλέπουμε να πρωταγωνιστεί.

Δύσκολα κανείς μπορεί να την ξεχάσει, είτε έχοντας δει τη σειρά είτε όχι, μιας και φιγουράρει σε πολλές αναρτήσεις στα social media. Το πιο creepy της υπόθεσης είναι πως μετά τα γυρίσματα της σειράς, η κούκλα τοποθετήθηκε προσωρινά έξω από το μουσείο Macha Land σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας, όπου υποδέχθηκε τους επισκέπτες με το κενό της βλέμμα.

boneca1.png
Η κούκλα στο Macha Land


Όπως μαθαίνουμε, η παραγωγή έφτιαξε ειδικά την κούκλα για την τηλεοπτική σειρά και την εμπιστεύτηκε στο μουσείο για προβολή, μόλις ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Όπως αποδείχθηκε όμως, αυτό ήταν μέρος μιας μεγάλης λανθασμένης επικοινωνίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hankook Ilbo της Νότιας Κορέας, το μουσείο δεν προοριζόταν ποτέ να αφήσει την κούκλα στο κοινό, αλλά να την αποθηκεύσει μέσα στο κτίριο. Η κούκλα έχει αποθηκευτεί, πλέον, αλλά πολύς κόσμος είχε την -όχι και τόσο καλή- ευκαιρία να δει από κοντά κατά την επίσκεψή του στο μουσείο.

Το pop up café στο Παρίσι που είναι αφιερωμένο στη σειρά

squid-game-netflix-paris.jpg

Ένα pop up café στο Παρίσι άνοιξε για δύο ημέρες για χάρη της σειράς, με τους φανατικούς θεατές της να κάνουν χαμό για να εισέλθουν. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παιχνίδια αλλά και να αγοράσουν τα διάσημα μπισκότα τα οποία κι αν κατάφερναν να σπάσουν θα κέρδιζαν τρεις μήνες δωρεάν συνδρομή στο Netflix. Και ποιος πιστός θεατής δε θα το δοκίμαζε!

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι φασαρίες, μιας και η πολύωρη αναμονή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και απίστευτες σκηνές βίας. Videos που αναρτήθηκαν στα social media, δείχνουν fans της σειράς να πιάνονται στα χέρια με αποτέλεσμα σπεύσουν αστυνομικοί στο σημείο.

Άλλη μια αφορμή, λοιπόν, για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα για το πόσο επιδραστική είναι η συγκεκριμένη σειρά και πόσο πολύ κόσμο έχει προσεγγίσει από κάθε γωνιά του πλανήτη σε λιγότερα από έναν μήνα από την κυκλοφορία της.

Θα υπάρξει 2η σεζόν;

h63henvtic46edwcyqksnf-1200-80.jpg

Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Netflix για μια δεύτερη σεζόν, αλλά όλα δείχνουν πως σύντομα πρόκειται να απολαύσουμε έναν νέο κύκλο. Μιλώντας στο Variety, ο Hwang Dong-hyuk, αποκάλυψε πως ενώ έγραφε την πρώτη σεζόν, άρχισε να σκέφτεται και τι μπορεί να περιλαμβάνει η δεύτερη. Ακόμα, τόνισε πως για να γυρίσει τη 2η σεζόν, θα χρησιμοποιήσει πολλούς έμπειρους σεναριογράφους και σκηνοθέτες, διότι οι απαιτήσεις θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. 

Κι εφόσον το k-drama επικεντρώνεται σε ένα παιχνίδι όπου όποιος χάνει πεθαίνει, είναι αναπόφευκτο το μεγαλύτερο μέρος του cast να μην «επιβιώσει» μέχρι το τέλος της πρώτης σεζόν. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία κατά τον νέο κύκλο, το Squid Game 2 θα αποτελείται από ένα ανανεωμένο cast. 

Ο Dong-hyuk, είπε επίσης, πως ξεκίνησε να δουλεύει τη σειρά το 2008, ενώ χρειάστηκε έξι μήνες για να τελειοποιήσει τα πρώτα δύο επεισόδια. Στο μεταξύ, σκοπεύει να επιστρέψει στη δημιουργία ταινιών. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο ασχολείται με τα προσχέδια μιας ταινίας που ονομάζεται "KO Club", την οποία περιγράφει ως ένα είδος πολέμου μεταξύ γενεών.

Είμαστε σίγουροι πως οι fans έχουν ήδη ενθουσιαστεί με την προοπτική μιας 2ης σεζόν, την οποία δε βλέπουν την ώρα να απολαύσουν στις οθόνες τους!