fbpixel

Search icon
Search
Smells like Christmas: Μάθετε από που προέρχονται τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά
TASTE

Smells like Christmas: Μάθετε από που προέρχονται τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Εμπνευστείτε από τις παραδόσεις των χωρών κι απολαύστε υπέροχες γεύσεις


Τα ήθη και τα έθιμα αυτή την εποχή του χρόνου ποικίλουν σε κάθε πολιτισμό. Εάν σκεφτούμε πόσες παραδόσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, φανταστείτε το ίδιο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Την τιμητική τους την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν τα γλυκά. Πέρα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα οποία αποτελούν την Νο1 διαχρονική συνταγή, υπάρχουν κι άλλες, διαφορετικές επιλογές για να ετοιμάσετε αυτές τις ημέρες. Αναζητώντας τα παραδοσιακά γλυκά σε κάθε σημείο της γης, θα βρείτε πολλά που γνωρίζατε. Μάλιστα, δεν είναι λίγα αυτά που έχουμε ήδη γευτεί. Έχουν αφήσει το δικό τους γευστικό στίγμα και το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελούν ιδανικές ιδέες για να σερβίρετε στους επισκέπτες σας και να τους εντυπωσιάσετε.

Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα 7 διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου!

Banketstaaf, Ολλανδία

banketstaaf-recipe-dutch-pastry-log-1128430-hero-01-496a7459201d440b8a331e0f5fa0d3bf-ffIjK.jpg

Είναι ένα είδος γλυκού αρτοσκευάσματος με γέμιση αμυγδαλόπαστα, το οποίο παρασκευάζεται σε διάφορες μορφές. Μια ποικιλία αποτελείται από μακριές μπάρες ή φραντζόλες που κόβονται σε μεμονωμένες μερίδες, ενώ άλλη είναι τα ρολά κορμού διαμορφωμένα σε γράμματα. Επίσης, τα συναντάμε και ως μπουρεκάκια αμυγδάλου. Η διαδικασία ετοιμασίας του ξεκινάει τυλίγοντας την πυκνή, ζουμερή ζύμη ζαχαροπλαστικής γύρω από μια γέμιση αμυγδαλόπαστας και μετά ολοκληρώνεται με το σωστό ψήσιμο.

Gingerbread Cookies, ΗΠΑ

gluten-free-gingerbread-cookies-rc-5.jpg

Τα γνωστά τραγανά μπισκοτάκια καλυμμένα με άρωμα τζίντζερ αποτελούν must των Χριστουγέννων. Τα υλικά που περιλαμβάνονται στην παρασκευή τους είναι επίσης το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το σιρόπιασμά τους από μέλι, ζάχαρη ή μελάσα. Για ένα ακόμη πιο γλυκό αποτέλεσμα στολίστε τα με ζαχαρόπαστα και δημιουργήστε όμορφα σχέδια.

Stollen, Γερμανία

christmas-stollen-from-brendan-lynch-435063-hero-01-d322d1fe0c5044538092f296c2c4a234.jpg

Ένα αρτοσκεύασμα με τη μορφή κέικ με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Το γερμανικό έδεσμα μαγειρεύεται με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και γάλα. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν ξύσμα πορτοκαλιού, σταφίδες, ξηροί καρποί, κανέλα, ρούμι, λικέρ. Μόλις, κρυώσει και είναι έτοιμο ρίξτε ζάχαρη-άχνη και απολαύστε το!

Χριστόψωμο, Ελλάδα

xristopswmo.jpg

Το έθιμο της χώρας μας, το οποίο το ετοιμάζουμε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι ένα «γλυκό ψωμί» ή αλλιώς κουλούρα, όπως είναι γνωστό. Από τόπο σε τόπο διαφέρουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η πιο κύρια συνταγή περιέχει σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια, ξύσματα εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και πρέπει να ζυμώνεται με μεγάλη προσοχή, ώστε να φουσκώσει.

Pudding, Βρετανία

rfo-main-472x310-christmas-pud-cut-spoon-mini-5b30efcc-0e37-4da1-b6cb-65c56592372a-0-472x310.jpg

Το άκρως γιορτινό γλυκό, που παραδοσιακά σερβίρεται στο χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Βρετανία και στην Ιρλανδία. Έχει τις ρίζες του στη μεσαιωνική Αγγλία και συνήθως αποκαλείται ως πουτίγκα δαμάσκηνου, "plum pudding", όπου παρά το όνομά της δεν περιέχει πραγματικά δαμάσκηνα λόγω της προ-βικτοριανής χρήσης της λέξης "plums" ως όρου για τις σταφίδες. Οι πρώτες συνταγές, που εξακολουθούν να διατηρούνται εδώ και χρόνια περιλαμβάνουν σουέτ, αποξηραμένα φρούτα, τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι, αυγά και μπαχαρικά, μαζί με γάλα ή κρασί. Αργότερα, εξελίχθηκαν και έγιναν πιο περίτεχνες.

Buche de Noël, Γαλλία

tradbuchebeauty003-ndbfull-696x557.jpg

Το γαστρονομικό γλυκό που σερβίρεται στις γαλλικές χώρες μετά το γιορτινό δείπνο θεωρείται ο πιο εντυπωσιακός κορμός του κόσμου. Το παραδοσιακό Buche de Noël ή αλλιώς Yule Log φτιάχνεται από παντεσπάνι, συνήθως βανίλιας, που γεμίζεται με βουτυρόκρεμα σοκολάτας. Η εικόνα του θυμίζει ένα κομμένο κούτσουρο και διακοσμείται με ζάχαρη- άχνη ως ένδειξη χιονιού, με κλαδάκια από δέντρο, φρέσκα μούρα και μαρέγκες σε σχήμα μανιταριών.

Bunuelos, Μεξικό

bunuelos-8.jpg

Η μορφή του ως μια τηγανιά ζύμης, μαγειρεύεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, το Ραμαζάνι και μεταξύ των Σεφαραδιτών Εβραίων στο Hanukkah. Συνήθως οι συνταγές του αποτελούνται από μια ζύμη μαγιάς με βάση το σιτάρι, γλυκάνισο, τυλιγμένο σε ρολά, που έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στη μεξικάνικη κουζίνα, συχνά σερβίρεται με σιρόπι που φτιάχνεται με piloncillo, αλλά μπορείτε να βάλετε όποια γλυκιά επικάλυψη σας αρέσει. Το Buñuelos μπορείτε να το κάνετε γλυκό ή αλμυρό και να έχει οποιοδήποτε σχήμα. Μάλιστα, στη Λατινική Αμερική, τα θεωρούν σύμβολο καλοτυχίας.