fbpixel

Search icon
Search
Small-space διαμέρισμα: Τα hacks στα οποία ορκίζονται οι New Yorkers
INTERIORS

Small-space διαμέρισμα: Τα hacks στα οποία ορκίζονται οι New Yorkers

Πώς να κάνετε τον χώρο σας να δείξει μεγαλύτερος!


Η διακόσμηση ενός μικρού χώρου μπορεί να αποτελέσει πρόκληση - και δεν υπάρχουν άλλοι που να το γνωρίζουν καλύτερα αυτό, από τους Νεοϋορκέζους, κατοίκους του Manhattan. Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλές και τα τετραγωνικά είναι πολύ ακριβά. Το interior design των στενών διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης αποτελεί μια επιστήμη από μόνο του, που απαιτεί αριστοτεχνικές δεξιότητες, έξυπνες λύσεις αποθήκευσης και διατάξεις πολλαπλών χρήσεων. 

Εάν λοιπόν, ταυτίζεστε μαζί τους και βρίσκετε κι εσείς τον εαυτό σας να κατοικεί αυτήν την περίοδο σε ένα μικρών διαστάσεων σπίτι, μην αγχώνεστε αφού οι αγαπημένοι interior designers του mydomaine.com δίνουν τις δικές τους συμβουλές διακόσμησης και μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν! 

«Χτίστε» τον δικό σας αποθηκευτικό χώρο

titlo-wWZs4.jpg

«Όταν δεν έχεις κάτι, μπορείς να το δημιουργήσεις», λέει ο James Tabb, designer της Laurel & Wolf. Έχοντας σχεδιάσει πολλούς μικρούς χώρους της Νέας Υόρκης, θεωρείται Μaster της αποθήκευσης. «Ένα έξυπνο κόλπο που προτείνω για small-space apartments είναι η προσθήκη ενός ραφιού πολύ κοντά στην οροφή, που θα ακουμπά στην περίμετρο του δωματίου. Τοποθετώντας εκεί αξεσουάρ όπως βιβλία, βάζα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, θα δημιουργήσετε ένα εφέ που θα δείχνει το δωμάτιο μεγαλύτερο και πιο βαθύ, ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο».

Χρησιμοποιείστε large pieces

titlo-Yyggd.jpg

Αν και μπορεί να είναι φαίνεται παράλογο να γεμίζεις έναν μικρό χώρο με μεγάλα έπιπλα, η Sheena Murphy της σχεδιαστικής εταιρίας Sheep + Stone με έδρα το Brooklyn ισχυρίζεται ότι είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα. «Χρησιμοποιήστε έπιπλα και έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας», λέει. «Τα small pieces μπορούν πραγματικά να κάνουν κάποιο δωμάτιο να φαίνεται ακόμα μικρότερο.» Θα πρέπει να σκεφτείτε τη λειτουργικότητα και τον σχεδιασμό των επίπλων - να ταιριάζουν ακριβώς στις διαστάσεις των χώρων σας. 

Διατηρήστε το δωμάτιο ευάερο και ευήλιο 

3-XHB5u.jpg

«Διατηρήστε τους χώρους σας ευάερους και ευήλιους», συνεχίζει να υποστηρίζει η Sheena Murphy. Και μπορεί ορισμένοι interior designers να πιστεύουν ότι πρέπει να βάφετε τα μικρά διαμερίσματα σε σκούρες αποχρώσεις, οι Νεοϋορκέζοι τείνουν να στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Κάντε τα πάντα λευκά», λέει ο Will Cooper, επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής στην ASH NYC. «Τα δωμάτια φαίνονται πάντα μεγαλύτερα όταν υπάρχει ένα χρώμα που κρατά τη συνοχή. Το λευκό είναι τέλειο για μικρούς χώρους, επειδή αντανακλά το φως και τους διατηρεί καθαρούς και λαμπερούς».

Επιλέξτε επιτοίχιο φωτισμό

titlo-aoEMi.jpg

«Ο επιτοίχιος φωτισμός αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τους τοίχους σας εάν μένετε σε ένα μικρό σπίτι», λέει ο James Tabb. Όχι μόνο προσθέτει ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό χαρακτηριστικό στον χώρο σας, αλλά εξυπηρετεί επίσης τον απαραίτητο, λειτουργικό σκοπό του.» Η Megan Opel, σχεδιάστρια στην Laurel & Wolf, είναι επίσης λάτρης της ίδιας φωτιστικής προσέγγισης: «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που βλέπω σε μικρούς χώρους είναι ο λανθασμένος φωτισμός», λέει. «Για παράδειγμα, όταν ένα σαλόνι είναι στενό, δώστε προτεραιότητα σε ένα μεγαλύτερο, πιο άνετο καναπέ και αφήστε στην άκρη τα φωτιστικά δαπέδου, επιλέγοντας να ενσωματώσετε τις λάμπες στους τοίχους.»

Αφήστε τον χώρο να «αναπνεύσει» 

titlo-sjVmm.jpg

«Όταν ζείτε σ' ένα μικρό διαμέρισμα, μπορεί να είναι δελεαστικό να τοποθετείτε έπιπλα σε γωνίες για εξοικονόμηση χώρου», λέει επίσης ο Tabb. Ωστόσο, αυτό στην πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τον χώρο σας να φαίνεται πολύ πιο μικρός από ότι είναι. Ένα εύκολο κόλπο που μπορείτε να κάνετε είναι λίγο κενό ενδιάμεσα από τα έπιπλα και τους τοίχους σας, καθώς αυτή η κίνηση θα ανοίξει οπτικά τον χώρο σας».