fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
SKG STORIES

SKG Stories: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Για το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και όσα θεωρεί μοναδικά στην πόλη


Δυναμική, με άποψη και χαρακτήρα εμπλουτισμένο με πολύτιμα εφόδια, τα οποία της χάρισε η πολύχρονη, επαγγελματική της ενασχόληση με την ψυχοθεραπεία, αλλά και η μητρότητα, η Ψυχοθεραπευτρια και Συγγραφέας Σάντυ Κουτσοσταμάτη αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει κι έναν επιπλέον ρόλο και να θέσει υποψηφιότητα ως Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Με όραμα να θέσει την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ομάδας ανθρώπων σε πρώτο πλάνο, η ίδια έχει πολλά σχέδια που θέλει να βλέπει να πραγματοποιούνται, αρκεί κάποιος να της δώσει την ευκαιρία! Παρακάτω, μας ξεναγεί στη δική της Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει αγαπημένες γωνιές και γιατί τη θεωρεί τόσο ξεχωριστή και μοναδική...

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στην Άνω Τούμπα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που πηγαίναμε με τους γονείς μου, αλλά και το περίπτερο απέναντι απ’ το οποίο εγώ και η αδερφή μου παίρναμε τέλεια παγωτά. Η πόλη έχει τόσο πολλές πανέμορφες γειτονιές. Τη γειτονιά τη διαμορφώνουν οι άνθρωποί της, η ενέργειά τους και ο χαρακτήρας τους.

Όταν ήμουν παιδί
ήθελα γίνω γιατρός ή χειρούργος, για να θεραπεύω τους ανθρώπους. Όσο μεγάλωνα, παρατηρούσα τη θεία μου, η οποία ήταν και είναι ψυχοθεραπεύτρια στην Αμερική, και αντιλαμβανόμουν ότι βοηθάει ουσιαστικά τους ανθρώπους μέσα από τη συζήτηση. Αυτό μου φαινόταν μαγικό. Η ψυχική υγεία καθορίζει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Η ψυχολογία τελικά με βοήθησε
να μπορώ να διαχειρίζομαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Επίσης, να εκτιμώ την αξία της αυτοεξέλιξης και της αυτογνωσίας. Ο μεγαλύτερος μύθος που επικρατεί γύρω από τους ψυχολόγους είναι ότι επειδή ακριβώς είναι ψυχολόγοι, έχουν πάντα τις σωστές αντιδράσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Όταν ανέλαβα το πρώτο μου περιστατικό
ένιωθα ότι κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα να κάνω. Ότι αυτός είναι ο προορισμός μου. 

Η μικρή συνήθεια για να τονώσω εγώ τη δική μου ψυχολογία καθημερινά είναι ότι αγκαλιάζω τους αγαπημένους μου και πρωτίστως τα παιδιά μου. 

Αποφάσισα να συμμετάσχω στις περιφερειακές εκλογές διότι η ενεργοποίηση είναι η απάντηση στην απαξίωση. Γιατί ξέρω ότι μπορώ μέσα από την ιδιότητά μου να δουλέψω και να προσφέρω στον πιο ουσιαστικό για μένα τομέα, τον κοινωνικό. Αυτό που ελπίζω και ονειρεύομαι να καταφέρω μέσα από την εκλογή μου, αν τα καταφέρω τελικά, είναι ότι θέλω να δω να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Να νιώθουν ότι υπάρχουν σταθερές δομές που μπορούν να απευθυνθούν και να έχουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και ουσιαστική υποστήριξη.

Το αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η παραλία μας! Μπορείς να μη μαγευτείς από το απέραντο γαλάζιο που επικρατεί και από τον μαγικό τρόπο που αλλάζουν οι αποχρώσεις του κάθε ώρα της ημέρας;

Στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να με συναντήσει κανείς στο γραφείο μου. Περνώ πολλές ώρες εκεί. Βρίσκεται στην Ανδριανουπόλεως, όπου μου δίνεται η δυνατότητα να συναναστρέφομαι με δεκάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα, να είμαι κοντά τους να τους στηρίζω και να τους βοηθάω μέσα από την ιδιότητά μου να απαντήσουν οι ίδιοι στους προβληματισμούς τους και να διαχειριστούν ό,τι τους κρατάει πίσω. Οι άνθρωποι αυτοί με εμπνέουν να εξελίσσομαι και να ενημερώνομαι διαρκώς, καθώς αισθάνομαι τρομερή ευθύνη. Το επάγγελμά μου μου προσφέρει αίσθημα μεγάλης πληρότητας και κάθε μέρα νιώθω το πόσο αγαπώ τη δουλειά μου.

Ένας χώρος τέχνης που αγαπώ είναι το λιμάνι. Οι παλιές αποθήκες έχουν μετατραπεί σε κινηματογραφικές αίθουσες που φιλοξενούν τα διάφορα φεστιβάλ ταινιών που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εκθεσιακούς χώρους, με πολλά και συχνά εικαστικά events. Εκτός από το Μουσείο Φωτογραφίας, θα βρείτε και το Μουσείο Κινηματογράφου και το MOMUs. 

Για τη βραδινή μου έξοδο προτιμώ να πηγαίνω σε εστιατόρια για φαγητό με φίλους και σινεμά, ενώ όταν θέλω να χαλαρώσω και να γεμίσω ενέργεια είναι η παραλία φυσικά. Με μαγεύει όλες τις εποχές. 

Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσει η αμεσότητα των ανθρώπων. Επίσης, καμαρώνω για εμάς τις Θεσσαλονικιές που είμαστε τόσο περιποιημένες! 

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην πόλη; Αυτό που θέλω να ενισχυθεί είναι το έργο της Περιφέρειας γύρω από τον κοινωνικό τομέα. Νέες μητέρες, έγκυες γυναίκες, οικογένειες, έφηβοι, υιοθεσίες, εθισμός, ψυχική υγεία, είναι λίγοι από τους τομείς με τους οποίους θέλω να ασχοληθώ στον νέο μου ρόλο.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με λίγες λέξεις αυτές θα ήταν ανατρεπτική, πολλά υποσχόμενη, φιλόξενη.