fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Φανής Σοφιανού
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Φανής Σοφιανού

Η owner των TFC Magazine και Felines Agency μιλάει για όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Εάν θα έπρεπε να συμπεράνω κάτι για εκείνη μετά την κουβέντα μας, τότε θα έλεγα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσει να απολαμβάνει τη ζωή, που εμπνέεται από τη φύση και που τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από το κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του. Η Φανή Σοφιανού από μικρό παιδί λάτρευε να δημιουργεί, ενώ αργότερα στόχος της ήταν να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία για να «αλλάξει τον κόσμο», όπως μου αποκάλυψε. 

Η owner των TFC Magazine και Felines Agency μού μίλησε για το δημιουργικό της σύμπαν, για τη δική της Θεσσαλονίκη και τις «κρυφές» απολαύσεις της στην πόλη.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη κι έχω αλλάξει αρκετές γειτονιές με την αγαπημένη μου να παραμένει αυτή που ήμουν μέχρι τα 12, τους Αμπελόκηπους. Με θυμάμαι να κατεβαίνω και να πηγαίνω από το κομμωτήριο για να πω «γεια» και να βάψω τα μανεκέν, μετά απέναντι στο mini market για να κάνω τον Παναγιώτη να γελάσει, μια βόλτα στη μοδίστρα, την κα Εύα, για να προβάρουμε τα καινούρια ρούχα για τις κούκλες μου και φυσικά το video club και το παιχνιδάδικο της γειτονιάς. Η κάθε επιχείρηση από αυτές και οι άνθρωποί τους είχαν κι έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Φυσικά και τότε, η ζωή στην πόλη είχε κάποια επικινδυνότητα, αλλά τα πράγματα ήταν πιο γλυκά και οι άνθρωποι πιο ζεστοί. Στο σήμερα το μόνο που έχει μείνει ίδιο στη γειτονιά είναι, δυστυχώς, οι πολυκατοικίες.

Μέχρι το γυμνάσιο έλεγα πως ήθελα να γίνω πλαστελινουργός. Δημιουργούσα ολόκληρους μικρόκοσμους -ρεαλιστικούς και μη- και στη συνέχεια είτε τους δώριζα στους αγαπημένους μου είτε τους αντάλλαζα με παιχνίδια στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς - το λες και επιχειρηματικό δαιμόνιο! Από το γυμνάσιο και μετά ήθελα ένα και μοναδικό πράγμα, να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία για να αλλάξω τον κόσμο και να μπορώ να εκφράζομαι. Στο σήμερα βλέπω ρίζες και των δύο «παιδιών» μου, TFC Magazine και Felines Agency, στη μικρή Φανή.

Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα safe space. Είναι η αύρα της, είναι οι άνθρωποί μου που είναι εδώ και είναι ταυτόχρονα και η αρχή των πάντων μου.

Με τα social ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2013, κι αυτό για να μπορέσω να στήσω και να προωθήσω καλύτερα το TFC Magazine που είχε ξεκινήσει. Έτσι άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια, diplomas, να διαβάζω και να πειραματίζομαι, ώστε να βοηθήσω το περιοδικό να μεγαλώσει και να φτάσει όσο πιο κοντά στο όραμα που είχα γι' αυτό.

dsc01574.JPG


Το
TFC Magazine το έχω σχεδιασμένο σε ένα ημερολόγιο που γράφω μέχρι σήμερα από το 2008. Ποτέ δε φανταζόμουν, βέβαια, ότι θα δημιουργήσει τόσο όμορφη ομάδα και κοινότητα. Αν έπρεπε να το περιγράψω σε λίγες μόλις λέξεις, θα έλεγα ότι σήμερα το TFC είναι ένας καθημερινός online οδηγός θετικής ενέργειας που αγγίζει διάφορες θεματολογίες.

Η Felines Agency προέκυψε όταν έπεσα πάνω στον σωστό άνθρωπο -στη συνέταιρό μου- και φυσικά λόγω άγνοιας κινδύνου, καθώς όταν την ξεκινήσαμε, εγώ ήμουν δεν ήμουν 24 ετών. Είναι ένα δημιουργικό γραφείο marketing που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά συνεργαζόμαστε με brands σε όλη την Ελλάδα. Ασχολούμαστε με τη luxury αγορά και όχι μόνο, δημιουργώντας στρατηγική, brand ID, παραγωγή υλικού, ads και φυσικά διαχείριση πλατφορμών.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όταν μιλάμε για επιχειρείν στην Ελλάδα, σημαίνει πως έχεις ταυτόχρονα 10 διαφορετικούς ρόλους μέσα στην ίδια σου την εταιρία. Οπότε μπορεί να δηλώνω Creative Director μεν, αλλά θα κάνω τα πάντα, με προτεραιότητα πλέον να είμαι δίπλα στην ομάδα και στις ανάγκες των ανθρώπων που απαρτίζουν τη Felines. 

Ως Creative Director φροντίζω για την εικόνα των συνεργατών μας, να φέρνω φρέσκες ιδέες, να βελτιστοποιώ το οπτικοακουστικό υλικό που φτάνει στα χέρια μου και το συνολικό feeling του τελικού καταναλωτή που θα πάρει το προϊόν ή υπηρεσία του πελάτη. Ταυτόχρονα, πρέπει να βλέπω πώς ένα brand θα εξελιχθεί δημιουργικά, διευρύνοντας τις πλατφόρμες στις οποίες βρίσκεται το κοινό του.

Το digital marketing είναι πολύ περισσότερα από μία δημοσίευση, ένα κείμενο και μία διαφήμιση. Το digital marketing είναι το πιο ενδιαφέρον roller coaster.

Η φωτογραφία για μένα
είναι έκφραση. Είναι ένα δημιουργικό χόμπι κι έτσι σκοπεύω να το διατηρήσω. Με μαγεύει και πειραματίζομαι μαζί της συνεχώς. Παράλληλα, με βοηθάει πάρα πολύ στη δουλειά μου ως Creative Director, καθώς μπορώ να καταλάβω τι είναι εφικτό σε ένα project που χτίζω, τι όχι και μου ανοίγει τους ορίζοντες.

Στο μέλλον θα ήθελα
να σβήσουμε το γκρίζο που έχουν αφήσει τα τελευταία χρόνια. Η δημιουργικότητα για μένα θέλει χρώμα, χρόνο και ηρεμία. Οπότε that's the plan!

Αντλώ έμπνευση από
ταινίες, τη φύση και συναισθήματα. Όλα είναι έμπνευση αρκεί να υπάρχει φαντασία.

Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου
είναι η επαφή με τον κόσμο και η συνεχής εξέλιξη. Τίποτα δεν είναι στατικό στον κόσμο του marketing, γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο, δημογραφικά και ψυχογραφικά. Αυτή είναι η μαγεία.

Η κινητήριος δύναμή μου
είναι το «σπίτι« μου. Από τον σύζυγο, την κολλητή και τα ζωάκια μας, μέχρι την οικογένειά μου. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να χτίζω σχέσεις που δημιουργούν ασφάλεια για να μπορώ να πάω ένα βήμα παραπέρα σαν άνθρωπος.

Η κομβική στιγμή στην πορεία μου
ήταν την ημέρα που γνώρισα τη συνέταιρό μου, παραιτήθηκα από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον και μέσα σε 4 ώρες βρήκαμε όνομα για τη Felines, κάναμε ραντεβού για το logo και κλείσαμε την πρώτη μας συνεργασία.

Ένα 24ωρό μου περιλαμβάνει
πολλή αγάπη στο σπίτι, βόλτες με τον Όλιβερ, αγκαλιές με την Άρια, τρέλα στο γραφείο, άπειρες ώρες με την αρχισυντάκτρια του TFC Magazine -και κολλητή μου- στο τηλέφωνο, αρκετή ώρα στα social media και πάρα, πάρα πολύ μπλα μπλα.

Ένα όνειρό μου που έχει γίνει πραγματικότητα
είναι που δεν άφησα πίσω μου τη μικρή Φανή. Κι αν έχω ένα μυστικό για το πώς να επιβιώνεις στο σήμερα, αυτό είναι. Έτσι δεν ξεχνάς την παιδικότητα, τα προβλήματα γίνονται πιο απλά και οι αγκαλιές πιο σφιχτές.

Το big dream μου
είναι να ασχοληθώ με την εκπαίδευση. Να μεταδώσω όση γνώση κι εμπειρία μπορώ στους ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα ή θέλουν να εξελιχθούν περισσότερο στον τομέα μου.

snapinstaapp-327841568-189132663710545-7987111846609170560-n-1080.jpg


Το 
motto μου στη ζωή είναι... «Να δίνεις όπου μπορείς, όσο μπορείς». Η ζωή, όσο άδικη και να είναι, στο τέλος είναι δίκαιη και ό,τι δίνεις θα σου επιστρέψει σε άλλη μορφή την ώρα εκείνη ακριβώς που θα το χρειάζεσαι.

Μου αρέσει να ξεκλέβω χρόνο για ταξίδια και στιγμές με τους ανθρώπους μου.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει συντροφικότητα, καλό φαγητό και νέες εικόνες.  

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι το να εστιάζω στους ανθρώπους και όχι στα νούμερα. Να μην μπαίνω σε αγώνα δρόμου και να ακούω το σώμα και το μυαλό μου.

Το μαγαζί - «στέκι» στη Θεσσαλονίκη που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το Naked στη Φιλίππου. Το έχουν νέα παιδιά, είναι δίπλα στο γραφείο μου, έχει πολύ ποιοτικό καφέ και πρωινό. Τι άλλο να ζητήσεις;

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη
είναι το Λιμάνι. Ειδικά τον Νοέμβριο που αποκτά άλλο παλμό και αλλάζει χρώματα λόγω του ΦΚΘ.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι το δάσος του Ωραιοκάστρου. Καθώς έμενα 8 χρόνια στην Αριστοτέλους, όταν έφυγα από εκεί, εκτίμησα τι σημαίνει να μπορώ να παίρνω τον Όλιβερ (το σοκολατί μου λαμπραντόρ) και να βγαίνω στο δάσος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η φύση πάντα θα σημαίνει ενέργεια.

Η Θεσσαλονίκη θα ήθελα να γίνει πιο λειτουργική και φιλόξενη.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις,
αυτές θα ήταν: Πλανεύτρα, ποιητική και κοσμοπολίτικη.