fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Φοίβου Τσάβα
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια του Φοίβου Τσάβα

Όλα όσα λατρεύει και ξεχωρίζει στη Θεσσαλονίκη


Για πολλούς οι Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μία μικρή πόλη, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο «μεγάλους» ανθρώπους έχει. Ο Φοίβος Τσάβας αν και δεν ζει ποια σ' αυτήν, αποτελεί κομμάτι της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά της Σοφούλης στην Καλαμαριά, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Ανατόλια και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Marketing Management στο MIP Politecnico di Milano, στην Ιταλία. Παρόλο που ο χώρος της μόδας δεν ήταν στα σχέδια του -ίσως ούτε καν στις σκέψεις του- ο καθένας φαίνεται πως τελικά βρίσκει τον τελικό προορισμό του. Έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα fashion brands παγκοσμίως, όπως είναι τα Hugο Boss και Vivienne Westhood στον κλάδο του Fashion & Luxury, ενώ πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ως Junior Brand Manager σε πολυεθνική. Φυσικά, η πόλη του είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του, ένα μέρος που θα επιστρέφει πάντα... Ως μελλοντικό σχέδιο έχει να ασχοληθεί έντονα με το sustainability στη fashion βιομηχανία, διότι πιστεύει πως αυτή είναι η κατεύθυνση που κάνει την διαφορά εντός ενός corporate περιβάλλοντος.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη γειτονιά της Σοφούλη, στο Καραμπουρνάκι, δίπλα στη θάλασσα.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Σοφούλη, καθώς έχει διατηρήσει την ταυτότητα της στο χρόνο. Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι να παίζω ποδόσφαιρο στις φαρδιές αλάνες της γειτονιάς, έχω καταγράψει ατελείωτες ώρες μπάσκετ στο Ποσειδώνιο με φίλους, αλλά για ένα διάστημα ασχολήθηκα και με την Ιστιοπλοΐα. Πλέον, μπορώ να απολαύσω μία χαλαρή βόλτα δίπλα στην παραλία ή να κάνω το πρωινό μου τρέξιμο δίχως καμία έγνοια. Η Σοφούλη με ηρεμεί και με χαλαρώνει με την αύρα της.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να ασχοληθώ με ένα επάγγελμα που να έχει σχέση με ανθρώπους, διοίκηση, ανάλυση αριθμών και δημιουργητικότητα. Αποφοίτησα από το Κολλέγιο Ανατόλια και σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στη συνέχεια, έκανα μεταπτυχιακό με υποτροφία στο Marketing Management στο MIP Politecnico di Milano, στο Μιλάνο, στην Ιταλία. Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι ως Junior Brand Manager σε πολυεθνική εταιρία στην Αθήνα έχοντας εργαστεί προηγουμένως στον κλάδο του Fashion & Luxury στο Μιλάνο δουλεύοντας για την HUGO BOSS, Loro Piana (LVMH Group) και Vivienne Westwood.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερη, καθώς αποτελεί το σημείο-αναφοράς της ζωής μου. Είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται η οικογένεια μου, είναι το σημείο συνάντησης με τους καρδιακούς μου φίλους, είναι το μέρος, στο οποίο «γεμίζω τις μπαταρίες μου» για να ανταποκριθώ στις προκλήσεις του επαγγέλματος μου, αλλά και εκεί που θα επιστρέφω πάντα. Ωστόσο, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, τη «χαίρομαι» όλο και λιγότερο, διότι ζω μακριά της.

vw2.jpeg

Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έκανα μεταπτυχιακό με υποτροφία πάνω στο Marketing Management στο MIP Politecnico di Milano.

Η σχέση μου με τη μόδα μπορεί να χαρακτηριστεί «περίεργη». Παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από εμπορική οικογένεια με δραστηριότητα στον κλάδο, στόχος μου μετά το μεταπτυχιακό μου δεν ήταν η εργασία στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Βέβαια, ζώντας στο Μιλάνο ίσως να μην μπορούσα να την αποφύγω εν τέλει. Έπειτα από σκληρή δουλειά, αρκετές συνεντεύξεις, στήριξη από την οικογένεια μου και λίγη τύχη, μπόρεσα να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στον κλάδο, δουλεύοντας για ορισμένα από τα μεγαλύτερα fashion brands του κόσμου.

Η ενασχόληση μου με τη βιομηχανία ξεκίνησε, βοηθώντας τον αδελφό μου στην παγκόσμια έκθεση MIDO που γίνεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο. Είναι ο αντιπρόσωπος του brand γυαλιών Les Pieces Uniques στην Ελλάδα. Έπειτα η σχέση αυτή άνθισε, κυρίως την περίοδο του μεταπτυχιακού μου. 

Ένα κομμάτι που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στη ντουλάπα της εξαρτάται κυρίως από την ψυχολογική της διάθεση. All time classic μπορεί να θεωρηθεί ένα καλοραμμένο μαύρο pencil φόρεμα, συνοδευόμενο από μία lux δερμάτινη τσάντα αλλά παράλληλα κι ένα jean συνδυασμένο με ένα απλό λευκό t-shirt και ένα leather jacket για χαλαρό mood. Το στιλ είναι προσωπικό και θα πρέπει να εκφράζει την μοναδικότητα της προσωπικότητας μας.

Μία συνεργασία που έχω ξεχωρίσει είναι με τη Loro Piana, ένα brand-μέλος του ομίλου LVMH. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο του Luxury στον υπερθετικό βαθμό, καθώς εργαζόμουν στα κεντρικά γραφεία του brand στο Μιλάνο και ερχόμουν σε επαφή σε καθημερινή βάση με Παρίσι, Λονδίνο και Ελβετία. Ωστόσο, κι η συνεργασία μου με την Vivienne Westwood θα μου μείνει αξέχαστη, λόγω της ιδιαιτερότητας της designer, αλλά και γιατί μέσα από αυτήν γνώρισα και το κομμάτι του Business Sustainability που θα καθορίσει το μέλλον σε διάφορες βιομηχανίες.

Η Θεσσαλονίκη και η μόδα έχουν μία σχέση διαχρονική, καθώς πιστεύω πώς είμαστε αρκετά καλοντυμένοι και με στιλ. Ωστόσο η μόδα στην πόλη δεν εντοπίζεται μόνο στην ένδυση, αλλά εμφανίζεται και σε άλλους κλάδους. Βέβαια, μπορεί η οικονομική κρίση να έχει λοιδορήσει την συγκεκριμένη σχέση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη είχαν ανοίξει mono-brand καταστήματα μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.

Για μένα η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο με την ελευθερία έκφρασης, την καινοτομία και τη καθιέρωση trend.

Μία πόλη του εξωτερικού που αγαπώ είναι με διαφορά το Μιλάνο. Έζησα σχεδόν 3 χρόνια εκεί ως φοιτητής και εργαζόμενος. Έχω ζήσει πράγματα, τα οποία αποτελούν μία «βαλίτσα» εμπειριών ανεκτίμητης αξίας.

Μια στιγμή στη ζωή μου που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι όταν κοιμήθηκα στη Piazza Duomo στο Μιλάνο, περιμένοντας να ανοίξει το ταμείο της Σκάλας του Μιλάνου για να μπορέσω να αγοράσω ένα εισιτήριο σε πολύ οικονομική τιμή. Ήθελα να δω μία παράσταση Όπερας, καθώς δεν είχα την χρηματική δυνατότητα για κάτι πιο ακριβό.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι η περιοχή της Μητρόπολης που ήταν το καθιερωμένο σημείο συνάντησης όλα τα σχολικά μου χρόνια, το σχολείο μου το Ανατόλια, η πλατεία Άθωνος, τα bars δίπλα στη Μητρόπολη αλλά και η γειτονιά μου.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η νυν Vogatsikou 3, το παλιό, ένδοξο Belair.

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το κινητό μου και το smartwatch μου. 

sustainability.jpeg

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι εντός του πεδίου του μάρκετινγκ αλλά με μία περισσότερη έμφαση πάνω στο sustainability. Δυστυχώς οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν αμελήσει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθημερινώς και για αυτό βλέπουμε παγκοσμίως τόσες οικολογικές καταστροφές. Το sustainable lifestyle είναι η κατεύθυνση που κάνει την διαφορά εντός ενός corporate περιβάλλοντος, καθώς λαμβάνει υπόψη του τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κάθε ενέργειας με απτά metrics και συνδράμει, ώστε να χαραχθεί μία εταιρική στρατηγική που θα σέβεται το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Μια από τις συνήθειες μου όταν βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη είναι να αγοράσω κρουασάν σοκολάτας από το Titania, να πιω cocktail στη Vogatsikou 3, να τρέξω στη Νέα Παραλία και να πάω για ουζάκι.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί είναι μικρή και μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς από το ένα σημείο στο άλλο για να συναντήσεις φίλους και γνωστούς.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν να βελτιωθεί η τοπική συγκοινωνία, να μειωθεί το τσιμέντο που την έχει περικυκλώσει και να ανοίξει και πάλι τα φτερά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο κοσμοπολίτικη και με περισσότερο σεβασμό στους πολίτες της.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις ιδιαίτερη, σπίτι, ανάμνηση.