fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Μαρίας Καρδάμη
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Μαρίας Καρδάμη

Η επιτυχημένη interior designer μας αποκαλύπτει όλα αυτά που λατρεύει στην πόλη της


Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Καρδάμη είχε από πάντα ενδιαφέρον για την τέχνη, το design, τη μόδα και την αρχιτεκτονική. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Akro Art and design και μετά συνέχισε στο Λονδίνο, ασχολήθηκε με τον κόσμο του interior design, δημιουργώντας παράλληλα διάφορες συνεργασίες κι επικεντρώνοντας στις custom-made κατασκευές.  Σύζυγος, μητέρα και επαγγελματίας αποδεικνύει με τεράστια επιτυχία ότι μία γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα. Παρόλο που ζει πολλά χρόνια ανάμεσα στην Αθήνα και το εξωτερικό, «έκλεψε» μια στιγμή από την απαιτητική καθημερινότητά της για να θυμηθεί όλα τα αγαπημένα της μέρη στη Θεσσαλονίκη, αλλά κι αυτά που την έκαναν ευτυχισμένη όταν ήταν παιδί.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Για μένα ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου. Αν και λείπω πάνω από 8 χρόνια σε κάθε στιγμή της ημέρας δεν σταματά να περνά από το μυαλό μου η ζωή μου εκεί. 

Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν τη ζωή μου σε μεγαλύτερη ηλικία, τη δημιουργία οικογένειας, την κατάκτηση των στόχων μου.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Καλαμαριά. Εκεί δηλαδή όπου πέρασα την παιδική μου ηλικία. Δεν ξεχνώ τον πεζόδρομο της. Μαζευόμασταν από μικρά παιδιά... Εκεί έκανα πρώτη φορά ποδήλατο, εκεί τις πρώτες μου παρέες. 

img-7958.JPG

Σπούδασα Interior Architecture, στο Akto Art and design και στη συνέχεια Ιndustrial design στο Middlesex University.

Η καθημερινότητά μου είναι η δουλειά μου, η οποία πολλές φορές αποτελεί πηγή έμπνευσης. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα συμπληρώνουν τη φαντασία και όλα μαζί ολοκληρώνουν ένα έργο... Αποτελείται από σκληρή και απαιτητική δουλειά, καθημερινά, σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις της οικογένειας! Άλλωστε είναι πολλές οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα που είναι εργαζόμενη και μητέρα. Χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να καταλάβω ότι δεν θα γίνω σούπερ-μαμά από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά χρειάζομαι μόνο πέντε λεπτά για να αλλάξω ρούχα, να αλλάξω ταχύτητες στο κεφάλι μου και έπειτα να βγαίνω και να είμαι ό,τι χρειάζεται για τους άλλους και για μένα.

Τέχνη είναι ίσως είναι η πιο παρθένα έννοια που δεν αποτελεί είδος απομίμησης, αλλά ιδέας και έμπνευσης. Η τέχνη σε ένα κτίριο είναι παντού και σε όλους τους χώρους. Κίνηση, φως, χρώμα, ατμόσφαιρα, φύση, χρόνος... η τέχνη της ζωής.

Κάθε νέο project γίνεται το αγαπημένο μου. Αυτήν την περίοδο ξεχωρίζω από όλα μια ανακατασκευή κατοικίας στη Μύκονο 750 τετραγωνικών μέτρων. Οι προκλήσεις είναι πολλές καθώς έχουμε αναλάβει τα interior & exterior design, καθώς και το συνολικό landscape. Σύσσωμη όλη η ομάδα του γραφείου δουλεύει επάνω σε αυτό, καθώς τον Ιούνιο παραδίδεται το έργο.

kardami-ieras-monis-view-lr.JPG

Η νέα γενιά σε ό,τι αφορά την τέχνη αποτελεί μία μοναδική δύναμη. Μέσα από καινούριες κατευθύνσεις και αναζητήσεις, με τη δημιουργία νέων έργων, ο «διάλογος» μεταξύ διαφορετικών εκπροσώπων μιας καινούριας γενιάς -η οποία δοκιμάζεται και χτίζεται σε νέες συλλογικότητες και κοινωνικές πλατφόρμες, αλλά και με μία απροκατάληπτη όσο και κριτική σχέση με το παρελθόν- αναδεικνύεται μία νέα εικαστική δυναμική στον τόπο μας και διερευνάται το δικό μας μέλλον στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος. Αέρας φρεσκάδας και νέες ιδέες σε καιρούς στασιμότητας.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη ήταν και είναι η Παραλία της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε χαρά και λύπη μου άρεσε από μικρή να περπατάω από τη μια άκρη της στην άλλη. Κοιτούσα το απέραντο γαλάζιο και σαν να καθάριζαν όλες μου οι σκέψεις. Ξαφνικά όλα γινόντουσαν πιο απλά πιο ξεκάθαρα.

Το κρυφό μου σημείο στην πόλη είναι το Momus, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο είναι η καθημερινή επαφή με τους αγαπημένους μου φίλους. Η κοινωνική μας ζωή έχει αλλάξει, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει.

Μέσα στην περίοδο της καραντίνας έμαθα να νιώθω ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου. Ένιωσα τόσο τυχερή που πέρασα τόσο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου. Ο σύζυγος μου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και δεν θα είχαμε ποτέ τόσο πολύ χρόνο ο ένας για τον άλλο όσο είχαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Χρειάστηκε μια παγκόσμια πανδημία για να συμπέσουν τα προγράμματά μας.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσει η καραντίνα είναι να συναντήσω χωρίς φόβο πια, αλλά με απεριόριστη χαρά όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου έχουν λείψει τόσο καιρό, θα τους αγκαλιάσω και θα περάσω χρόνο μαζί τους.

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πολλά και μεγάλα νέα projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ξεκινάμε μια νέα εμπνευσμένη συνεργασία με ένα πολύ μεγάλο γραφείο του Λονδίνου και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το ξεκίνημα αυτό.

augusta-residences-flat-301.jpg

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί είναι μια ευρωπαϊκή πόλη της Ελλάδας με τους πιο ευχάριστους και φιλόξενους κατοίκους. Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν ξεχνώ αυτήν τη ζεστασιά των ανθρώπων της, τον αέρα της πόλης, τις βόλτες στην πλατεία Αριστοτέλους και στο κέντρο. Πρωινός καφές στην παραλία με θέα τον Θερμαϊκό. Διακοπές στη Χαλκιδική, Τσουρέκια από τον Τερκενλή!

Θα ήθελα η πόλη μου να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον δικαιούμαστε, τον αξίζουμε και μπορούμε να τον πετύχουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον!

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις αυτές θα ήταν... Εναλλακτική, Σοφιστικέ, Γοητευτική.