fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λυδίας Κυριακοπούλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λυδίας Κυριακοπούλου

Όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους που δε διστάζουν να παραμείνουν στην πόλη τους, να πειραματιστούν επαγγελματικά και να φέρουν «αέρα» εξέλιξης και καινοτομίας. Αυτή η κατηγορία αποτελεί την ελπίδα που όλοι αναζητούμε και η Λυδία Κυριακοπούλου είναι μέρος της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ένα μέρος των παιδικών της χρόνων το πέρασε στο κέντρο της πόλης, ενώ αργότερα την κέρδισε το Πανόραμα, όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα. Από μικρή είχε στενή επαφή με τον κόσμο της μόδας, διότι οι γυναίκες της οικογένειάς της ασχολούνται ενεργά με τον χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυάσει τις δύο μεγάλες της αγάπες -ψυχολογία και μόδα- και να κάνει το μεταπτυχιακό της στο UAL: London College of Fashion με ειδικότητα το Psychology for Fashion Professionals. Για τη Λυδία η μόδα και η ψυχολογία συνδέονται άμεσα, καθώς αποτελούν ένα μέσο για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Πλέον, ασχολείται επαγγελματικά με την Ψυχολογία της Μόδας και μέσω του Lydia Kyriakopoulos Consulting συστήνει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις τις απαντήσεις, ώστε η σχέση των δύο να δομεί μια βιομηχανία με θετικό αντίκτυπο προς κάθε κατεύθυνση. 

Ανακαλύψτε όλα όσα μας εμπιστεύτηκε!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ένα μεγάλο διάστημα της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στο κέντρο της πόλης.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι το Πανόραμα, όπου και διαμένω. Αποτελεί ένα είδους ησυχαστηρίου για εμένα, καθώς περιβάλλεται από καταπράσινο τοπίο. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να έρχομαι σε στενή επαφή με τη φύση και κατ’ επέκταση με τον εαυτό μου, επιλέγοντας δασικές διαδρομές για περπάτημα πάντοτε με τη συντροφιά των αγαπημένων μου τετράποδων φίλων.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω επαγγελματίας ιππέας. Την πρώτη φορά που ανέβηκα σε άλογο ήμουν δύο ετών. Αμέσως αντιλήφθηκα τη μαγεία του να συνδέεσαι τόσο στενά με ένα άλλο έμψυχο ον, να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες του και να συνεργάζεστε ως ομάδα. Ως τα 16 μου έτη που αποσύρθηκα από το αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων, η πρώτη σκέψη μου καθημερινά ήταν εκείνη του αλόγου μου. Ίσως η πολυετής και ουσιαστική συνεργασία μου με τα πανέμορφα αυτά πλάσματα, να καλλιέργησε την ανάγκη μου να κατανοώ όχι μόνο εκείνα αλλά και τον εαυτό μου. Με αυτό τον απρόσμενο τρόπο εισήλθε η επιστήμη της Ψυχολογίας στη ζωή μου, και αργότερα η Ψυχολογία της Μόδας, ο κλάδος τον οποίο «υπηρετώ» με σεβασμό τόσο προς τον εαυτό μου όσο και απέναντι στα άτομα και τις επιχειρήσεις που συνεργάζομαι.

new2.jpg

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι σχέση εμπιστοσύνης. Έχω μοιραστεί μαζί της συγκινητικές στιγμές και έντονα συναισθήματα σε κάποιο διαφορετικό σημείο της. Αμέτρητες βόλτες, προσπαθώντας να βρω απαντήσεις στα ερωτήματα μου. Πάντοτε ήταν «παρούσα» και με έναν ιδιαίτερο τρόπο μου έδειχνε το σωστό δρόμο.

Σπούδασα Ψυχολογία στο CITY COLLEGE, και στη συνέχεια έκανα το μεταπτυχιακό μου στο UAL: London College of Fashion με ειδικότητα το Psychology for Fashion Professionals.

Η ενασχόλησή μου με τη μόδα ξεκίνησε άτυπα σε πολύ νεαρή ηλικία. Οι γυναίκες της οικογένειας μου, οι οποίες αποτελούν και τα role models μου, ασχολούνται ενεργά με το συγκεκριμένο χώρο και θυμάμαι πως από παιδί ζητούσαν την άποψη μου, η κάθε μία στον τομέα της. Η ενεργή συμμετοχή μου σε καθημερινές οικογενειακές συζητήσεις αποτέλεσε το έναυσμα της επιθυμίας μου να ασχοληθώ και εγώ μεταγενέστερα με τον κλάδο αυτό, ωστόσο από μία διαφορετική σκοπιά. 

Η μόδα με μία λέξη είναι ελευθερία -κυρίως έκφρασης.

Η μόδα και η ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η ψυχολογία αποτελεί το «είναι» κάθε ατόμου, και η μόδα το μέσο έκφρασης του ψυχισμού του.

Αντλώ έμπνευση από μικρά και καθημερινά ερεθίσματα.

Η μόδα επηρεάζει τη συμπεριφορά μας με πολλούς τρόπους. Η ένδυση είναι ένα μέσο, το οποίο μας βοηθάει να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, τα κορίτσια στην εφηβεία έχουν την τάση να μοιράζονται τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους, ωστόσο μ' αυτόν τον τρόπο «μοιράζονται» ασυναίσθητα τις ταυτότητές τους στη προσπάθεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Τα κομμάτια που επιλέγουμε να φοράμε καθημερινά αποτελούν ένα story telling για το ποιοι είμαστε. Άλλωστε το στιλ μας πηγάζει πρωτίστως από «μέσα» μας, από τη ψυχοσύνθεση μας. Πολλές φορές μπορεί να προτιμούμε ένα σύνολο -μονόχρωμο ή πολύχρωμο- και να συνειδητοποιούμε πως δεν συντονίζεται με την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή. Συχνά στο εργασιακό περιβάλλον, οι άνθρωποι επιλέγουν ασυνείδητα να δημιουργούν office looks που θα τους χαρίσουν ένα κύρος και θα τους βοηθήσουν να προβάλλουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εαυτού τους με στόχο να αισθάνονται οι ίδιοι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Συνεπώς, η μόδα χρησιμοποιείται ως κάτι παραπάνω από μια «δήλωση» και αποτελεί μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας. Το στιλ που πρεσβεύει κάθε άτομο, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, του χαρίζει μια δυναμική.

All time classic κομμάτι που κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει στη συλλογή της είναι η αυτοεκτίμησή της. Τον τρόπο με τον οποίο η κάθε γυναίκα επιλέγει να την προβάλει δεν μπορώ να τον ορίσω, παρά μόνο να την καθοδηγήσω. Ένα κομμάτι, όμως, που λειτουργεί σίγουρα ως καμβάς είναι το λευκό T-shirt. Συνδυασμένο με τα ανάλογα αξεσουάρ, όπως μία floral καρφίτσα που αποτελεί big trend, μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό all day look. 

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι όταν στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τη LOUIS VUITTON, μια νεαρή κοπέλα, η οποία ταξίδευε μόνη της από την Ασία είχε επισκεφτεί το κατάστημα του NAMMOS, έχοντας ως στόχο να γυρίσει όσα περισσότερα μέρη της Ευρώπης μπορούσε. Γνωριστήκαμε, κάναμε «βαθιές» συζητήσεις, μοιραστήκαμε εμπειρίες και από τότε μας συνδέει μια δυνατή φιλία. Είναι μια ευγενική ψυχή που πραγματικά επηρέασε το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το κόσμο γύρω μου και με έχει βοηθήσει να εξελιχθώ ως προσωπικότητα.

Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη μόδα είναι η ζωντάνια και ο αυθορμητισμός της.

Η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο της «ανάστασης» των συναισθημάτων. Σου ανοίγει τους ορίζοντες και σε οδηγεί στο να ανακαλύψεις νέες πτυχές του εαυτού σου.

Αν θα άλλαζα κάτι στη ζωή μου, τη δεδομένη στιγμή θα ήταν τίποτα. Όσον αφορά στο μέλλον, αν νιώσω πως κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα ή της καθημερινότητας μου δεν έχει θετικό αντίκτυπο σε εμένα ή στους κοντινούς μου ανθρώπους, τότε ναι θα εξέταζα την αλλαγή του.

Νιώθω περήφανη για το άτομο που είμαι σήμερα, καθώς και για όλα όσα οι φίλοι και οικογένεια μου έχουν καταφέρει.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η πολυαγαπημένη μου γιαγιά. Πάντα δίπλα μου, και θερμή υποστηρίκτριά μου. Γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό διδάσκει καθημερινά σε εμένα και τον αδερφό μου σημαντικά μαθήματα ζωής αλλά και στιλ, καθώς είναι μια γνήσια κοκέτα και συνεχώς ενημερωμένη. Κάθε φορά που επικοινωνούμε είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, χαμογελάω και παίρνω δύναμη. Άραγε υπάρχει κάτι πιο σημαντικό; 

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το KAIROS Bar-Restaurant στο Πανόραμα. Επισκέπτομαι συνήθως το φιλόξενο χώρο του κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συνδυάσω την εργασία μου με ένα γευστικό lunch break. Μετά τη δύση του ηλίου, καθώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις τελειώνουν, απολαμβάνω με την παρέα μου τον εξωτερικό χώρο της αυλής του.

titlo-JJUBu.jpg

Η πιο έντονη μνήμη που έχω από τη Θεσσαλονίκη είναι τα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια μας στο Tiffany’s επί της οδού Ικτίνου, που πλέον δυστυχώς δεν λειτουργεί, και μετά τις πάστες στον Αγαπητό.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι το σπίτι μας στην Άνω Περαία. Συνεχώς γεμάτο ζωή! Παρέα με συγγενείς και φίλους διοργανώναμε party με δυνατή μουσική, βουτιές στη πισίνα, δραστηριότητες για τους μικρότερους και σαφώς, τα κατοικίδια όλων μας είχαν την τιμητική τους. Άλλες φορές, υπήρχαν τα καθιερωμένα μεσημεριανά τραπέζια, όπου όλες οι ηλικίες καθόμασταν μαζί κάνοντας εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω σε διάφορα θέματα. Για το νεαρό εαυτό μου, αυτό το σπίτι αποτελούσε μια μικρογραφία της κοινωνίας. Οι γονείς μου μέσα από όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που χάριζαν σε εμένα και τον αδερφό μου, είχαν ως στόχο να μας αποδείξουν έμπρακτα τη σημασία της φιλίας. Ένα σημαντικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και να εκτιμάται.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Νέα Παραλία. Μια βόλτα κατά μήκος του Θερμαϊκού αρκεί ώστε να κατευνάσει όλες τις έγνοιες στο μυαλό, καθώς το βλέμμα χάνεται εκεί όπου το μπλε της θάλασσας τέμνεται με αυτό του ουρανού.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «Η ζωή δεν έχει να κάνει με τη τελειότητα αλλά με τη προσαρμοστικότητα».

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι μια πλατφόρμα, βασισμένη πάνω στο Fashion Psychology, με πολλά ενδιαφέροντα features. Stay tuned!

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να επισκέπτομαι το κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και να γευματίζω με τους φίλους μου. Τις καθημερινές, οι απογευματινές βόλτες με τα σκυλιά μου, Bruno και Kristo είναι must. 

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι πασίγνωστο και είναι η Μητροπόλεως! Για εμένα προσωπικά, από την αρχή ως το τέλος της, είναι η οδός που αντικατοπτρίζει πλήρως την αίγλη της πόλης μας αλλά και των κατοίκων της. Είναι υπέροχο να παρατηρώ τον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα στις υποχρεώσεις του. Τα κτήρια έχουν υπέροχη αρχιτεκτονική και φυσικά από κάθε συμβολή της μπορώ να αντικρίσω την παραλία και τη θάλασσα. 

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί είναι πολύ φιλόξενη. Έχει μία μαγική ικανότητα να κάνει όποιον βρίσκεται σ' αυτήν να νιώθει οικεία. 

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν πρωτίστως οι πολιτιστικές δράσεις που αισθάνομαι πως δεν τους δίνεται η ανάλογη προσοχή. Επίσης, θα ήθελα να υπάρχει περισσότερο πράσινο μέσα στη πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι τόσο όμορφη, με πολύ τουρισμό και θα έπρεπε να είναι απόλυτα φροντισμένη από κάθε άποψη.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο ενεργή. Κάθε δεκαετία που περνάει νομίζω πως χάνει λίγο από τη λάμψη και την ενέργεια της. Κάποτε η πόλη μας ήταν συνυφασμένη με την έννοια του νεωτερισμού και τώρα αισθάνομαι πως έχει «κουραστεί». 

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Απολαυστική, Φιλόξενη, Ρομαντική.