fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Ιόλης Καρδασιάδη
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Ιόλης Καρδασιάδη

Μια επιτυχημένη γυναίκα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας μάς μιλάει για όλα όσα λατρεύει στην πόλη της


Η Ιόλη Καρδασιάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας αποκαλύπτει η ίδια, η επαγγελματική της πορεία δεν ήταν αυτή που φανταζόταν από παιδί, αλλά όλα όσα της συνέβησαν φυσικά δεν τα έχει μετανιώσει καθόλου. Ζει κι εργάζεται στο Άμστερνταμ. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της μόδας, όπως είναι οι οίκοι Ted Baker, Gucci, Christian Louboutin, Carolina Herrera, ενώ πλέον ανήκει στην «οικογένεια» της Tiffany & Co. ως Operations Coordinator. Η ίδια, δεν ξεχνάει ποτέ την πόλη της και μας μιλάει για όλα όσα ξεχωρίζει και της έχουν λείψει. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη.

Όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν να γίνω κτηνίατρος και να ασχοληθώ με τα άλογα. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός, ότι έκανα για χρόνια ιππασία κι ερχόμουν συχνά σε επαφή μαζί τους. Δυστυχώς, κατά την εφηβεία παρουσίασα ένα πρόβλημα στην πλάτη κι έτσι σταμάτησα αυτήν την ενασχόληση.

Η αγαπημένη μου γειτονιά ήταν και είναι η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου έζησα και τα πρώτα μου χρόνια.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη είναι τα στενά της και τα εστιατόρια-bars στο κέντρο της πόλης. Εκεί που «ζωντανεύουν» τα χρώματα και οι «μουσικές» της πόλης κι ενώνονται οι δρόμοι και η ιστορία της με τους ανθρώπους της!

Σπούδασα Aρχιτεκτονική Tοπίου και Πολεοδομία στο πανεπιστήμιο του Sheffield στην Αγγλία, όμως δεν ακολούθησα αυτό το επάγγελμα. Δε θεωρώ ότι έκανα λάθος επιλογή, γιατί τελικώς κατέληξα να είμαι πολύ ευχαριστημένη με την πορεία της ζωής μου.

Η καθημερινότητα μου είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Δουλειά, σπίτι και οικογένεια. Η μέρα μας ξεκινάει στις 7.00 το πρωί, μόλις ξυπνήσει ο Οδυσσέας, ο γιος μου που είναι μόλις 4 ετών. Τον προετοιμάζουμε για το σχολείο. Αν και τόσο μικρός, έχει δική του άποψη για το τι θα φορέσει χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπ’όψιν τις καιρικές συνθήκες. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των γονιών με παιδιά σε αυτήν την ηλικία καταλαβαίνουν πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Μένουμε σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Άμστερνταμ και της εργασίας μας και κάπως έτσι, η μετακίνησή μας γίνεται κυρίως με ποδήλατα. Τελειώνοντας από τη δουλειά, το πρόγραμμα μου είναι αντίστοιχο με αυτό κάθε οικογένειας με μικρό παιδί (μπάνιο, παιχνίδια, μαγείρεμα και ύπνο).

img-0694.jpeg

Η πορεία μου στον χώρο της μόδας ξεκίνησε από παλιά όταν άρχισα να βοηθάω τη θεία μου, η οποία διατηρεί κατάστημα με ιταλικά ρούχα στη Θεσσαλονίκη -και θα ήθελα να της εκφράσω τις ευχαριστίες μου για όσα μου δίδαξε... Αρχικά, το θεωρούσα ένα διασκεδαστικό χόμπι, η εγκατάστασή μας όμως στην Ολλανδία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτόν τον κλάδο.

Η εξέλιξη της πορείας μου στη μόδα συνεχίστηκε στο Άμστερνταμ όπου εργάστηκα σε αρκετές επώνυμες εταιρείες, όπως Ted Baker, Gucci, Christian Louboutin, Carolina Herrera και τέλος στο Tiffany & Co., ως συντονίστρια επιχείρησης (Operations Coordinator). Η τωρινή μου ενασχόληση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που με κάνει να θέλω να παραμείνω σε αυτό τον κόσμο όσο περισσότερο μπορώ. Άλλωστε, πιστεύω ότι τα κοσμήματα είναι η «κρυφή» αγάπη κάθε γυναίκας. Το πέρασμα μου από brands παγκόσμιου βεληνεκούς μού αποκάλυψε πως παρ’ όλες τις ικανοποιητικές αμοιβές, υπάρχουν πολλές προκλήσεις behind the scenes και ότι τo να δουλεύεις στο luxury απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και υπομονή, ειδικά στον τομέα μου που αφορά την διαχείριση κοσμημάτων αξίας χιλιάδων ευρώ. Όλες οι εταιρείες αυτού του επιπέδου επενδύουν πολύ χρόνο και πόρους για την σωστή εκπαίδευση του προσωπικού τους με αποτέλεσμα την απόκτηση γνώσεων σε πολλά επίπεδα.

Οι προκλήσεις που συνάντησα ήταν αρκετές και ποικίλες, μιας και η οικογένειά μου κι εγώ αποφασίσαμε να ζήσουμε μόνοι μας σε μία ξένη χώρα. Πιστεύω ότι η προσαρμογή μας ήταν γρήγορη και ικανοποιητική. Αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις στον τομέα που επιλέγεις, η Ολλανδία αποτελεί ένα ιδανικό μέρος.

Από την επαγγελματική μου πορεία μέχρι στιγμής ξεχωρίζω την εμπειρία που μου πρόσφεραν τα διάφορα fashion houses για τα οποία έχω εργαστεί, τη γνωριμία μου με πολλά διευθυντικά στελέχη και τις σχέσεις ζωής με συνεργάτες.

Το «κλειδί» της επιτυχίας στον χώρο της μόδας είναι η υπομονή, η ανάληψη νέων ευθυνών και φυσικά η σκληρή δουλειά.

Οι διαφορές της μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι δυστυχώς πολλές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποικιλομορφία της αγοράς, καθώς και στο βιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. Μην ξεχνάμε ότι κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης πολλές γνωστές εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα. Φυσικά το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που βασίζεται στον τουρισμό, οπότε η τοπική αγορά εισπράττει πολλά έσοδα από τους επισκέπτες. Από την άλλη, οι Ολλανδοί, σε συμφωνία με τους Έλληνες ενδιαφέρονται για την εξωτερική εμφάνισή τους κι επενδύουν χρήματα σε αυτή όπως και ενημερώνονται για τη μόδα.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στο κομμάτι του fashion στην Ελλάδα είναι να είμαστε λίγο πιο original και να έχει ο καθένας πιο εμφανή ταυτότητα και στιλ.

Το μέλλον της βιομηχανίας το βλέπω απρόβλεπτο και αισιόδοξο.

Ένα item που δεν αποχωρίζομαι ποτέ είναι το αγαπημένο μου αδιάβροχο μπουφάν και τα Tiffany & Co κοσμήματά μου. 

Η ζωή στο εξωτερικό είναι πιο ποιοτική κι είναι λογικό να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες ανέλιξης επαγγελματικά.

Μέσα στη περίοδο της καραντίνας έμαθα να περνάω περισσότερο και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου.

Αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο είναι οι φίλες μου που δυστυχώς, λόγω καραντίνας, δε βρέθηκα μαζί τους και η Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσει η καραντίνα είναι να βγω με τον άντρα μου για φαγητό και μετά για ποτό.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί είναι η πόλη, όπου μεγάλωσα και πέρασα τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μου.

Το κρυφό μου σημείο στην πόλη είναι τα κάστρα και οι ψαροταβέρνες της μπροστά στη θάλασσα.

Θα ήθελα η πόλη μου να είναι πιο καθαρή, με περισσότερο υπεύθυνους οδηγούς και καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις ρομαντική, πολυσύχναστη και κυρίως αγαπημένη.