fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου

Για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Ένας από τους λόγους που έχω αδυναμία σ' αυτήν τη στήλη είναι γιατί μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω ενδιαφέροντες και δημιουργικούς ανθρώπους. Ακριβώς αυτό συνέβη και με την Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα, ήρθε μαζί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν ακόμα στην εφηβεία. Από τότε, έχει δημιουργήσει μία σχέση αγάπης με την πόλη -έχοντας τα πάνω και τα κάτω της... Η Ηλέκτρα κατάφερε να κάνει το hobby της «επάγγελμα», καθώς είναι από τις λίγες γυναίκες που ασχολούνται επιτυχημένα με το stand up comedy. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με το μεταπτυχιακό της στο Digital Marketing. Η πρώτη της επαφή με την τέχνη του stand up ήταν το 2019 όταν άρχισε να εμφανίζεται σε γνωστές σκηνές της πόλης. Στόχος της είναι μέσα από τις παραστάσεις της να κάνει τον κόσμο να γελάει. Παρόλο που έχει επιλέξει να βρίσκεται σ' έναν ανδροκρατούμενο -ως επί το πλείστον- χώρο, η Ηλέκτρα στέκεται δυναμικά στο πλευρό των γυναικών, θαυμάζοντας τη μοναδική τους φύση.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ήρθα με την οικογένειά μου όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Πέρασα πολύ όμορφα εφηβικά χρόνια στη Δυτική πλευρά της πόλης και γι'αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μία έντονη ανάπτυξη σ' αυτήν. 

Η αγαπημένη μου «γωνιά» της Θεσσαλονίκης είναι κάτω από τα Κάστρα. Λατρεύω τα σπίτια που έχουν μείνει αναλλοίωτα από το πέρασμα του χρόνου και τα παλιά μεζεδοπωλεία της περιοχής.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω ηθοποιός! Ασχολήθηκα λίγο και με τον κινηματογράφο, ωστόσο, έχω δημιουργήσει μία μικρή επιχείρηση με κοσμήματα. Φυσικά, ασχολούμαι με το stand-up comedy που αγαπώ πολύ. Πλέον, από hobby μετατρέπεται πολλές φορές σε επάγγελμα. 

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι μία σχέση αγάπης και «απογοήτευσης». Μερικές φορές με απογοητεύει το ποσό στάσιμα είναι κυρίως κάποιες αντιλήψεις και συμπεριφορές που έπρεπε να αποτελούν παρελθόν. Όμως, την αγαπάω από την αρχή όταν βλέπω τις νεότερες γενιές να «ξορκίζουν» το κακό και να φέρνουν φρεσκάδα στην πόλη, με πρωτοβουλίες και δράσεις!

Σπούδασα στη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, η οποία ήταν και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Παρόλα αυτά αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό στο ψηφιακό Marketing!

Η σχέση μου με το stand-up comedy ξεκίνησε το 2019, όταν άρχισα να λαμβάνω μέρος στα Open Mic στο «Μαιευτήριο», ένα από τα πιο γνωστά comedy club της πόλης αλλά και στο "8ball". Μπορώ να πω ότι είναι το stand-up comedy είναι από τα λίγα πράγματα που μου έχουν κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιζητώ συνέχεια την ανανέωση.

Μέσα από τις παραστάσεις μου προσπαθώ αρχικά να κάνω τον κόσμο να γελάει! Τα κείμενά μου έχουν τη δική μου οπτική ως γυναίκα σε διάφορες εκφάνσεις, οπότε μέσα από το χιούμορ ίσως και να κάνω κάποιους να αντιληφθούν πως βιώνουμε ορισμένες καταστάσεις.

Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι ότι καλείται να είναι όλοι οι ρόλοι μαζί. Από την άλλη, θεωρούμε ότι υπάρχει ισότητα ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη για την ουσιαστική θέση της γυναίκας στην κοινωνία.  

Το stand-up comedy είναι ανδροκρατούμενος χώρος αλλά όχι για πολύ! Η συμμετοχή των γυναικών ολοένα και αυξάνεται και πλέον υπάρχουν και γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, όπως στην παραγωγή των παραστάσεων. Καλώς ή κακώς οι άντρες δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως τη θέση μας, ούτε τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνουμε. Τους θέλουμε όμως στο πλευρό μας, στη θέση του ακροατή. Προσωπικά έχω δεχθεί πολλά σεξιστικά σχόλια για τα κείμενά μου, για το περιεχόμενό τους και για το πόσο αντικειμενικά αστεία είμαι.  Το πιο «άσχημο» σχόλιο όμως ήταν από γυναίκα, η οποία μου είπε «Δεν πιστεύω πως μια γυναίκα μπορεί να με κάνει να γελάσω». Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Τις γυναίκες θα τις ήθελα να είναι όπως θέλουν πραγματικά, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο σε σχέση με κάποια προσδοκία της κοινωνίας από αυτές. Άρα αν «έπρεπε» να συμπληρώσω τη φράση, θα τις ήθελα περισσότερο ελεύθερες!

Μία γυναίκα που θαυμάζω, πραγματικά δεν είναι μία. Τις θαυμάζω όλες που υπάρχουν γύρω μου. Τη μητέρα μου, που μεγάλωσε 3 παιδιά σχεδόν μόνη της. Τις συναδέλφους μου, που δημιουργούν ασφαλείς χώρους για γυναίκες και queer άτομα έτσι ώστε να μπορούν να εισέλθουν και να επιβιώσουν στον χώρο του stand up comedy. Και τις ανιψιές μου! Που είναι 8 χρόνων και διορθώνουν τους μεγαλύτερους όταν κάνουν έμφυλες διακρίσεις!

Μία εξέλιξη της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια για την οποία είμαι περήφανη είναι ότι βλέπω περισσότερα άτομα να είναι ο εαυτός τους. Άνθρωποι που δεν κρύβουν την ταυτότητά τους, όποια κι αν είναι αυτή και επιλέγουν να ζουν με τον τρόπο που πραγματικά επιθυμούν, μακριά από στερεότυπα και καλούπια. 

Η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο της ύπαρξης. Της δικιάς μου τουλάχιστον. Αν δεν δημιουργώ, είτε αυτό λέγεται stand up, είτε κάτι άλλο, δεν μπορώ να είμαι καλά!

Μια καλλιτέχνις που ξεχωρίζω και έχω πολύ κοντά στην καρδιά μου είναι η Χρύσα Κατσαρίνη. Για εμένα το όνομα της είναι συνώνυμο με το γέλιο, με ανάλαφρες στιγμές. Τι πιο ωραίο από αυτό;

Αν θα άλλαζα κάτι στη ζωή μου θα ήθελα η μέρα να έχει περισσότερες ώρες για να μπορώ να ασχολούμαι με όλα όσα μου αρέσουν.

Το μεγαλύτερο μου προτέρημα είναι ότι νοιάζομαι πολύ για τους γύρω μου. Για ελάττωμα θα πω ότι είμαι ενοχική και δεν φιλτράρω τα πράγματα σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό πολλές φορές. Δεν χρειάζεται πάντα να μιλάμε.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου λέγεται «Αυλή». Είναι ένα υπέροχο μέρος που λειτουργεί μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι!

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι η Αιγύπτου και όλα τις τα rock bars αλλά και οι pubs όπου έχω περάσει υπέροχες στιγμές σε street parties αλλά και τις καθημερινές μετά τη δουλειά όπου απολαμβάνω τις εξόδους με τις φίλες μου.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Πλατεία Ναυαρίνου, τα μαγαζιά και τα στενά της. Έχει αυθεντικό vibe κι είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «μονάχη σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα». 

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι οι συζητήσεις με διάφορα spots της πόλης, προκειμένου να διοργανώσουμε βραδιές stand-up!

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να παίρνω φρέσκο κουλούρι από έναν πλανόδιο πωλητή πάνω στην Αριστοτέλους και να το απολαμβάνω στο δρόμο μου για τη δουλειά!

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι το Beyond the Walls. Κυρίως τις καθημερινές είναι ιδανικό για έναν καφέ μακρυά από την φασαρία και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ότι χρειάζομαι για ένα mini-break ή για να γεμίσω τις μπαταρίες μου πριν ξεκινήσω τη δουλειά. 

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί έχει μεγάλη ιστορία, γιατί περπατάς τα στενά της και νιώθεις γύρω σου το παρελθόν της να σου μιλάει. Αλλά και γιατί έχει την αίσθηση της μικρής πόλης ενώ είναι μεγάλη.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο ζωντανή. Θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το μέτρο και να έχει πολύ παραπάνω τουρισμό, είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες!

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Γοητευτική, Κλασσική και Φοιτητομάνα!